Хлябът поевтиня, но по-малко от очакваното

Спадът в цените е много далеч от обещаното
13 сеп 2022 10:53, Александър Попов
13
Хлябът поевтиня, но по-малко от очакваното
Снимка: БГНЕС

С въвеждане от месец юли на 0% ставка ДДС на хляба и брашното се очакваше по-значимо намаление при цената на хляба. Поне такива бяха политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и очакванията на потребителите. Според разчетите на ИССИ на КНСБ, които в периода 29 - 31 август проведоха второ експресно проучване на цените на хляба и брашното, показват, че намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83 - 87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап изследването показва, че намалението е едва 30 стотинки.

Второто поред изследване показва намаляване на цените на хляба, като отчетеният спад спрямо края на юни варира между 1% и 11%. Запазва се наблюдаваната и по-рано тенденция на по-слаб спад в цената на един от масово потребяваните видове хляб, а именно при типовия. При брашното също е регистриран спад в продажната цена, като тя е в рамките на 8% - 11% спрямо края на юни.

По-силно изразено намаление се наблюдава при масовите потребявани разновидности на хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10.6%-10.9%. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско, въпреки намалената данъчна ставка, както на брашното, така и на хляба.

Разликите в спада на продажните цени се запазват и по населени места, като в определени градове - Ямбол, Добрич, Хасково, Русе, Бургас, се отчита по-сериозен темп на намаление, включително и в малките магазини. Това отново може да бъде оправдано с изоставането на тези места в началото на въвеждане на мярката поради изчакването на търговците тя да бъде публикувана в „Държавен вестник“ и реално въведена в счетоводните практики.

Практиката показва, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно общото намаление на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде вече около 30%. Отчитайки последователно формулата при ценообразуване, следва към август цената за хляб „Бял“ да се търгува по 2,05 лв. за 1 кг, а този на „Добруджа“ – 1.95 лв. за 1 кг.

При брашното се регистрира по-съществен спад в цените на дребно. Спрямо юни се отчита намаление от около 11% в големите търговски обекти. Наблюдават се и регионални различия, като в определени населени места има по-осезаемо облекчаване на потребителите, например в Търговище, Добрич, Кюстендил.

В изводите към проучването от КНСБ заявяват, че върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременно намаление на целия размер на ДДС, каквато е била практиката и преди (например, намаление на общата ставка от 20% на 15%). Тогава няма как пазарът да реагира по друг начин, освен да намали цените на всички стоки и услуги, които се облагат с ДДС. Икономическата практика е доказала многократно, че намаляването на ДДС на определени стоки и услуги не води задължително до намаляването на тяхната цена. С тази мярка реално се подпомогна бизнесът, а не потребителите. Според КНСБ бизнесът трябва да бъде подкрепян през разходите, а не чрез приходни мерки. Всъщност, настоящото изследване потвърждава точно тези наши изводи, тъй като в момента отчетените спадове са на половината от това, което се очакваше при условията на нулеви ставки, както на хляба, така и на брашното.

В заключение от КНСБ казват, че намалението на цените на хляба е много далеч от обещаното и очакваното от потребителите. Нещо повече, несигурността на икономическата обстановка през зимата би способствала за нов ръст в цените на хляба и брашното и връщане на потребителите в изходна позиция спрямо началото на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: цена на хляба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
Щом няма намаление върнете им ДДС-то на 20 процента и може да мислите за увеличение дори, щото явно крайната цена не зависи от данъка според другарите от КНСБ
11
1
 
5
 
! Отговори
Хлебаря преди 1 година
Премахнаха ДДСто от 20 % а газта с която работят 90% от хлебозаводите в БГ.се покачи с 300%Всъшност брашното преди да премахнат ДДС то го зареждах на 1200 лева за тон,аз съм регистриран по ДДС и си го възтановявах,сега мелниците ми продават брашното на 1000 лева за тон,но няма ДДС което ще рече,че ми излиза на същата цена.За фирмите няма намаление на горивата,ние сме на промишлен ток което ще рече,че плащаме тока по три,мая та е с нова цена 40 % нагоре,заплатата на работниците се покачи
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не забелязах поевтиняване. Вчера купих типов хляб за 1,45 лв. Миналата седмица същият струваше 1,25 лв.
9
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Едно ще ви кажа, ползата от свалянето на ДДС- то е точно "НУЛА"! Нито хляба поевтинява, нито пък други от основните продукти. Лъже промоциите в хипермаркетите са само за наивници. Аз знам това, преди за 50 лева при едни и същи продукти пълнех две торби.Сега за да напълня двете торби със същите продукти ми трябват 100 лева. Има ли нужда от повече коментари?
8
1
 
10
 
! Отговори
Здравейте бананоядци преди 1 година
тоалетната хартия за която също скачахте, няма да ви трябва често по предназначение вече!
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип седмичният ми пазар беше за около 100лв. Всяка седмица купувах едни и същи стоки от един и същи магазин. Последно ми излезе точно 220лв. Запомних го, защото сумата беше кръгла. Та правете сметка колко е поевтиняването :)
6
2
 
16
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Нищо не е поевтиняло, нито пък е по-качествено! Виж за същата цена грамажа е намален, ама на това никой не обръща внимание, защо ли???
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С това намаляване на ддс всъщнос се намаляват приходите в бюджета при нищожно намаление в цената. Отново комунистически пропагандни прийоми без ефект в икономиката.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Добрутро - Не точно. Планувахме а вдигне цените още, но сега с намаленото ДДС, позабаихме малко. Иначе се надяваме, поне 3 лева д апродаваме хлаба за празниците :)
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Практиката показва, че делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%" - Практиката не пони ток 4 пътипо-съп спрамо миналата гоинда, както игаз три пъъти по-скъпа, спрямо миналата гоидан ...
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сиренето?
1
3
 
19
 
! Отговори
Добрутро преди 1 година
Търговци и производители усвоиха намаленото ДДС и крайния купувач получи един ... франзел. Това беше ясно от самото начало на всички, само не и на просттиттте популисти от ПП

Спонсорирани публикации