ИПБ: По българските пътища се разиграва руска рулетка

Никой не знае в кой момент ще бъде пометен от дрогирано пияно камикадзе
30 сеп 2022 12:35, Анисия Иванова
25
ИПБ: По българските пътища се разиграва руска рулетка
Снимка: БГНЕС

По българските пътища се разиграва "руска рулетка". Никой не знае в кой момент ще бъде пометен от дрогирано пияно камикадзе. Няма никакво значение дали спазваш, или не правилата. Свидетели сме на институционално безсилие.

Преди няколко дни МВР обяви, че създава работна група за поредната промяна на закона, внушавайки ни, че организационни проблеми могат да бъдат решени с правни инструменти. Институтът за пътна безопасност смята, че с кризисен пиар чрез телевизионни акции и симулирайки загриженост, проблемът само се задълбочава, но не се решава.

В анализ, изпратен до медиите, Институтът предоставя данни за генезиса на проблема "дрогирани водачи".

Още по темата

През 2014 година осъдените шофьори с употреба на наркотици и алкохол с над 1,2 промила са 3957 души. През 2016 те стават 5764, което е с повече от 30%. При внимателен анализ на поведението на институциите в този период не се констатира различно поведение.

Единствената промяна, която е извършена от загрижени депутати и представители на неправителствени организации, е да се завиши наказанието за дрогирани шофьори от пробация на условна присъда, без да е извършена оценка на въздействието на тази мярка. За съжаление, тези добри намерения от страна на законодателя създават предпоставка по българските пътища да се кара след употреба на наркотици и алкохол безнаказано. Това е така, защото макар и по-тежко при наказанието условна присъда се разчита единствено на съвестта на осъдения да се поправи. Докато при пробация се задействат държавните механизми за превъзпитание, включително и полагането на безвъзмезден труд до 320 часа годишно. Всички адвокати, прокурори и съдии знаят, че осъдените предпочитат условната присъда пред пробацията. За съжаление на българските граждани след тази промяна и системното пренебрегване от страна на контролните органи да санкционират т. нар. маловажни нарушения по ЗДвП, рискът да загинеш от дрогиран шофьор нараства с 200% към средата на 2022 година.

Какво трябва да се направи, за да спрат шофьорите да управляват МПС след употреба на наркотици и алкохол? От ИПБ смятат, че този процес ще отнеме минимум две години, ако:

- МВР започне проактивно да санкционира маловажните нарушения. Шофьорите преди да започнат да се дрогират, извършват множество маловажни нарушения и като видят, че им се разминава наказанието, чак тогава започват да карат с превишена скорост и да употребяват алкохол и наркотици. Неефективният контрол на скоростта дава увереност на шофьорите, че и алкохолът и наркотиците също ще им се разминат. И това е факт, защото контролът за наркотици и алкохол от страна на МВР е широкообхватен само след обществен натиск и то за кратко;

- МВР трябва да създаде механизми за ограничаване на корупцията сред служителите си и това да е постоянен процес;

- Необходимо е да се създаде ново законодателство, следващо доктрината "Джулиани“. Институтът за пътна безопасност е разработил цялостна концепция, изследвайки и адаптирайки международния опит за недопускане на системните нарушители по пътищата на България. Статистиката показва, че във всички случаи при употреба на алкохол и наркотици от страна на шофьорите, преди това те са извършили множество нарушения по ЗДвП.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 13 години откакто Тиквата дойде на власт КАТ спряха да глобяват за преминаване на червено, за отнемане на предимство, за шофиране с телефон, за неправилно изпреварване, неправилно пристрояване, неправилно паркиране и т.н.
20
0
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 2 месеца
Има населени места (не само селата), в които ако нямаш кола, просто няма как да съществуваш нормално, затова предложението ти не е особено адекватно. Сега ако си решил да подариш достатъчно пари на всяко семейство, което не може да си позволи по-нова кола, тогава става. Също ако си достатъчно умен и можещ, за да отстраниш корупцията в МВР някак си, за да може по-строгият закон да бъде за всички, а не само за тези, които нямат връзки в МВР и пари да си платят там, тогава аз съм съгласен.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мислите ли, че Семерджиев и този с поршето щяха да карат в трезво състояние, ако законът беше по-суров? Аз не мисля. Обаче мисля, че дори и законът да беше не чак толкова суров, колкото е сега, ако тези двамата нямаха чадър от МВР, то нямаше да си позволят да карат в това състояние. Какъв е изводът? Какво трябва да се промени? Познайте от 3 пъти!
18
0
 
