Министър Гечев за потопа в Карловско: Няма поголовни сечи там

„Нямаше да може да бъде предотвратено, дигите пак щяха да се скъсат“
Обновена: 4 сеп 2022 16:46 | 4 сеп 2022 16:09, Елка Василева
34
Министър Гечев за потопа в Карловско: Няма поголовни сечи там
Снимка: БГНЕС

Бедствието нямаше да може да бъде преустановено дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат. Това заяви пред БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев след огромните наводнения в Карловско.

Още по темата
"Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа", каза Гечев.

На невралгичните точки по дигите има изпратени инженери, допълни земеделският министър.

"Много бързи и спешни ремонти. Когато се отдръпне водата, максимално бързо рамки. Всичко, каквото можем да направим, за да запазим това, което можем, да го подобрим в краткия период до зимата. Обявено е частично бедствено положение по отношение на населените места, за да може бързо да действа цялата машина. Отдръпването на водата значи, че започва много работа", каза министърът.

Гечев посочи, че вече могат да се подават заявления за пропаднали земеделски площи, като държавата има механизми да компенсира големите земеделски загуби от наводненията. Заявленията следва да се подават до 10 дни, след което до седмица ще бъдат извършени проверки.

"Ще се справим с компенсациите", увери той и каза още, че ако трябва, ще се направят и изнесени офиси в пострадалите населените места.

Относно състоянието на горите в близост министърът се позова на справка за сечите, според която 16 декара е била голата сеч в землището на двете села и в района на водосбора на реката над Богдан. По думите му няма сечи, които могат да предизвикат такъв тип бедствие и съсредоточаване на води.

"Няма поголовни сечи там. Не регистрираме поголовни сечи. Няма значими количества дървета, които са изрязани", заяви Гечев.

На терен са служители на Агенцията по горите, стана ясно още от думите му.

"Включително външни такива за областта, нарочно, за да може да е автентичен целият доклад, който ще получа. Ако има данни за нарушения, ще го препратя на компетентните органи", каза министърът.

"Редица правителства, включително предишното служебно и правителството преди него, имаше сериозни средства – около 1 100 000 000 за напояване и отводняване, заради жалби на екологични организации преди всичко, включително в Брюксел, за нарушаване на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в крайна сметка във финансовия план. А ние говорим в момента за възстановяване, поддържане на речни корита и за екологични параметри. Всяка крайност не е добра", коментира Явор Гечев.

Той уточни, че частично тези съоръжения са подадени за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони за следващия рамков период.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много дървесина се е свлякла с водата. От къде се е взела, отсечена от сечищата или изкоренена от водата? Наводненията в толкова много села прилича, като да е имало язовир високо в планината.
25
0
 
5
 
! Отговори
Ловец преди 1 година
Колко си нагъл бе,министер,докъде сте стигнали в безкрайната си лакомия?! Те гори не останаха,дивечът изчезна в съседните държави,тировете денонощно изнасят дърва!Нищо човешко ли не остана в душите ви жалки?! Пфу!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гората възприпятства бързото стичане на водата , а тя е няма изсечена е дали поголовно или не - гората я няма. Като няма гора има ерозия и водните маси безпрепятствено се стичат и правят поразии. Това се учи и в аграрният институт който е завършил и министър Гечев.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ли срамуваш толкова ......да лъжеш гечев .
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се вижда, че има купища дървени трупи. Ако няма сеч, значи кметствата трябва да организират почистване на флората и складирането й за нуждите на общината.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно е че няма сечи, че камионите не са разбутали дигите при превоза на дървесина и че деретата са кристално чисти от наноси (строителни и битови ***) и красталак.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е легално 100% закон:) Айде дано ги съдят селяците за причинените бизнес загуби от съсипаната стока.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но реката е задръстена с отпадъци.
18
0
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
А каде е тупал човалите да питам,че не е ясно само на тоя ква е причината.....
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало сеч!!! Хахахаха! Ние на очите си ли да вярваме или на лъжите ви? Дървената мафия и бра*чедите има- няма до 15- 20 г ще ни превърнат в първия лунен пейзаж в Европа. Ама важното е да спечелим изборите
16
0
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Няма изненади Има учени.Но те не са на отговорните постове.Там са назначени парашутисти и наши кадри от партията.По всички етажи на властта некадърници но от партията
15
1
 
20
 
! Отговори
Няма изненади преди 1 година
Не може да кажеш "не очаквахме такова наводнение" или "досега не сме виждали такова нещо". Това са общи приказки от улицата. Има си специалисти които знаят много добре в кой райони има опасност от наводнения. Абсолютно всичко се знае. Има си геолози, хидро инженери, хора които работят на терен и могат да направят изчисления на водосборите за да се определи къде трябва да се изградят диги, подпорни стени, канали, и др. Ако някъде има наводнени къщи значи някой не си е свършил работата!
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На един кадър в удавеното Богдан видях дърва, в двора довлечени от пороя, до нивото на асмалъка, на хората. Това са кубици дърва и то метровки, не окършени и влачени с корени и корона дървета.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сечта се съмнявам много, че не е била прекалена, да не казвам поголовна. Всяко голямо дърво събира и задържа в короната си тонове вода, която можеше да не е в потопа. Подобно плачевно сечене на дърва, огромни борове, ели и други се случва на Бяла Черква. Ужасяваща гледка и сърнички по пътя, избягали от човешкия погром в гората, местообитанията им. Един такъв пороен потоп може да слезе и до Пловдив като нищо. И там никой, нищо нередно не вижда!
12
0
 
34
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Оказва се, че който й да е на власт, природата в България ще бъде унищожавана. Вече нямам никакво доверие на никого. Скоро ще се окажем в ситуация, в която управляващите ще започнат да обвиняват населението за природните бедствия и за това, че не са застраховани.
11
0
 
14
 
! Отговори
СЕЧИ???!!! преди 1 година
Много неграмотно! Сеч и в единствено и в множествено число си е СЕЧ!!!
10
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин някакъв си там министър дето сте, то се вижда какво са влачили реките и това са остатъците от сечта. Минете през едно сечище и вижте че това остава като ожънат гората. Това че вие защитавате дървената мафия, не означава, че хората са кьорави.
9
0
 
22
 
! Отговори
Име преди 1 година
Само така Ви се струва, щом го казва министърът, значи е вярно(казвам го иронично).
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно миналата година минавах през Травна камионите са още в гората секат яко нищо не се залесява от 30 години само сеч
7
0
 
27
 
! Отговори
Срам! преди 1 година
Те улиците на хората заринати от отсечени трупи, той баламосва, че нямало поголовна сеч на горите!?!Из всички български планини и гори денонощно се сече! Който не е ходил, той не е видял тежките камиони натоварени с дървета. Родопи, Странджа, Стара планина, Софийските планини, навсякъде една и съща разруха. Само че, на българите започва да им прелива чашата и скоро на политиците ще им стане горещо!