Цената на олиото ще падне, на хляба ще се задържи

Явор Гечев: Няма показатели за продоволствена криза у нас
17 окт 2022 21:57, Анисия Иванова
9
Цената на олиото ще падне, на хляба ще се задържи
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че в България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза, но цените са високи, а заради развитието на военните действия в Украйна, не може да се правят дългосрочни прогнози какво ще се случва на пазарите. Министърът коментира пред журналисти в Асеновград, че подпомагането на земеделските производители по тази линия трябва да продължи поне до средата на следващата година.

Министър Гечев подчерта, че в момента има затишие на пазара на зърнени култури и няма заявяване на големи количества до края на годината.

"Търговията в черноморския басейн се разглежда цялостно общо. Русия обяви вече тръгване на пазара, като техните количества на пшеница тази година са рекордни. Затруднено е положението по отношение на Украйна, т.е. ние продължаваме да сме солидарна държава и да осигуряваме включително транспортни коридори, което, разбира се, обаче оказва влияние върху българския пазар на зърнени култури", коментира министърът.

Така например половината от слънчогледа, който влиза в Европа, се намира у нас. Досега са внесени 700 000 тона, но данните постоянно се променят, уточни Гечев, цитиран от БНР. Той подчерта също, че трябва да се прави разлика между първичен и преработен продукт.

Той направи и прогноза за цените на олиото и хляба: "Моята лична прогноза е, че малко ще паднат цените по отношение на олиото надолу с вече по-масовата преработка и на нова реколта и на наличностите, които има тука в момента. По отношение на хляба, не мисля, че ще има значителни пазарни разлики".

Явор Гечев също така смята, че нулевата ставка на ДДС за хляба е добра мярка и трябва да се запази, докато не се постигне по-голяма устойчивост на икономиката. 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
Значи кво преди 3 месеца
Излиза, че в България е пълно с мухлясал украински слънчоглед от който производителите правят олио, дето няма да поскъпне повече от сегашните 5-6 лева, щото обаче тока и газта хвърчат до небесата. българския слънчоглед ще дойде скъп, щото и дизела хвръкна и ще залежи да мухляса, а догодина никой няма да сади слънчоглед и тогава олиото ще му хвръкне цената. И те така , все нормални за България неща
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Казва се слънчогледово масло, а не олио. Олио може да значи много неща, същото е и със зехтина. Като се каже слънчогледово или маслиново масло се знае точно от какво е, иначе може да е някаква смес дето не се знае за това избягвайте да купувате като пише олио или зехтин.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България слънчогледовото олио се смесва с техническо масло от рапица и е твърде опасно за човешкия организъм,тъй като то съдържа и съставки на техническия петрол,които се превръща и задържа в организма,като пластмаса,която не може да бъде отделяна от отделителната система на организма ни.Ползвайте само олио произведено от слънчоглед или зехтин.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да отиде малко на козметик - да заприлича на човек, а не на маймун.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хлябът е доста по-важен от олиото.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спрете да го купувате тва олио и ще видите ьа седмица Как ще стане по евтино дори и от преди .. ВСИЧКО Е СПЕКУЛА НЕ ЕАЗБИРАТЕ ЛИ . Няма такова нещо като свободен пазар
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Май Пп и Дб се прегърнаха с мафиотските групировки Герп и Дпс