–ъст за об€вите за работа: “ърс€т се хора в търгови€ и производство, спад в »“ сектора

ѕредложени€та за дистанционна работа са намалели с 8%
9 сеп 2022 18:15, јниси€ »ванова
66
–ъст за об€вите за работа: “ърс€т се хора в търгови€ и производство, спад в »“ сектора

—лед като два поредни месеца имаше спад на бро€ на об€вите за работа, през август има плавно възстанов€ване с ръст от 1,1%, съобщиха от гол€ма HR компани€ в страната.

ќбщи€т брой на предложени€та е 47 000, като на годишна база той се запазва на същото ниво (47 100 през август 2021 г.).
 
Ќаблюдава се активна динамика в различните сектори, като с най-гол€м брой са се увеличили предложени€та в секторите „ѕроизводство“ (550 предложени€ повече или ръст от 8%) и „“ъргови€ и продажби“ (530 предложени€ повече, 5% ръст).

–ъст има и в секторите „«дравеопазване и фармац舓 с 10% (170 предложени€ повече), „’отелиерство и ресторантьорство“ (2% или 130 предложени€ повече) и „—троителство“ (1,7%, 40 предложени€ повече).
ѕротивно на досегашната тенденци€, през м. август наблюдаваме най-гол€м спад на предложени€та в сектора »“. ќб€вите в този сектор са с близо 600 по-малко спр€мо юли или спад от 11%.  акто и в предходните месеци този спад се дължи основно на слаби€ работен сезон.

—пад на об€вите през август се отчита и в секторите: „—четоводство, одит, финанси“ (-9%),   „јдминистративни и обслужващи дейности“ (-4%), „ћаркетинг и реклама“ (-3%) и „Ћогистика и транспорт“ (-2,6%).

ƒ€лово разпределение
ƒ€ловото разпределение на об€вите по сектори се запазва, както през предходни€ м. юли.
— най-гол€м д€л на предложени€та е секторът „“ъргови€ и продажби“ с 23%, следван от секторите „ѕроизводство“ (16%) и „’отелиерство и ресторантьорство“ (15%).
—лед т€х се нареждат секторите „»““ (12%), „Ћогистика и транспорт“ (10%),  „јдминистративни и обслужващи дейности“ (10%), „—троителство“ (5%), „—четоводство, одит, финанси“ (4,4%), „«дравеопазване и фармац舓 (3,9%), „ћаркетинг и реклама“ (3%) и „»зкуство“ (1%).

–абота от вкъщи
—поред анализа през август предложени€та за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели с 8% (400 предложени€ по-малко). “ова се дължи основно на по-малки€ брой об€ви в сектора »“, тъй като той предлага половината от този тип възможности за работа. ќб€вите за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са около 4800 за страната или 12% от общи€ брой об€ви.
 
 ато разпределение по сектори 53% от предложени€та са в секторa »“, следвани от „јдминистративни и обслужващи дейности“ (15%), секторите нааутсорсинг(BPO) индустри€та (15%) и „“ъргови€ и продажби“ (5%).
 
ѕредлагане по градове
ќбщи€т брой на об€вите във водещите областни градове се е увеличил с 2%. ƒинамиката във всеки един от т€х е, както следва: —офи€ (3%), ѕловдив (2%), ¬арна (-7%), Ѕургас (-3%), –усе (4%) и —тара «агора (4%).
 ато д€л бро€т на предложени€та в т€х е 73% от всички об€ви, а разпределението във всеки от градовете е:  —офи€ (45%), ѕловдив (10%), ¬арна (9%), Ѕургас (4%), –усе (3%) и —тара «агора (3%).
 
ќб€ви, подход€щи за бежанци
Ѕро€т на об€вите за работа,подход€щи за бежанци, през август е около 2200 (6% д€л от всички об€ви), като техни€ брой е намал€л с 8% спр€мо предходни€ месец.
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


66
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
53
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен 45 - “ърс€т помлади, защото е по-ленсо да ги мачкат. Ѕългарите все се изкарват големи би€чи, интриганти, проблемаджии и не знам си кво, ама 95% от 20 и нещо годишните са тихи като водат, когато има проблеми.
52
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќ€ма и Ќ€ма да има. «а 12 години 1 милион по малко .ќт 6,5 милиона 2,6 пенсионери,1,5 до18 години от останалите колко са роден бг език и могат да четат и пишат...
51
0
 
6
 
! ќтговори
√еорги преди 1 година
 оментар към ЌјЅЋёƒј“≈Ћ: акъв подбор ще прав€т ,откъде ,то не остана човешки ресурс в та€ ромско пенсионерска държава.,пък ти подбор ,и то за производството ,то ромите изб€гаха в јнгли€ ,Ўотланди€ ,и къде ли не .» те не искат да работ€т за парите по тези об€ви, въпреки ,че не са квалифицирани ,масата от т€х.ѕредполагам ,знаете ,долу горе колко е населението на Ѕг.—ложи настрани пенсионери ,държ.служители,децата на Ѕг ,инвалиди ,доктори ,учители и т.н . олко мислиш ще хукнат,и хайде в производств
50
0
 
