Петър Ганев: Съкращаването на работни места е по-лошо от инфлацията

За 10-20% от българите животът бил много труден
33
Петър Ганев: Съкращаването на работни места е по-лошо от инфлацията
Снимка: Dnes.bg, архив

Инфлацията се усеща от всички, но по-важното е бизнесът да не е принуден да съкращава работни места, смята Петър Ганев, старши икономист към Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата

Когато говорим за крайна бедност, често пъти става дума за райони в Африка, Азия или в Латинска Америка, но за Европа въпросът за бедността, за неравенствата също е много важен. Дори и да си покрият базови нужди, възникват други теми – за образованието, за по-високо качество на живот, коментира той пред Радио София.

Преди дни Световната банка представи доклад, според който светът няма да може да постигне целта заложена от ООН  да изкорени крайната бедност до 2030 г. Основни фактори са пандемията от коронавируса, войната в Украйна и по-високите цени на храните и енергията. Според президента на Световната банка – Дейвид Малпас докладът показва мрачна перспектива, пред която се изправят милиони хора, освен това според него са наложителни незабавни промени в политиката, за да се стимулира растежът.

Според Петър Ганев в България бедността се дебатира от политиците и влиза в програмите на партиите, но у нас проблемът се отнася по-скоро за относителната бедност, за неравенствата в обществото. Съществуват групи от 10-20%, за които животът е доста по-труден от този на хората, които имат работа и трудови доходи.

У нас политическите програми на всички партии засягат в някаква степен социалната тематика, допълни Ганев.

Никой не отрича, че има нужда от социални програми, въпросът е къде да е фокусът. Обикновено стремежът е да се даде по малко на всички. Търсят се групи по над милион - пенсионерите, децата. Малко са програмите, таргетирани към най-бедните, смята Ганев.

Дебатът не е дали да се подпомагат нуждаещите се, а той по-скоро ще се измести към това да се насочат по-добре програмите към тези 10-20%, които изостават и са в по-тежка ситуация, каза още икономистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
6
 
! Отговори
хм преди 1 година
Моето мнение, е че помощи трябва да се дават основно на инвалиди, болни и сираци. Хора, които по независещи от тях обстоятелства са в незавидно положение и наистина трябва обществото да им помогне. Най-малкото, защото никой не е застрахован, че утре няма да се окаже в подобно положение. Но да се раздават пари на търтеи, които ги мързи да гледат и само си търсят оправдание, благодаря! Няма нужда. Нагледал съм се на хора, които мислят само за ядене, пиене и цигари и ги мързи да станат от леглото.
27
0
 
12
 
! Отговори
Мара О. преди 1 година
България е станала на бунище защото и парите за почистване се крадат яко. Като видите някъде отпадъци се сещайте да благодарите на ГЕРБ за "прекрасния" пейзаж.
26
2
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Мизерията в БГ е масова защото сме по руския модел на мафиотска държава. Кръстника в България е Борисов. Другите главни мафиози са Пеевски, Доган, Цацаров, Гешев... Българите си пращат децата да бягат на запад точно както правят руснаците. На запад е чистичко и може добре да се осер'е от нашите умници.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пена, абсолютно подкрепям наблюденията ви! Държавните калинки са ужасно зло и наистина целта им е постигане на комунизъм. Само тогава ще имат власт и пари. Гнусни създания! Сега врещят, защото все едно от двете им липсва.
24
0
 
14
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Обърнете внимание че частния сектор е съсипан, а той храни цялата държава. Раздават се заплати на държавни и общински служители без те да са направили нещо полезно за 1 стотинка. Искат пак да фалират държавата както стана при бай Тошо.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До èraами такива деца отгледахте и ги възпитахте да не работят да не учат да са тарикати и ще сърбате попарата си
22
6
 
9
 
! Отговори
èra преди 1 година
Накъде се обърна всеки търси хора, че не смогва, а и паричките започнаха да дигат. Та извода е, че само за пълни мързели и некадърници няма работа.
21
2
 
9
 
! Отговори
Странно място е преди 1 година
България! Продължаваме да говорим за неравенство(не сме равни и никога няма да бъдем), как да раздаваме пари(дотациите видяхме са лошо нещо!)... но никой не мисли тези 10%-20% как да ги научат да не са бедни! Оправдание само за болните хора! Другите имат право да се оправят сами. Стига с тази държава, която да плаща на всеки за каквото му кефне! Това прави всики ни бедни! Това довлича инфлацията и поредната криза! Кога ще уврат кратуните? Кога Идиотоландия ще осъзнае, че помощите я закопават?
20
1
 
12
 
! Отговори
Обещано преди 1 година
След яката инфлация следва яка рецесия и съкрушаване на работни места. Ще има глад и скърцане със зъби.
19
1
 
13
 
! Отговори
Нормално е преди 1 година
Като ни плащаха две години за да лежим в къщи и да спасяваме света от ковид а, сега трябва да работим за без пари две години плюс лихвите за да си го отработите. Само за военни и оръжия ще има пари, нали разбирате, заради Украйна.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ще има голяма безработица у нас, при положение, че липсват хора навсякъде. Бизнеса е ограничен от липса на кадри.
17
3
 
12
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Ще се сетиш, Петър Ганев. Налагането на санкции на Русия и прекъсването на връзките с Русия съкращава работни места. Даже пълният некомпетентник в икономическата сфера Барел беше принуден да признае, че благоденствието на Еесовската Зона се е базирало на евтините руски ресурси. Десетократното поскъпване на ресурсите и суровините води до деиндустриализация, срив на жизнения стандарт, връщане в Средновековието и структурна криза на либералния модел. Жална ни майка.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изводът е: винаги може да стане и по-лошо
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КатяКате идват смели бежанци Завърти към Харманли млади атлети красиви със смели сърца с нож в ръката избери си нещо
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече си го набийте в канчетата,че без рецесия няма да се спасите.Печатниците спряха лихвите се вдигат,който не се е подготвил за бурята да си вземе въже и да се оглежда за дърво.
13
5
 
28
 
! Отговори
Катя преди 1 година
До Анонимен 16. Това с "меркантилизма" е доста износена опорка. Просто жените търсят нормални мъже, които да не са: умствено ограничени, с проблеми със самочувствието, да им посягат, с тяло на пингвин и сърце на мишка. За пари изобщо не говорим. Доста ниско сте свалили летвата, че да повдигаме тази тема. Преди парите имате да наваксвате доста базови неща.
12
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шайка (8): България си отива и от меркантилни български (не ***!) жени, бягащи към богатите западняци за да им раждат деца.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като им е труден животът на 10-20% от българите, да си дават сметка за кого гласуват!
10
2
 
15
 
! Отговори
Харалан преди 1 година
Ха-ха. Е не, тия ме кефят колко са нагли. Лайтмотива е мълчи си, че може и без работа да останеш. Хранителните продукти са почти двойно спрямо миналата година, а за сметките да не говорим. Всеки си наляга працалите и е забил нос в земята. Заслужавате си го!
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11 - За тея, дето сме под 55, не виждам, кога и как ще се пенсионираме.

Спонсорирани публикации