2
 
! Отговори
До Пострадал преди 2 месеца
И според теб докато има корупция в МВР ВСИЧКИ виновници ще се наказват или само тези без връзки в МВР (или без пари да си платят там)? Ако законът се промени така, както си писал, обикновените хора ще отнасят много по-сериозни наказания, а "нашите момчета" отново ще се измъкват както досега. Проблемът е корупцията в МВР. Защо на Запад българите не карат пияни и/или дрогирани? Не, не е заради по-суровите закони. В Германия ако те хванат пиян и/или дрогиран ти взимат книжката и глоба. Толкова.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко процента от ПТП-тата стават заради пияни и/или дрогирани шофьори и колко заради купени книжки и лоши пътища? Аз залагам, че процентът при лоши пътища и купени книжки е по висок. Стига сте отвличали вниманието на хората от истинските проблеми, за да скриете корупцията в МВР и пътното строителство. Ако пътищата бяха наред и ако нямаше шофьорски книжки получени по другия начин,умиращите от катастрофи в Бг щяха да са поне 50% по-малко.Това са истинските проблеми свързани с войната по пътищата!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Камикадзето носи съдържание за някакво достойнство.Тук е подходящо да се използва друг по-точен термин - безмозъ.чно, примитивно, комплексирано същество, например.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това е така ,защото цялата с-*** на МВР ,се превърна в статистически институт , само регистрират ,половината полицаи са с отрицателно IQ и за тях най-важно ,да се похвалят ,че днес са одрали редовните абонати отново ,за тях увонението е поощрение,защото така или иначе си работят за контингента!!!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимно 10-Еми все пак е населена с такива като теб!
13
0
 
21
 
! Отговори
Пострадал преди 2 месеца
Докато не започнат с ефективна присъда- затвор за пияни и дрогирани, няма да се оправим. За наглеците може да се включи и услугата сваляне на рег. номера и отнемане на автомобила.
12
0
 
20
 
! Отговори
A. преди 2 месеца
Рисков водач си остава рисков със или без употреба на наркотици/алкохол. Много бързо ще се превъзпитат, ако КАТ започнат да използват техниката правилно - в цивилни автомобили, които се движат и са част от дживението. Още преди 10 години ми направиха видео клип, как ги изпреварвам и ми взеха книжката. Гаранция, че поне 30% от населението до една година ще останат без книжки, хазната ще се напълни и не на последно място - почти никой няма да кара, като луд. Easy solution.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То 1/3 от каращите и без да са пили или дрогирани са опасни на пътя за всички. Докато не се сменят условните присъди с ефективни нищо няма да се промени.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е "тежко болния човек на Европа". Чакат го да се спомине не да оздравее....и когато на неговото място дойдат нормалните всичко ще е наред
9
0
 
9
 
! Отговори
емиграция преди 2 месеца
Не премахвайте психологичните изпити особенно за водачите употребили алкохол и дрога.Сложете камери в тези кабинети и засилете контрола.Въведете психологичен тест и за шофьорите - непрофесиалисти,както си е в цяла Европа. Научете се да взимате пари от нарушителите,но по-ефективно.Аман от катастрофи и недисциплинирани водачи по пътищата ни.Иначе ще продълаваме да се избиваме,като на война.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 40 години съм по пътищата на европа и бг а по бай Тошово време и в Азия По голяма дива щина не съм срещал каквато е не само в бг ами и в прехвалената европа. Под тира ми са влизали най различни индивиди. Пияни дрогирани и безмозъчни. Някои оцеляваха а други нямаха този късмет.С нетърпение чакам да навърша годините за пенсия и да се спася от дрогираните пияните и безмозъчните. 20 30 40 и 50 годишните са поколенията на прехода към унищожението.Това са изгубените поколения.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"МВР трябва да създаде механизми за ограничаване на корупцията сред служителите си" Някой да е виждал КАТ-аджия да се реди на банкомат, за да тегли от заплатата си.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Шофьорите преди да започнат да се дрогират, извършват множество маловажни нарушения и като видят, че им се разминава наказанието, чак тогава започват да карат с превишена скорост и да употребяват алкохол и наркотици.' --- верно? значи зарад моите 4-5 глоби за неправилни паркирания от последните 14 г да очаквам всеки момент да стана алкохолик и дрогар?
5
1
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 2 месеца
ИПБ оная огромната мъжкарана ли е дето обикаля телевизиите и дрънка приказки а реално нищо не е направила за пътната безопасност!Май в това ИПБ е тъпкано с пенсионирани главни катаджии-корумпета, откъдето правят допълнителни хилядарки!
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А някой някога да е чул или видял ром(турчин) в учебна кола???
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'МВР обяви, че създава работна група за поредната промяна на закона' --- разбрахте ли сега стадо, че с помощта на медиите как ще ви затегнат въжето около врата?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
'Никой не знае в кой момент ще бъде пометен от дрогирано пияно камикадзе' --- аре бе? от 10 000 проверени дневно само 40 са такива, а не както лъже рашков че били 2/3