Повишава се броя на пенсионерите, които работят

Това показва ново проучване
11 окт 2022 10:45, Росен Стойчев
24
Повишава се броя на пенсионерите, които работят
Снимка: БГНЕС

Увеличава се броят на работещите пенсионери. През април тази година НОИ е преизчислил служебно с допълнително натрупан стаж пенсиите на 340 хиляди възрастни, които продължават да са на трудовия пазар, съобщи БНР.

Още по темата

Това е ръст от 47 000 спрямо предходната 2021-ва година.

За трета поредна година НОИ преизчислява служебно през април пенсиите на работещи пенсионери, като тази година за първи път в списъка попадат над 84 000.

Средно с 10 лева и 45 стотинки нараства преизчисленият размер. В абсолютна стойност обаче една пенсия за стаж и възраст е отбелязала реален ръст от 191 лева. Най-често работещите възрастни са се пенсионирали в периода между 2015-та и 2020-та година. Те са 193 000. Най-старата пенсия, която е попаднала в обхвата на служебното преизчислявене от 1-ви април тази година, е отпусната с начална дата 8-ми юни 1966-та година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Ритон гладуват и затова се мъчат и пеят!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DO 3. Не пише, че работи, а че му е актуализирана пенсията.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде дай и средната инфлация за ЕС за тези години и после манипулирай!
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12, НСИ- КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ МАРТ 2011Г/МАРТ 2021Г- 12.4%,ТОВАЗАДЕСЕТ ГОДИНИПРИ ГЕРБ, ИНФЛАЦИЯ ПОЧТЕНИТЕ ЮНИ2022/ЮНИ2021Г- 17.4%, НА ХРАНИ 40%- НА ГОРИВА В ПЪТИ- ТОВА ПРИ МОДЕЛА ЗЕЛЕН ЧОРАП И МАРИОНЕТКИТЕ НА КРЕМЪЛ ИМА ЛИ НЕЩО ДРУГО ДА ОБЪРКВАШ....УКРАЙНА С ВОЙНА БГ СЪСИПАНА С ПОЛИТИЧЕСКА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ И ИНФЛАЦИЯ....
14
1
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Истината е една. Доста са работещите пенсионери,защото голяма част от тях работят за да хранят мързеливите си деца или внуци,вместо младите да работят активно и те да помагат на своите старци. Но за това вина имат и старците,защото така са ги възпитавали,към разглезване и задоволяване на всякакви прищявки и капризи.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До а стиа бе - Направо ще се изпокарат, не могат да се разберат кой точно е увеличил пенсиите по-по-най-много! А пенсионерите неблагодарни, току се оплакват, че нямало увеличение, други пък, че инфрлацията им го била изяла. вместо да се Фалят колко са добре и доволни.
12
7
 
2
 
! Отговори
а стиа бе преди 1 година
е що работят ?! нали трио - кико,асен и корни им увеличиха пенсиите до незнайни висоти .
11
0
 
14
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Верно ли ве ? .. я някой да пробва да живее с 350-400лв на месец ..... скоро ще започнат и на по две работи ....
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пенсионер - Не си прав, всеки работи това, за което е учил както се казва. Ако тия хора са специалисти, защо да не останат да си работят работата. Имам познат летец, който остана да работи след пенсионирането си като някакъв експерт. Без да лети и с по-ниска заплата, но е полезен и не всеки може да му заеме мястото.
9
4
 
15
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 1 година
работя в държавна институция. ако не са пенсионерите - не знам кой ще работи. Идват /когато ги има/ млади хора и си тръгват на втория месец. Искат да взимат 5 000 лв. заплата. Да не говорим колко неграмотни млади хора има. Буквално. Тези с образованието си седят по София, Пловдив, Варна и Бургас - от там нанатък - положението е "майко мила"
8
6
 
18
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
От 1 г. съм пенсионер.Работя,но на свободния пазар.Трябва да има ограничение за пенсионери,да не могат да работят във ведомства на държавна и общинска издръжка.Под никаква форма.Установи се су,че в МВР на щат са около 6000 човека-от страшина до началник на най-високо ниво,в армията,има пенсионери съдии,прокурори и следователи.Магистрат с РЗ 6000 лв. и пенсия 2000 лева.Чудовищно нещо.Никъде го няма.Ето това да се забрани.
7
3
 
4
 
! Отговори
До до 6 преди 1 година
Човеко, промени си приоритетите, храни се. По-добре пари за храна давай отколкото за лекарства. Не става дума да се тъпчеш, но едно хранене на денонощие не е здравословно. Още повече, че с таоя нощна работа си нарушаваш биологичния ритъм.
6
3
 
18
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
Ще работят, България е страната със най много мамини синчета и девойки.90 процента от работоспособните хора на възраст от 35-40 години лентяйстват, ходят по чалготеки и живеят при родителите си.Пенсионерите нямат избор.
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какви са тия обсъждания кой работел. Който иска и може, нека да работи, лошо няма. Аз пък им се радвам на хората на години с хъс и желание за работа. Без значение от мотивите. Мога да оправдая болен човек да седи без работа, здрав ли е, работи ли му се, нека си работи.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсиите да бачкат.Младите по кръчмите. Все пак парите трябва и да се харчат. Който не иска да си дава пенсията, те знаят как да я вземат. Нека блъскат.Не ги спирайте.
3
10
 
4
 
! Отговори
До пенсионер преди 1 година
Че яж по 2 пъти бе аре моля ти се кога ядеш сутрин обед или вечер :)
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пенсионерите, които работят по трудов договор са на мижави заплати и имат нужда от допълнителни средства. Защо не погледнете към пенсионерите по ЗМВР и ЗО, та да видите за какво иде реч -високи заплати и максимални пенсии, тях няма кой да ги махне, затова сте отправили поглед към работещите по трудов договор със заплати от 700 лева и пенсии под 500 лева.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще работят по неволя. Вчера по тв една жена каза - заплатата ми е добра, ама пенсията......за нищо не стига.