Защо бездомното куче стана символ на новия парламент?

В социалните мрежи се появи колаж, написа се поема
Обновена: 21 окт 2022 21:06 | 21 окт 2022 20:58, Анисия Иванова
40

В рубриката "5 минути извън новините" ще ви разкажем за бездомното куче, което в сряда посрещна политическия елит пред парламента. Учителят по история от Костенец - Петър Донкин написа балада за четириногия приятел, а Марио Спасов го сложи до Ива Митева и Никола Минчев в Народното събрание.

"Наистина много ме впечатли това куче, самата му стойка, даже от тази снимка, която видях, то седеше, но стойката му беше толкова достолепна и достойна. Сякаш беше застанало там до гвардейците мирно и си казах: Едно куче, колко много символика има в стойката, в поведението му", смята учителят по история в СУ "Св. Климент Охридски"- Костенец Петър Донкин.

Закучилата се ситуация в Народното събрание с избора на председател вдъхновява учителя по история да напише балада за кучето пред парламента.

"Символът на България – това е лъвът, обаче сме стигнали дотам явно, че едно куче в момента е много по-разпознаваем символ на българския дух, на българската душа и на българския живот. Защото това куче бездомно, което седи там отстрани без никой да го види. Много хора минаха, не го видяха, нима не е символ на това, че ние, българите, оставете политиците, ние сами между себе си не се виждаме", изтъкна Донкин.

Марио Спасов е автор на колажа, който нареди бездомното куче до останалите председатели на Народното събрание.

"Бездомното куче пред НС беше единственото нещо, което можем да отчетем като положително в този ден. На фона на едно разединение, което имаме в обществото ни, всички партии се заявяват, че искат да са диалогични и да търсят допирни точки, но се случва точно обратно – всеки е сам за себе си и всеки е срещу всеки. Проблемът тук е, че се гледа тясно партийно, всеки мисли за интереса на партията си и абсолютно всички кризи у нас и по света остават на заден план", каза той.

Спорът не е за политики, политиците отказват да изпълняват своята основна роля - да бъдат политици.

И двамата мъже откриват по нещо обнадеждаващо в тази кучешка история.

А колкото до кучето – то е бездомно, през април е кастрирано, обезпаразитено и ваксинирано от екипите на Столичната община. В картона му е отбелязано, че обитава предимно зоната около булевард Възраждане в район Красна поляна, тежи 20 килограма и е изключително социално. Не е ясно защо в деня на откриването на новото народно събрание е на жълтите павета. А след като посрещна първите в държавата, вече има направени и заявки от хора, които желаят да го осиновят.

"И всеки влиза в Парламента с охота, без да види колко е кучешки животът, как кучето си лае, керванът си върви и кучешки бездомна - душата кърви. Как кучето гледа с молещи очи, но съвестта ни отдавна мълчи"... Крайно време е съвестта да ни се пробуди.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и Людмил Аретов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Фермер преди 1 година
България - това е фалшива новина ! Кучето пред парламента също ! *** вътре в парламента - Това е новина ;)
28
2
 
1
 
! Отговори
До фармин преди 1 година
Когато си негативен фармин, и гледаш другото на хората, само тогава хейтваш и ти!
27
8
 
2
 
! Отговори
Фермин на вие преди 1 година
Когато няма какво да напише, не ти достига обзавеждането на втория етаж, правиш статия за масите, които са още по зле от теб.
26
0
 
8
 
! Отговори
Никк преди 1 година
"Народа е като гладното куче", "политиците да са направили нещо за тоз народ", "само за пари се карат" и тн и тн.. И защо да го правят? Какво ще им направите? А? Шушумиги? -НИЩО. Никой не взима насериозно жално гледащото животинче(народа), защото не е фактор, разбирате ли, нищо не зависи от вас та някой да се съобразява. Вие като ходите по улицата, съобразявате ли се с мравчиците? -НЕ, Защото те не са фактор. Ама с камионите примерно, е друго. Там се внимава. Вие не сте фактор, не го забравяйте
25
0
 
