ЕС изготвя брошура за интеграция на украинските бежанци

Изследването е изцяло онлайн, въпросникът е достъпен на 3 езика
Обновена: 24 авг 2022 12:44 | 24 авг 2022 12:43, Анисия Иванова
31

Над 6,5 милиона украинци - предимно жени и деца, напуснаха родината си заради войната. Само в България броят на потърсилите спасение е над 85 000.

Преди дни бременна украинка потърси убежище у нас, за да спаси бебето си. След дълго обикаляне по варненските болници, детето се ражда преждевременно, но изпада в кома и след 10 дни умира. Центърът за изследване на демокрацията започва проучване за хората, потърсили убежище в над 10 европейски страни след началото на войната.

"Проучването се провежда от Агенцията на ЕС за основните права. България е една от тези 10 страни, избрани на принципа на броя хора от Украйна, потърсили закрила от войната. Изследването се провежда изцяло онлайн, като въпросникът е достъпен на 3 езика и може да бъде достъпен и на Facebook страницата на центъра", заяви Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на "България сутрин".

На брошурата, която ще достига до украинските граждани, има QR код, който води до онлайн изследването. То е въпросник, който е направен така, че да може да бъде попълван от всяко устройство. Въпросникът е много лесен за навигация и употреба. Целта е максимален брой хора, потърсили убежище у нас, да дадат мнението си за това какво са открили в България, каква подкрепа са получили, кое работи и кое - не.

"Основната информация, която ще търсим, е в различни сфери – жилищното настаняване, образованието, здравеопазването, безопасността, равното третиране, дискриминацията, какво хората дошли от Украйна са получили като подкрепа, какви са били техните очаквания, степента на удовлетвореност от това, което са получили. Голямата цел на това проучване е да види дали този нов механизъм на ЕС за подобни кризисни ситуации работи в държавите членки. Нашите очаквания са, че в различните държави проблемите ще са различни", твърди гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него е нормално украинците да се завръщат в държавата си, защото проблемите, които виждаме в България, не са характерни само за тук. ЕС и останалите държави, въпреки усилията, са се оказали също не напълно подготвени за тази мащабна криза.

"Много е важно да се разбере какъв е профилът на тези хора. Имаме оскъдна информация на каква възраст са, знаем, че са предимно жени, много деца, за да се реализират ефективно тези програми. Очакваме да видим как ще се справи държавата с новата учебна година и възможността да се включат децата в детски градини, ясли, училища", сподели още Марков.

Той смята, че е възможно да се стигне до пълна интеграция, но условието е правителството и конкретните институции да си вършат работата. В България лоша шега ни е изиграла честата смяна на правителства. Той очаква скоро правителството да предприеме мерки по отношение на изтичащата програма на 31 август, тъй като тя обхваща доста голям брой хора.

Гостът признава, че е трудно дори в по-развити от България страни, но трябва да се вземат мерки тези хора да бъдат подкрепени дори в още един период след 31 август, за да бъдат интегрирани.

"Специално по отношение на хората, бягащи от войната в Украйна, има много остър недостиг на данни. Това не е проблем само на България. Без набиране на информация е много трудно да бъде адаптирана каквато и да е интеграционна програма. Много неща не знаем – с какво образование са тези хора, какъв език говорят, семейни ли са", посочи Марков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е-й-й-й-й, за едни 2-3 хиляди евро на месец, какво ли не е готов да направи човек.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, това са едни руснаци, но по-злобни, нахални и комплексирани. Като нашите Р-С-македонци.
15
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поредните глупости...
14
1
 
22
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Напоследък четох, че в Португалия и Испания са оставили бежанците на самотек, сами да се справят без помощи от държавата, и те масово са тръгнали за Украйна. А тук ги гледаме като писани яйца...
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обърнете внимание на казаното в интервюто, че институциите не са наясно какви хора са влезли на наша територия, нямат информация. Това вече е тревожно. По-големият проблем обаче е,че са страшно много.
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква интеграция, да си вървят откъдето са дошли. Вярно има и свестни, но са нищожен процент.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който допусна в България да влязат стотици хиляди укри, трябва незабавно да бъде съден и да лежи при строг режим....Много им клекна цяла Европа на тия хохли, я бързо обратно при зеленото човече!
10
0
 
7
 
! Отговори
абе преди 1 година
мани я тая
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Анжелина Джоли, Боно, Шон Пен ходят в Украйна ПР да си правят" ______________ Дуда и той е в Украйна и ще урежда със Зе-клоуна предаването на Западна Украйна под контрола на Полша.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ще ги интегрираме, нали Зеленяшка печели войната? Или малко лъжете на тая тема? Хахахаха.
7
13
 
2
 
! Отговори
до Асан преди 1 година
По беден си що работиш за жълти копейки и те мързи.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брошурата съдържа изискване-заповед за цвета на фона на всички еесовски телевизионни студиа - трябва да мащабно боядисани в двата цвята на укропско-бендеровското знаме. За тази цел се отпускат млрд юро.
5
3
 
29
 
! Отговори
не ги искаме! преди 1 година
Не са жени и деца, ами млади и здрави мъже, на запад е пълно с коли украински номера със затъмнени стъкла които се карат от млади и здрави мъже. От какво бягат, Анжелина Джоли, Боно, Шон Пен ходят в Украйна ПР да си правят, а украинците "бягат", "бежанци". В освободените територии хората посреща с цветя и руски знамена руснаците, никой не бяга, какви са тези бежанци!
4
4
 
22
 
! Отговори
Асан преди 1 година
РъБъ 15 години у ЕС - а сме по бедни и от урките :)))
3
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на ЕС.България подкрепя Украйна.Победа над руските окупатори!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
урките са северни македонци и затуй ядат бой, въпросът е що наште македонци не ядат бой
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а гони руснаците, басси демокрацията. иначе урките са руснаци. буквално те са северни македонци и затуй ядат бой