В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието
9 авг 2022 21:38, Йоана Цонева
177
В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят
Снимка: БГНЕС

България е сред петте страни в Европейския съюз по дял млади хора, които нито учат, нито работят. По-голям е той единствено в Румъния, Гърция и Италия. Какъв е профилът им показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде OFFNews.

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието. Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните се струпват близо и под линията на бедността.

Обща картина

През 2020 г. неактивните хора на възраст между 15 и 34 г. у нас са над 18% при 14% средно за ЕС. Пазарът ни на труда е сред най-недостъпните за младежи в ЕС, а обхватът на системите на гимназиално и висше образование – сред най-ниските. Все пак тези данни означават подобрение спрямо 2012 г., когато България е №1 по дял на млади хора, които не учат и не работят – над ¼ от всички на възраст между 15 и 34 г. През 2021 г. икономическото възстановяване след кризата повлиява благоприятно и върху дела на неактивните – той намалява с 3,1 процентни пункта.

При жените той е чувствително по-висок, отколкото при мъжете. През 2021 г. разликата е най-малка сред хората в гимназиална възраст – 15-19 г. - 0,8 пр. п. Възрастовата група от 20 до 24 години е единствената, в която делът на неактивните жени е по-нисък от този на мъжете. Основен фактор за това е значително по-високата им степен на записване във висшето образование. При 24- до 29-годишните и 30- до 34-годишните разликата между двата пола е съответно 9,2 и 8,4 пункта, най-вече в резултат на по-високата заетост сред мъжете и влиянието на майчинството.

Бедност и доходи

В домакинства под линията на бедността живеят почти 150 хиляди младежи, които нито работят, нито учат. За много неактивни източник на доходи са работещи родители или съпрузи. Не са без значение и данни на Евростат, които показват, че малко под половината младежи в България живеят с родителите си.

Основното струпване на работещите и/или учещи младежи е в домакинства с доход на човек средно между 600 и 1000 лева. При неработещите и неучещите той е между 100 и 400 лв. Прави впечатление почти пълното отсъствие на неактивни младежи в доходните групи над 1700-1800 лева средно месечно на човек.

Образование

Видимо най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието. Сред последните има много по-голям дял на хората с основно и по-ниско образование и това блокира достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията и може да се твърди, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пишат от ИПИ.

Етническа принадлежност

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, независимо дали става дума за възрастовата група между 15 и 34 г. или между 20 и 29 г. Наблюдават се значителни различия в образователния профил - сред българите и турците има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование.

При българите водещият дял на неактивните младежи сред мъжете е със средно и средно професионално образование, а при жените – с висше. Същото важи и за представителите на турския етнос, но с по-големи разлики между половете, като при жените има чувствително по-голям дял на тези с начално и основно образование. Коренно различна е картината при ромите - там и при двата пола неактивните младежи с основно и по-ниско образование формират над 80% от всички неактивни роми.

Здраве

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но не са толкова значителни.

Регионални различия

Наблюдават се регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната. Това отразява най-вече различията в достъпа до работни места и квалификация в отделните части на страната.

Югозападният където спада и столицата София е най-големият и най-динамичен регионален пазар на труда и средоточие на висшето образование, и съответно закономерно има и най-много активни младежи – 434 хиляди във възрастовата група 15-34 години и почти 200 хиляди между 20 и 29 години. Въпреки това Южният централен район, където има над 2 пъти по-малко активни младежи съсредоточава най-много неактивни – 82 хиляди, спрямо 58 хиляди в Югоизточния и 55 хиляди в Югозападния. Това е следствие от няколко фактора – от една страна е значително по-големият дял на ромите и на младежите с ниско образование в Южния централен район, което предпоставя по-трудна интеграция на пазара на труда. От значение е и обаче много по-благоприятната структура на пазара на труда, качество на висшето образование и стандарт на живот в Югозападния регион и в частност в столицата, които привличат голям брой младежи от цялата страна, което създава значителни дисбаланси.

