Цените продължават да скачат: Ще се лишават ли хората от храна?

Цената на олиото може да стигне 6,50 лв
11 окт 2022 19:52, Красимир Ангелов
26

Цените на хранителните стоки у нас продължават да растат. Поскъпване се усеща най-вече при млечните продукти - сирене и кашкавал.

А след като поевтиня в средата на юли, сега олиото се търгува по близо 5 лв. за литър, но прогнозата е, че веднага след Нова година ще достигне до 6,50 за литър. Оризът се търгува по 2,66 лева за килограм.

За втора седмица яйцата се продават по 0,50 лв. за брой.

Още по темата
Лили е сред пенсионерите с минимална пенсия. Усеща най-сериозно увеличение в цените на зеленчуците и плодовете, млечни продукти вече почти не купува.

"Всичко е скъпо, защото ние българите сме свикнали да се храним със зеленчуци. У нас се произвеждаха всякакви зеленчуци и евтини, и качествени. Сега почти всичко е внос, скъпо и не съвсем качествено", коментира тя.

Също като Лили, за повечето хора решението е едно - да се лишат от някои продукти на трапезата.

"Просто се възмущавам от цените, имам дете на 14 години и не мога да се оправя. Пенсия взимаш, заплата взимаш, нищо не стига", възмути се Михаела пред телевизия Bulgaria ON AIR.

До момента мерки за справяне с инфлацията у нас няма. Единствените механизми, които са предприети от правителството, е намаление в данъка добавена стойност на хляба и брашното.

За разлика от България - южната ни съседка Гърция, която се оказва сред рекордьорите по инфлация - близо 36% обсъжда въвеждането на таван на цените на основните хранителни продукти. Очаква се мярката да влезе в сила до края на октомври и ще бъде активна, докато трае кризата.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Нали Гьоков и Нинова ( БСП) вдигнаха пенсиите на заслужилите - военни, полицаи и миньори, защото имат по 20 г.реален стаж, който се превръща в 50 г. Хората с действителен 40 г. Яко бачкане - НИЩО. Даже имаме НАМАЛЕНИЕ по 100 - 200 лв.според изчисленията. БРАВО Гьоков и Нинова, осигурихте си вашите пенсийки 3400 лв.!!! Народа , кучета го яли ...но кой ли е глупав да гласува за вас!
23
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Старите хора от село преди 40 години са били прави, така в града няма да върви, ще настъпи град глад, а бе старицата неука, но родила една челяд дечица, седем на брой, седмото момпе, а всички 6 момичета и днес на село гладуват 80 годишните им дъщери, нямат ток вечер, а са на гръцката граница, нямат магазин, лекар, упилище, а само 4,5 къщи, стари изнемощели. Никой не мисли за народа. По зле се живее и от соца днес, в някои семейства, без значение на пил, религия, миришат оенсионери на пор урина
22
1
 
5
 
! Отговори
Гражданите преди 1 година
Всички селяни дойдоха на държавна в града, изкупиха недвижими имоти на българите без пари и днес са феодали и заможни хора, колите им препълнени от бабите от селата, малки се ожениха, а българина остана без пари в града и отчаян до днес, без семейство и деца. Така виждаме нещата ние
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените ги вдигат търгашите. Картел!
20
4
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Глад сомалийски иде бря ! Ама мислете му гражданята ! Ний на селу сме си добре !
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до Сата НАТО ; Има някой да е превъртял ,но не знам точно кой !Ела да ти харижа 4-5 кила домати ,директно набрани от градината .Сял съм 4 поколения домати , като последното сега зрее и плодовите му сега са най-вкусни .Никакви оранжерии ,никакви излишни измишльотини .Така ще е до първите слани ,като ден преди това ще ги обера за туршия .Бутилките с доматен сок са башкА -с тях ще запълвам липсата на домати от декември до началото на следващия юни (здраве и живот ).
18
1
 
16
 
! Отговори
Умната преди 1 година
Гладът прави революции помнете
17
1
 
16
 
! Отговори
Трак преди 1 година
Когато нямаш регулация от държавата и контрол това се случва. Спекулантите вилнеят, лабораториите на мафията допускат отровните храни са ни тровят и унищожават а държавата е абдикирала от всичко ! Анархията е тотална
16
12
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Какви зеленчуци сме произвеждали в средата на октомври бе, тая леля е превъртела. Хората вече са изсекли зелето и са наслагали туршиите, тя била яла някога пресни зеленчуци през зимата ... Егати наглостта!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите родители като гледам как се хранят, ме е срам да седна да ям при тях, защото те са сдържани хора, ядат по малко. Мама е на 83, а татко на 78. Възрастни хора са, но имат култура на хранене.
14
7
 
7
 
! Отговори
111222 преди 1 година
Абсолютни глупости-цената на олиото е 99 % от цената на суровината-слънчоглед, който е вече под 1000/т....много вероятно е да падне и под 3 лв
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите не ги мислете.Да му мислят Гъзовете на Запад..
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да протестираме! За живота си, а не да ни занимавате с Украйна! Трябва да се заемем с трроловете от сайта, а и не само от този сайт! Ние седим и ревем, те ни смачкаха! Това, че не пишат за протестите в Европа, не значи, че там са послушни. Само ние се носим по течението и се надяваме друг да ни оправи. Не става така, трябва да се действа!
10
5
 
32
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
всичко е СПЕКУЛА !!!..Първо ни наплашват яко с "войната в Украйна",после с предстоящата "суперсвръх тежка " зима,после с "ужаснага опастност",която тегне над страната ни,а преди това яко "ПОДСОЛЕНА" с бруталната мантра "Ковид",и така,смачкани и уплашени,ние ставаме лесна плячка на спекулантите..
9
8
 
12
 
! Отговори
така де преди 1 година
е нека си скачат бе , нали триото- киро,асен и корни ни увеличиха доходите до незнайни висоти , нема да се лишаваме от нищо !
8
2
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
С тези статии журналистите подстрекават търговците да увеличават цените. Даите приза на днес.бг Иванчо Хаджипенчович
7
6
 
6
 
! Отговори
Помощ от ЕС преди 1 година
МВР ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ, МВР КРАДАТ ОТ ЕС 2,7 МИЛИАРДА ЗА ТЕТРА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ И ЕЛЕКТРОННО РОБСТВО!
6
2
 
6
 
! Отговори
МВР ПОЗОР преди 1 година
МВР ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ, МВР КРАДАТ ОТ ЕС 2,7 ЗА ТЕТРА ЗА ПОДСЛУШВАНЕ И ЕЛЕКТРОННО РОБСТВО!
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наследството на Кирил Петков! Няма да ревете!

Спонсорирани публикации