Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове

Отличителните белези е липсата на телефон за обратна връзка
4 окт 2022 22:45, Анисия Иванова
9
Хакери използват кампанийните промоции и пускат фалшиви сайтове
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма нови киберпрестъпления - старите механизми се приспособяват към актуалните страхове, нагласи и интереси на потребителите. Това коментира Светлин Лазаров, началник сектор „Дигитални анализи и открити източници“ в ГДБОП, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. Тенденциите в киберпрестъпността при онлайн плащания, фишинг, SMS измами ще се обсъдят на конференцията за дигитални плащания "DIGI PAY 2022" утре, 5 октомври. Bloomberg TV Bulgaria е медиен партньор на събитието.

Изкуственият интелект, разкри гостът, все повече се използва за противодействие на киберпрестъпления. "Но проблемът е, че при въвеждането и експлоатацията на този механизъм, вътре има заложени правила. А хакерите вече са на много по-различно ниво от това, което сме виждали десетилетия назад. Развитието и задълбочаването на социалния инженеринг се извършва в посока разкриване на начини да се прескочи изкуственият интелект, защото най-слабото звено в киберсигурността е човешкият фактор. Това е основната цел на хакера".

"Хакерите доста се интересуват от това какво тревожи потребителите и използват тази информация, за да модифицират своите атаки. Използва се например липсата на определени стоки, трудните доставки, поскъпването на някои продукти. В интернет има атрактивни цени и това кара потребителите да се залъгват и да купуват продукти, които не съществуват или са фалшиви. Това са примерно летни кампанийни промоции с намаления от 90 и повече процента. При закупуване на такава стока, потребителят не получава нищо. Той търси правата си, но парите му вече отдавна са взети и изхарчени", обясни експертът.

Такива сайтове се регистрират всеки ден, добави Лазаров. "Купуват се специфични домейни с близко име до таргетираната марка. Преди самата атака сайтът се пуска, работи две седмици, след това е докладван от измамени потребители. Той изчезва и след няколко седмици отново се появява, но вече с друго име".

Отличителните белези на подобри сайтове са липсата на възможност за обратна връзка като телефон, на който потребителят да може да се обади и да попита, например, кога е регистриран съответният домейн, поясни събеседникът.

За злоупотребите с приложенията за електронно банкиране гостът каза, че банковият сектор е взел "присърце този проблем" и е започнал да известява потребителите за наличието му.

"Това е и решението - постоянно известяване на обществото от какво да се пазят хората и какви са тенденциите", обясни гостът.

Относно хакерските измами, свързани с онлайн платформите за търговия Светлин Лазаров заяви, че за жалост тази измама продължава, но "хубавото е, че щетите вече доста намаляват, защото потребителите стават все по-мнителни и когато им се предложи услуга, която преди не са използвали, започват да проучват дали тя съществува, или не".

Кои са най-честите SMS измами и как да се предпазим? Как функционира т.нар. business email compromise атака и как можем да ѝ противодействаме? С какво би било полезно създаването на Единен център за борба с измамите за всички финансови институции в България? Активни ли са т.нар. "бели" или "етични" хакери в България?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въобще не ми пука. И не ми дреме. Не влизам във фалшиви сайтове. Само в проверени и изпитани.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вирус да си на днеш ното време или непео.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Вируса е навсякъде колега. Ще се мре това е.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Долния ти трябва да си на 60годин щом дедо ти е правил търговии по царско време.
3
0
 
1
 
! Отговори
Вирус тайм преди 1 месец
От известно време процента на действие за работа на процесора е 15/20% нагоре и немога да засека от каде е това. Във продължение на две години процесора застиваше в покой или отиваше на 10/12 % а сега 20/25 без да работи нищо на декстоп
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пращайте ми и ще си помисля. Но да плащате на едни а другите да подкрепяме на празна ясла няма да стане.
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деда ми е казал. Око да види Ръка да пипне. Нищо не купувай без да го пипнеш и огледаш. Стар търговец беше. Въртял е търговия по царско време с контрабандни стоки. Имаше голям усет за далаверата. Такива като него в днешно време са милионери.