На пръв поглед степента на урбанизация не играе важна роля в разпределението на младежите извън образование и заетост. Наблюдават се леки разлики, като в гъсто населените региони на страната делът на неактивните младежи е малко под 1/5 от всички, докато в слабо населените приближава 1/3. По-чувствителни са разликите във възрастовата група между 20 и 29 г., където делът на младежите в групата на неактивните надхвърля 40% в слабо населените места.

Семейството

На преден план излиза и отражението на заеманата роля в семейството, по-ясно изразена при жените – данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното им участие на пазара на труда. Въпреки че с ползвания инструментариум не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността.

Работещите и/или учещите мнозинство от младежите живеят в 3- и 4-членни семейства. Много малка част от тях живеят в едночленни или домакинства с 6-7 или повече членове. При неактивните младежи и при мъжете, и при жените най-голямата група живеят в много големи домакинства с над 6-7 членове.

При активните в образованието и/или пазара на труда младежи мнозинството са в домакинства с 0 или 1 деца, което е индикация че или живеят с родителите си до по-късна възраст, или самостоятелно без деца, като няма много големи разлики между мъжете и жените – при жените има по-голям дял на тези в домакинства с деца. Същевременно делът на активните младежи в семейства с три и повече деца е много нисък. При младежите в категорията на неактивните във възрастовата група 15-34 г. има видимо разделение между мъжете и жените. Докато при мъжете най-много са тези, които живеят в домакинства без деца, то при жените най-голямата група са тези, в чието домакинства има две деца, а втората – тези с по едно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
7
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 1 година
Е има ли нормален млад човек който при здрави и прави родители да си търси работа?
70
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Образование останало още от времето на СОЦА в училища и лаборатории по българските земи! Вчера гледам на улицата се появява свиреща Линейка и след нея Пожарна. Спряха и от тях излязоха Китайци в бели престилки, които тичаха с горящи коси, и търсеха небoцкaни и без маски по улиците хора, защото са си играли в училищните лаборатории на "Аре аз ще те запаля и ще те бoцкaм с иглa, после ти ще ме зaпaлиш и ще ме бoцкaш"
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен не ми дадоха да кандидатствам за докторантура преди 89-та година, защото уж баща ми бил фашист, тогава се казваше аспирантура де, а много исках да стана учен, провалиха ме. Това никога няма да го простя на БКП!!!!!! Да не говорим, че ДС ме следеше през четирите години на следването ми. Обвиниха баща ми за царски служител, а това изобщо не беше вярно! Баща ми бе чиновник.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за това кой какво завършил. Сега висшистите не са и на половина на нивото, което бяха децата с техникум от "онова време" :). Всеки се вкопчва с материалното.. Да ако беше комунизъм аз щях да съм един инженер със средно добра заплата. Сега имам собствена фирма, купувам си коли от магазина и не ме притеснява да почивам където си поискам. Но не ми е хубаво, защото децата ми растат в деградирало общество. Ще го пратиш в Европа - ами то и там е същата работа. Наркомани и ***..
67
2
 
6
 
! Отговори
добре са преди 1 година
Въобще не им трябва да учат и да работят. Ей сега, като гръмнат една-две централи и някоя атомна бомба, ще оцелеят само най-крадливите и свикналите на мизерия. Дотам са докарали нещата някои празноглавци.
66
5
 
11
 
! Отговори
Ся ше ви преди 1 година
обясня как бе преди 89-та година. Ако си член и със заслуги към БКП - ще си богат, ако не си член на БКП - все ще имаш проблеми както с намирането на работа, така и в обществен и личен план. Ако си верен и със заслуги член на БКП - влизаш направо в Университета, без изпит, ако не си - се състезаваш с другите наравно.
65
4
 
