Росен Христов убеден: Не ни очаква студена зима, Чирен е запълнен на 63%

С „Газпром“ преговаря българската страна по договора – "Булгаргаз"
55
Росен Христов убеден: Не ни очаква студена зима, Чирен е запълнен на 63%
Снимка: БГНЕС

Въвличане на нашето правителство в преговори с руското правителство няма да доведат до по-положителен резултат. Преговорите имат много силен политически нюанс от руската страна, заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, пред bTV.

Министърът каза, че за момента имаме достатъчно алтернативи, по които да работим. „Не ни очаква студена зима. Идеята е да оптимизираме цената, бизнеса да я толерира и цялата ни икономика да заработи“, обясни Христов.

Той каза, че към днешна дата "Чирен" е запълнен на 63% и се очаква да го запълним 80%. "За момента пълним газохранилището с газта идваща в България. Тези 63% не са всички за България, част от количествата са гръцки. Това, че „Чирен“ се пълни не е директна предпоставка, че сме напълно осигурени. Това е буфер на който ние разчитаме, но ключът към решаването на кризата е да открием достатъчен брой алтернативи, за да сме сигурни че ще покрием нужните количества", подчерта Христов.

Министърът каза, че се водят и ще се водят преговори с Русия, Азербайджан, Турция и Гърция.

Христов обясни, че с „Газпром“ преговаря българската страна по договора – "Булгаргаз".

"Изчакваме позицията и отговора на „Булгартрансгаз“. Проблемът е, че от тях не сме получили отговори по важни въпроси, няма най-важен въпрос, комплексни са нещата. Страните, които преговарят са „Булгаргаз” и „Газпром Експорт”", подчерта той.

Министърът каза, че за обществото е много по-добре да знае, че се работи по много решения и добави, че паралелно с инициативите с преговорите с „Газпром”, те работят и по осигуряване на тръбен газ и други видове газ.

Той заяви, че докато достигнем до условия на плащане, ние няма да можем да вземем количествата, които трябва да вземем. "Какво става, ако подаванията спрат, каква е нашата защита, ние трябва да договорим елемент на защита“, категоричен е министърът.

Христов обясни, че проблемът с танкерите се състои в това, че няма къде да ги разтоварим. „Слотовете към 3 август, бяха разпродадени, включително и с разширението. Можехме да ги закупим от частни посредници”, каза той и уточни, че това щеше да доведе до по-висока цена на газа.

„Танкерите пристигат на два пъти по-висока цена от това, което бизнесът обясни, че може да купува. Този, който е доставен от предишното правителство някой ще го купи, но други минават на алтернативни горива“, обясни той. „Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена", подчерта Росен Христов.

Той съобщи, че в средата на октомври гръцката страна ще обяви търг за слотове за догодина и българската страна задължително ще участва в тях. „Много по-добре е да осигурим първо слотовете, а след това танкери, това е правилният начин”, категоричен е Христов

Министърът каза, че те са успели да договорят един слот в Турция, на който да се разтовари единият танкер. „За съжаление, турците успяха да осигурят в кризисната ситуация само един слот, за другите не намерихме капацитет“, посочи Христов.

Той заяви, че ще преговаряме с Турция за по-системно осигуряване на газ и добави, че цялостната картина ще се изясни до края на септември.

Министърът каза, че в момента по интерконектора с Гърция не тече газ. „В момента се тества системата за управление, оптичните кабели, довършват се елементи по структурата и някой други елементи“, каза той.

Христов съобщи, че са получили писмо, което потвърждава, че от първи октомври по интерконектора ще потече газ. „Булгаргаз влязоха в контакт с Азербайджан за допълнителни количества газ, очакваме от тях да ни кажат цена, надявам се да постигнем оптимално споразумение“, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Росен Христов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Лена къде си Излез кажи напиши как е свободата с пълни милиони в банковите сметки или 4 пъти по евтина газ Всичката газ идва от Русия а това за диферсификацията е лъжа огромна просто едни хора станаха милионери за секунди пропаганда манипулации лъжи а матриалът вярва Българи защо се оставяте да ви лъжат да ви крадат мислете
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та нали шефът ти каза, че ще даваме и ток и газ от АЕЦ-ца не скъпият от американските централи на " братята" македонци?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сандо, какво е това "НА" преди процентите, пиле шарено? Българска граматика учил ли си? Само за сведение, това е една от най-важните дисциплини в цурналистиката.
33
0
 