5
 
! Отговори
Човек преди 1 година
България и българската нация сме една ненормална фактология !5 века е нямало територия България, а точно тогава другите държави и нации са се развивали, а българската нация е била в депресия и не се е развивала, а е била в застой!Българската нация е била загубена, в 21 век също е загубена, но в друг вариант !Няма ги някои неща !Аз мисля, че трябва истинска, а не фалшива оправия !
24
2
 
1
 
! Отговори
Човек с чувства преди 1 година
А защо някои хора искат аз да бъда аут сайдер цял живот?Защото съм правил грешки преди време ли?Някои хора искат аз да бъда неудобен за всяко общество от хора и да ме мразят!Искат да съм зле цял живот и да нямам приятелка, много финанси и да нямам сбъднати мечти!Щом като тези хора искат такива неща за мен, значи те са чумата на човечеството!За тях е щастие аз да съм зле, сасипан, окаян , сам и да съм изгубен и тва е!Ква е оправията?
23
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що лаеш ти бе
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И то като народа чака да му пуснат някой комат хляб.
21
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
С това, че политиците ни третират като кучета, ни накараха да лаем като кучета и да вием от болка. За 33 години много хора умряха като улични кучета, но никой не се сеща за това.
20
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Всяко бездомно куче е метафора затова. На това куче му благодаря, че случайно е отишло пред парламента, за да стане добра метафора. Политиците са като питбулите, а ние сме превърнати в ***. В един скеч на НЛО с Велко Кънев и Мария Сапунджиева, двамата играят пенсионери и семейство тя казва на Мамалев, който минава и говори нещо Моят мъж е куче. Велко Кънев много добре са го гримирали за пенсионер. Така живеят пенсионерите ни.
19
10
 
6
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 година
Както бях казал на времето.. българите сте като кучетата! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая мас тия символизира българския народ! Само седи мирно и гледа дори и не лае..
17
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми прилича на Киро, гледа също толкова жално като него, а скоро ще бъде и той отвън.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото новите партии са също като него - гладни и готови да се продадат на който даде повече..
15
1
 
9
 
! Отговори
Животинката е преди 1 година
олицетворение на народа-отишло е да гледа техни благородия политиквениците и да провери може ли да разчита на тях.Не душичке,ако стане нещо добро,то ще е страничен,случаен,нетърсен ефект от дейността им.Защо се мразят?Отговорът е ясен:за пари разбира се,кой да управлява и разпорежда идващите от ЕС средства и да получава тежки комисионни.Афишира се борбата срещу корупцията да е основна цел на всички.А няма и дума за борба срещу комисионните,дадени им затова,че са си свършили работата.
14
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е да се сетят някои, че трябва да обърнат внимание на това, колко бездомни и гладни, а и опасни четириноги се навъдиха по улиците! Гнусни и заразни в повечето случаи! Не съм против животинките, но трябва кардинално решение за тях! Не може малките дечица където играят да пипат остатъците им...
13
0
 
18
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Това видео говори само едно. Хората са като кучето виждат ги само когато има избори и когато народните представители започват работа в новият парламент. През другото време нашите управници са им затворени очите за хората...
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 32 години преход, тия в парламента, докараха дори кучетата до просяшка тояга. :) Гласувам за кучето, останалите 240 псeта въобще не ми ги хвалете.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Марио Спасов го сложи до Ива Митева и Никола Минчев в Народното събрание."Наистина много ме впечатли това куче, самата му стойка, даже от тази снимка, която видях, то седеше, но стойката му беше толкова достолепна и достойна" - в бунищетo на България, сред самопровъзгласилите се за "представители на народа", дори и пумярa блести.
10
0
 
29
 
! Отговори
Парлайнамент Осранов преди 1 година
Има ли начин да гласуваме за кучето.