Внасяме тетрадки и бележници от Турция, Сърбия и Румъния

Над 20 г. в България не се произвеждат хартии и картони за писане
15 сеп 2022 09:38, Елка Василева
30
Внасяме тетрадки и бележници от Турция, Сърбия и Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 20 години в България не се произвеждат хартии и картони за писане и печат, като за производството на тетрадки и изделия от хартия се ползват хартии от внос. Това каза в интервю за БТА Александър Криклер - председател на Управителния съвет на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост и изпълнителен директор на "Монди Стамболийски“, потърсен за коментар във връзка с днешния първи учебен ден и усещането на българските родители, че тетрадките и учебниците за децата им тази година са чувствително по-скъпи.

Още по темата
По данни на НСИ, цитирани от Александър Криклер, вносът у нас на тетрадки, бележници и други изделия от хартия през първото тримесечие на 2022 г. е главно от съседните на България страни - Турция, Сърбия и Румъния.

Това е резултат от факта, че голяма част от българските търговци поръчват отпечатването на тетрадки в тези страни. От Китай се внася по-малко количество - около 10 на сто, допълни Криклер.

На европейските пазари през второто тримесечие на 2022 г. цената на хартията за офсетов печат е средно с две трети по-висока в сравнение с второто тримесечие на 2021 г., а цената на вестникарската хартия - с повече от 100 процента (средно) спрямо същия период на миналата година, разказа председателят на браншовата камара.

Той изтъкна, че в Европа цената на хартиите за писане и печат се влияе главно от спирането на мощности в резултат на намаленото търсене и увеличаването на производствените разходи - по-високи цени на суровините, енергия (газ и електричество), спомагателни вещества, транспортни разходи и разходи за заплати.

През последните 20 години в резултат на дигитализацията от пазара изчезнаха учебните бележници, хартиените дневници, много счетоводни бланки и формуляри и др., коментира още Александър Криклер.

В браншовата организация членуват 16 регистрирани предприятия от целулозно-хартиената промишленост, които произвеждат целулоза, хартии за опаковки, вълнообразен картон (велпапе) и опаковки, разказа нейният председател. Напълно разбираемо е, че членове на нашата Браншова камара също са сериозно засегнати по отношение на разходите в резултат на войната в Украйна и произтичащата от нея енергийна криза и инфлация, посочи още Криклер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държава която не може да даде учебници и тетрадки на децата си да се закрива
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срам и позор бг няма нииищо нищичко
21
0
 
6
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Някои от "специалистите" тук, да се е замислял за какъв "чип" е и на Ейропата силна България? Таква с добро здравеопазване, образован народ, силно земеделие, силна промишленост. Такава която да им прави конкуренцията на пазарите за стоки, но и на работния пазар. Айде отговорете си на този въпрос, и пак помислете кой е виновен за разложението на тази територия последните 33 години.
20
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
До Анонимен 21Ани от 33 години вие демократи шо не го въведохте???
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А до преди 33 години произвеждахме дори колелета, автомобили, правили сме дори самолети. Сега едни тетрадки не можем да произведем. Заради 33 годишното управление на грабителите на България и продажниците на народа!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...и тебешир внасяме.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 18За горене има ток и газ. Хартия може да се прави и от слама.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е защото сме най-напред. Кой пише на хартия вече - всичко е на таблети, лаптопи, телефони че и елецтронни рийдъри. Така е добре за природата - дърветата се секат само за горене.
15
9
 
3
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Не е необходимо в съвременния свят да произвеждаш всичко на всяка цена.
14
2
 
13
 
! Отговори
Поп Ставри преди 1 година
До къде ни докара тааа демокрация/ В град Мизия имаше цял комбинат за производство на тетрадки и други пособия. ЕВаха му мамата.
13
1
 
20
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Такава е ролята на колонията. Да си дава горите, земите, пшеницата, слънчогледа, златото и да не се обажда много. А пък тези лоши Руснаци поробители 6 ядрени реактора ни построиха, военни заводи ни построиха да си правим сами калашници, РПГ-та, снаряди. Военните лицензи ни дадоха. 8 бр. СС-23 балистични ракети ни дадоха. Да не говорим за хилядите километри жп. линии. Ще плачете за Бай Тошо, мишки нещастни!
12
0
 
15
 
! Отговори
това ни чака преди 1 година
Само след като последното дърво бъде отсечено,Само след като последната река бъде отровена,Едва след като последната риба е уловена,Само тогава ще разберете, че парите не могат да се консумират.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъзпапир прайме. Веднага се изкупува като обявят новата ковид вълна.
10
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние краставици и домати внасяме та тетрадки ли?!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Две години неучене..защо са им учебници и тетрадки!?Давайте пак "онлайн"!)))
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се окаже внос от Румъния, Сърбия и Турция, защото ни е забранено от Русия? Във връзка нарастващата употреба на думата "посредник", питам.
7
1
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Режа си м****е ако не са произведени от БГ дървесина !
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за ученика произвеждаме ли? Само учебници, обаче някой напира за онлайн обучение.
5
2
 
27
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Еми скачаха едни преди трийсетина години в София по площадите и викаха " кой не скача е червен " и избраха *** на власт а те унищожиха промишлеността, заводи, фабрики, селско стопанство, армията и най важното образованието като учебниците се пишат от антибългарски НПОта на Сорос и сега техните потомци доунищожават държавата и народа
4
6
 
1
 
! Отговори
Вижте се преди 1 година
МВР-България искат да управляват Европейският Съюз чрез СРС воайорство и тежки Репресии!

Спонсорирани публикации