4
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Абе аланкоолу, дали зимата ще е топла или студена не зависи нито от запълването на Чирен, нито пък от метереолозите. Според мен, през месеците декември и януари ще е студено, но пък през юни, юли и автуст на 2023 г. ще има глобално затопляне. При това, не само в България, а и в цялото северно полукълбо на земята.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не го разбирам. От РСМ ни плюят, а ние ще им даваме ток, че и газ. Вдигнаха цената на тока и газа за нас. В Чирен нямало достатъчно газ, а ще помагаме на тези, който ни наричат ф а ш и с ти. Помагаме на украинците от месеци наред да живеят луксозно в нашите хотели, а народът ни умира от глад и мизерия. Вижте какво стана с потопените села? Къде са Бойко,Киро,Асен, Корнелия, Христо, Костадин? Защо не вземат ботуши и да отидат поне да видят как живеят хората? Или само знаят как да крадат?
31
5
 
9
 
! Отговори
Пънк до дупка преди 1 година
Какво се плюнчите бе русофобчета? Газа и нефта са руски, а вие се отоплявате и карате коли с руски ресурси, плащате яко на Русия. Идва студ русофобчета. Купихте ли си дърва и въглища? Въглищата да не са руски случано? Внимавайте, че вашата евро-акушерка ви гледа от къде пазарувате. А като горите дърва унищожавате нашите гори гадняри!Вашите русофобски жени носят руско злато, сребро и диаманти. Вие русофоби сте родени когато сме били в съюз с Русия, вашите домове са построени тогава. Фак за вас!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си заложи цялото имущество тогава ще повярвам!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер, ще има да се топлим един-два месеца. А за производствата, фирмите и изобщо по-едрите потребители ще има ли? Или ще им го кара с корабче Кирчо, щото май тоя Чирен е доста малка част от потреблението на държавата?
28
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 1 година
То хубаво е пълно, ама да не стане газта по-скъпа от диамантите, че както е тръгнало....
27
15
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
"Газпром ще прати ли евтина газ или залудо полегна пред рашките? Алтернативата беше намерена под формата на договорени танкери,но вие ги отказахте.Доста глупаво решение.Заради командата на Президента "Бегом марш към Москва",сега нито танкери,нито газ от Русия.
26
0
 
13
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
"...но ключът към решаването на кризата е да открием достатъчен брой алтернативи..."Ама ти сериозно ли ВЕ?! Знаеш ли, че ключът към решаването на бедността на българите е да се открият достатъчно на брой алтернативни източници, че да получават повече пари. Е? Всички знаем за ключовете, ама къде са тези ключове, явно и вие знаете колкото и ние. Станахте експерти в плещенето на никому нужни и полезни празнословия.
25
0
 
22
 
! Отговори
bbb преди 1 година
От разговора с министъра разбрах, че в Чирен газа не е само български, че от Чирен газ могат да ползват и други държави от ЕС при нужда, и че има газ, собственост на гръцки фирми, които могат да си я продават когато и както си искат! Нищо не става от тези...
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгонете още 70 дипломати, па после разговаряйте с руската страна пак...Значи ние санкции може, ама те не ?
23
6
 
16
 
! Отговори
тулупчо преди 1 година
сърбаме попарата на банкянския гений приел в цената да има борсова компонента. и без пари някой да ни дава газ пак потребителите ще плащат близо европчанската цена. мисли юроде!
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Чирен е запълнен на 63% '' .............................. па как да е запълнен повече като сте заети с по-важни неща, например - да крадете !
21
6
 
17
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Бизнесът да поеме цената на газта и на битовите абонати. Нека тази година битовите абонати да не плащат за отопление, като сметките се покриват от бизнесът, който 2 години работеше и взимаше ковид помощи, както и заплатите бяха плащани от държавата, т.е. заплати и ковид помощи са плащани от данъците на хората. Време е да върнат жеста.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да си енергетик, за да знаеш, че единственото ни газохранилище е колкото да поддържа сезонен спад в доставките. 80%, 1 седмица?
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали викахме ГАZуитми на жълтите павета , то стана уитми , сега трябва да се подготвим да стоим на студено , мръсно , гладни , можем да си изключим хладилниците да не работят на празно и да палим свещи за осветление , не газови лампи щот става малко иронично с газови неща
18
3
 
14
 
! Отговори
перко преди 1 година
Въпос: Министрът обяви, че в Чирен има газ на гръцки фирми които могат да го продадт на когото си искат! Како праттези фирми в обет на нацинлната ни сигурност??? Това ако се беше случило при Борисов щяха да го линчуат а сеа е пълно мълчание Стадо сме което чака поредния овчар!
17
3
 
21
 
! Отговори
оставка и съд! преди 1 година
63 % е най-ниския процент в цяла Европа. Радевите калинки са пълен провал