Миткова: Трябва да се научим да оптимизираме финансите си

Ако имаме затруднения, трябва да разчитаме на собствени пари, категорична е тя
20 окт 2022 13:16, Йоана Цонева
12

Данни от проучване на ЕОС навици на плащане в Европа 2022 г. сочат, че се увеличава броят на просрочените и несъбираемите вземания както в Европа, така и в България.

Всеки пети в Западна Европа и всеки четвърти в Източна Европа плаща сметките си със закъснение или изобщо не ги плаща.

"Моралът на плащане спада и при бизнеса, и при гражданите. В България нагласите, че при бизнеса нещата могат да се подобрят, са силно занижени. Очакванията бяха през 2022 г. нещата да тръгнат нагоре, а се оказа доста проблематична със започването на конфликта и всички икономически последици, които се формираха след това - прекъсването на веригите на доставки, увеличените цени, инфлацията, която усещаме по джоба си", коментира председателят на Асоциацията за управление на вземанията Райна Миткова пред Bulgaria ON AIR.

Прочуването показва, че бизнесът изпитва реални затруднения. 75% от фактурите им се плащат редовно. Останалите 25% се забавят, а част от тях никога не пристигат. Това показва, че бизнесът наистина изпитва затруднения и има реално влошаване на икономическата ситуация.

"Българските граждани са най-редовни в своите плащания, с крехък период на просрочия от 16 дни, спрямо 20 дни за Европа. Това е добър знак, който не се дължи на цъфтящото икономическото положение, а на рекордно ниската безработица. Гражданите могат да работят, печелят и могат да си плащат сметките", заяви Миткова.

А проучването на Асоциацията показва, че над 50% от задълженията са към банки и финансови институции, следвани от задължения към лизинг, мобилни оператори, комунални услуги. "Ако българинът е затруднен, първо плаща за дома си, ако има ипотека или наем. Следват токът и да има храна. Всички останали задължения отстъпват на заден план, включително бързите кредити", посочи още гостът.

Миткова съветва потребителите да правят добър разчет на разходите си. По думите ѝ рядко някой прави семеен бюджет, който се счита за нещо екзотично.

"При разчета първо трябва да се отделят бели пари за черни дни - 50-100 лв. Около 30% от доходите отиват за храна, 10-15% са за комунални услуги. Не е толкова важно разпределението, колкото наистина да сме наясно къде отиват нашите пари. Мислим си, че харчим по-малко отколкото в действителност", заяви председателят на Асоциацията за управление на вземанията.

Тя посъветва и как да оптимизираме финансите си - да пазаруване на едро и да ограничим ходенето по ресторанти.

"Ако имаме затруднения, трябва да разчитаме на собствени пари. На теория трябва да имаме буфер от най-малко три заплати, добре е да са 9-12", посочи Миткова.

И уточни, че по-често задлъжняват младите хора, които харчат безразсъдно добрите заплати, които получават.

"Трудовият пазар сега е много благоприятен. Младите хора се оказват в среда, в която имат доходи, които не са си представяли, живеят за мига, харчат каквото спечелят. Как да се справяме с личните си финанси - никой не ни учи", подчерта Миткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Моля моля .... преди 1 година
Нека приложат тези напътствия и за държавните финанси. Да не взимат повече дългове, които децата ни ще трябва да изплащат.
7
0
 
6
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
12 заплати буфер звучи добре. Да речем, че взимате 2000лв х 12 = 24000 заделени. В същото време депозитите масово са до и около 5000. Това какво ви говори? Че бързи кредити до 1000 лв са най-вървежни за масата, а после се връщат с глад и престъпления. Благодаря иначе за съветите.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До работещ беден, за това казват да си правите бюджет :) И когато си го направите го споделете.
5
3
 
6
 
! Отговори
Кольо преди 1 година
Ами аз какво да правя с 3.50лв. до вторник? Пак ще ходя да крада дърва каквото има по дворовете маси столове чували
4
0
 
20
 
! Отговори
работещ беден преди 1 година
Добре е някой да направи публичен разчет как да живеят хората които получават минимална заплата или минимална пенсия. Например човек с минимална пенсия, който живее в собствена гарсониера в София.
3
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
какво да оптимизирам с минимална пенсия Младите харчат, защото мама и тата дават и цяла вечер по заведения Хайде да спрат и след 18 год, на вън
2
0
 
12
 
! Отговори
Хмммммм преди 1 година
"Как да се справяме с личните си финанси - никой не ни учи" Дам! За съжаление БГ образУванието не счита това за важна тема. Всеки е длъжен сам да си набави информацията И да научи децата си на финансова култура.
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българските граждани са най-редовни в своите плащания, с крехък период на просрочия от 16 дни, спрямо 20 дни за Европа. Това е добър знак, който не се дължи на цъфтящото икономическото положение, а на рекордно ниската безработица. Гражданите могат да работят, печелят и могат да си плащат сметките", заяви Миткова. Не!!! Това единствено доказва, че са овце!

Спонсорирани публикации