10
 
! ќтговори
√еорги преди 1 година
ƒааааа,има много пълно е винаги с об€ви за в производството .ј защо ли има най много об€ви за това производство !?ќтговорът го зна€т и малките деца ,но јсен ¬асилев €вно не го знае . ато говореше ,че имаше гол€мо производство тр€бваше него да прат€т да работи там ,да види как работ€т хората там ,и защо има само об€ви ,а желаещи малко......Ѕелким тогава щеше вдигне малко ћин.раб.заплата,таот там и средната.
49
0
 
10
 
! ќтговори
–умпел преди 1 година
80% от об€вите са фективни, останалите са за будали. јко имаше толкова работа, хората н€маше да б€гат от Ѕългари€.  ато икономика сме смешни и малки. ћизерства се в тази държава... и пари да имаш, пак мизерстваш. “ези статистики, как ли не ги наглас€т, свободните места се вдигат, защото хората масово напускат работа. “ази инфлаци€ е от кредитите и евро субсидии.  ато налееш повече пари, не значи, че вдигаш общата стойност на икономиката. » милиарди да нале€т тука си е простоти€ и некадърност.
48
0
 
4
 
! ќтговори
Ќаблюдател преди 1 година
јко се избират работници,тоест подбор да се прави,дали н€ма да има достатъчно работници???
47
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—тати€ без стойност.
46
3
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»нвалидни€ “руд е добре че спада, повече здрава работа ни тр€бва.
45
0
 
11
 
! ќтговори
»ванов преди 1 година
јјј сетиха се аз откога казвам че в тази държава тр€бват бачкери а не толкова умници,всеки иска на хл€ба мекото ама не става,в един момент балона се пука,всеки първи и втори иска да е офис мениджър или връзки с обществеността,или јйти,ама така не става ще си стегнете дупетата и ще бачкате в производството да видите как се печели и създават истински продукти само тогава ще почнем да се измъкваме от калта.
44
5
 
12
 
! ќтговори
»ван преди 1 година
—тига вече с това »“, »“ та »“, има и други професии! ј то българското »“ едно »“ ...
43
16
 
5
 
! ќтговори
ѕуснал съм об€ва преди 1 година
“ърс€ н€кой да ми работи за без пари ама все н€ма кандидати. «атова си работ€ сам да ми е мирна главата. ўото то ако наемеш н€кой той почва да иска пари. ѕък те сега са с големи претенции. Ќо аз не давам пари току така нали и все не се разбираме нещо. ≈дно време младите чираци са се молили да ги вземе н€кой майстор на работа да научат зана€т. ј сега още от вратата почват да питат колко ще е заплатата и кога ще излезе в отпуска.
42
0
 
23
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ўо ме пишете как големите фирми търс€т само млади до 35 за да им е красив офиса и това е само в Ѕ√. ¬реме е да се провери тази дискриминаци€.
41
0
 
4
 
! ќтговори
ƒо #41 преди 1 година
“ъй в€рно!!!
40
10
 
27
 
! ќтговори
Ћам€та преди 1 година
»дете всички в »“ сектора.ѕосле ще карате »“ автомобили и ще €дете »“ зеленчуци.ћного е важно »“ рекламите, да не останат без работници.
39
3
 
44
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬ече почти не се среща българин без висше образование, професори и доценти в бан и в университетите работ€т за 800 лв, частните фирми искат да знаеш минимум 3-4 чужди езика и още толкова езици за програмиране, като приоритетно се назначават красавици под 25 години и връзкари,..ƒори да си вундеркинд и успееш да си намериш работа с прилично заплащане, ще бъдеш роб на алчен новобогаташ или чуждестранен робовладелец, който ще ти стъжни живота, ще получиш психическо разтройство и ще се обесиш...
38
7
 
24
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»змина само половин година от началото на —¬ќ, когато групата «апад започна да отказва доставките на руски въглища, нефт и газ.  олкото и да се сме€т вс€какви умници от външната политика, но точно пред очите ни това доведе не дори икономиката, а световни€ ред като ц€ло до ръба на колапса. ќказа се, че –уси€ не е страна-бензиностанци€, това е цели€т «апад - енергиен и зависим от ресурси, който не е в състо€ние да живее дори шест месеца без редовни доставки на руски въглеводороди.
37
13
 
7
 
! ќтговори
—поко преди 1 година
—поко, украинската арми€ мачка руските терористи и до дни, дори до часове ще влезе в ћосква и кървави€т диктатор ѕутин ще бъде изправен пред трибунала в ’ага за престъплени€ срещу човечеството.
36
2
 
4
 
! ќтговори
Ќормален човек преди 1 година
ќх, кога ще ни дойде един св€т в който да н€кой да ни продава евтино газ и нефт и всички ресурси да си развиваме капитализма и технологиите и да живеем самодовоо в материално богатство да ни минава живота леко и при€тно в забавлени€ и изпълн€ване на желани€та да ходим на романтични екскурзии и да си купуваме нови джаджи и битови стоки. ќх! Ќе е нормален този св€т, ох, не е направен правилно.
35
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ей ти друски€ диверсант! изчезвай със скоростта на бит...
34
10
 
8
 
! ќтговори
’ахаха преди 1 година
*** троллове доста са се активирали. ћоже би защото руси€ търпи огромни поражени€, а в ’ерсон всички русначета са избити, а руската арми€ б€га като бит ***.

—понсорирани публикации