Караджова: Необходими са решения заради големите суши в страната

Много важни са системите за ранни предупреждения
14 сеп 2022 22:30, Нели Христова
6

"При всички природни стихии има случаи, в които може да се получи достатъчно рано информация, така че да се предпазят първо хората, да няма човешки жертви. Да няма щети на техните домове, земеделските стопанства и инфраструктурата", коментира бившият екоминистър Нона Караджова в "Денят ON AIR".

Тя смята, че ако тази информация не е предадена навреме, това е огромен недостатък, тъй като е можело хората да бъдат евакуирани. Според нея начините на предотвратяване са спрямо типа на наводненията. Възможни причини, според нея, са огромни количества дъжд, съчетано с местоположението на населените места, също така недобра инфраструктура и от реки, които са приемници на вода от много притоци.

"Много важни са системите за ранни предупреждения за такива явления. През 2011 година в качеството си на министър стартирах изграждането на първата система за България за ранно предупреждение за наводнение по р. Искър. Това беше пилотен район. Много консултации направихме, за да се направи тази пилотна система, която да се тества и да се разпространи в цялата страна. Много бавно се случват нещата, за голямо съжаление", обясни Караджова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът каза, че е много важно НИМХ да бъде подсигурен с най-съвременни технически средства. По думите ѝ е много важно в институциите да работят професионалисти. Тя обърна внимание, че е необходима реформа. Караджова изтъкна, че са необходими нови решения във връзка с големите суши в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от крадливи, некомпетентни, безхаберни кърлежи!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато може един безнаказано да източи язовира, осигуряващ водата на десетки хиляди 0, за да го превърне в електричество, което да продаде на същото обезводнено стадо на тройни цени и да забогатее от всичко това така ще е. Няма мъже с топ ки да му набият канчето и да му срутят коптората, източваща язовира. Бързо 2 ще подвият опашки всичките електриджии, ако един увисне на електрическия стълб.
1
1
 
8
 
! Отговори
Зелен Либераст преди 1 година
Кажете как ще се справим със сушата в Карловско?! Потопи ги тая суша и това си е!