12
 
! Отговори
до 79 преди 1 година
Младеж, в "онези години" сигурно още си бил в гащите на баща си, така че не коментирай неща който не си живял и не си видял :). На мен детството ми мина в края на 80те и помня какво беше преди и какво е сега. Помня какви бяха отношенията между хората. Материалните неща ги оставям на страна - има и хубаво има и лошо. Едно време децата растяха в игри и забавления, а родителите бяха спокойни и весели. Сега е пълно с неграмотни, агресивни, наркомани и простаци.. Обществото е съсипано
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В онези години сте били поданици на НРБ без свободна воля. Партията ти позволява къде и какво да учиш, партията те разпределя къде да работиш, партията ти дава почивка на мизерни бунгала и ти трябва да си благодарен за всичко това.
63
1
 
6
 
! Отговори
Виц за Живков преди 1 година
-Отишъл веднъж Живков на посещение при академичната общност в Софийския университет. Един професор от университета му обяснявал за собственото си откритие, говорил професора, говорил, Живков се прозявал, едвам гледал, по едно време Живков му казал:-Другарю професор, не можахте ли да го откриете малко по-кратко това нещо.
62
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачкам 4 дни почивам 4 дни. Демек почивам 6 месеца и отделно имам 24 дни отпуск. Не съм учил, завърших в Ботевград някво уни на което дори не му знам името - туризъм. Записах го защото ме мързеше да уча редовно, а и щото бях зает да продавам трева. Към днешна дана взимам 2.8 чисто от вкъщи без никакви умения. Разпределям кейсове по отделите защото не разбирам от нищо. В училище се състезавахме кой ще изкара повече двойки завършвал съм 1ви срок с 12 двойки в СПГЕ Джон Атанасов. ;)
61
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До Времето е наше!Това не могат да го разберат модерните меки китки те искат да продават изработеното на мама и тати и да се друсат само и да пият бири от 10 сутринта
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък завърших професионална гимназия по икономика. Работя като помощник-счетоводител, не записах висше, не сметнах за нужно. Получавам 1250 лв. заплащане.
59
9
 
11
 
! Отговори
Времето е наше! преди 1 година
Комунизма точно е когато приличахме на нормална държава и почти всичко беше наред. Демокрацията и проваленият преход ви докараха до това състояние. Всички правителства след падането на Живков и най-вече това на Иван Костов, което съсипа всичко и даде държавата в лапите на мутри и олигарси са провал след провал. Други бивши соц държави, където имаха нормален преход в момента просперират докато нашето общество си гние още откакто скачахте като мaймyни за чепка банани по площадите 89-та.
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 32 съм, не съм учил нищо, работя по 2-3 чесеца в годината понякога и по-малко. Разбирам от строителство и владея всички типове ремонти. Правя една тераса гипс картон със шпакловката за 3 дни за 1500лв и после не пипам целия месец. Имам 2 жилища в София, едното стои заключено дори не го рускам под наем и не ми тряцват кинти. Въобще не ме интересува БВП, правителства и кво ли не. Демокрация, брат - свободата да не работя и да не уча.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Захласнати са по видеата на Киро Брейка
56
4
 
3
 
! Отговори
Джендър безработен преди 1 година
Много скоро Костя Копейкин ще намери работа на всички ни.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имах едно време един учител по руски език в основното училище - Айваз Байрямов се казваше, от ромски произход беше, още си е жив де, живее в кв. Факултета, беше много образован човек, единственият от ромски произход човек, който е завършил руска филология в Софийския университет. Изпитвах огромен респект към него, говореше чудесен руски, особено когато цитираше на Пушкин стихотворения. Сега сигурно е над 80-годишен. И може би най-образованият във Факултета
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички американски статистики са по етноси- бели, черни, азиатци, хиспаникс и коренни американци.Приканвам и настоявам всички статистики да са българи/турци /роми.И всеки да прави каквото иска изводи.
53
0
 
10
 
! Отговори
Електроинженер преди 1 година
И кой ще работи за такива мижави заплати? И в същото време безработни младежи карат коли за по 300 бона.
52
1
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 1 година
Моята баба понеже беше с четвърто отделение само, ми казваше, че едно време не са имали възможност на село да учат, щото са ги занимавали цял ден с ниви, жътва, тютюн, говеддата, казваше - па станеш на 18-20 и те оженят, на 25 родиш 3-4 деца и айде. Това е представлявал селският живот в миналото