Балада за кучето пред НС: Народът си лае, керванът си върви

Закучването е от целия демократичен преход, смята Петър Донкин
Обновена: 24 окт 2022 13:00 | 24 окт 2022 12:48, Петя Славова
59
Балада за кучето пред НС: Народът си лае, керванът си върви
Снимка: Bulgaria ON AIR

 Бездомно куче посрещна 240 депутати в първия им работен ден. И докато спориха в пленарната зала, четириногото достолепно стоеше пред стълбите на Народното събрание.

Животното се превърна в любимец на обществото, а учителят по история Петър Донкин написа балада за бездомното куче и сподели в ефира на "България сутрин" за символиката, която лично той открива.

"Стойката му много ме впечатли, излъчваше спокойствие и достойнство. Това ме накара да се замисля каква символика има в това куче. С едно изключение - никой не го забеляза. Явно са бързали за работа и за церемонията. Това куче вероятно е било гладно, но не отиде да проси парченце хляб, а стоеше острани и наблюдаваше", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблем на българите е, а не само на политиците, че все по-рядко се виждаме - най-вече в духовен смисъл. От началото на демократичния преход това се случва и все по-често проблемите на обикновения човек не се забелязват, подчерта Донкин.

Казва на учениците си, че историята, която се пише и днес, се пише от всеки.

"Официалният символ на България е лъвът, но след тази случка много по-разпознаваем символ за българите става едно куче. Кучето е един от символите ни от корените на нашия произход. Едно куче може да има по-достоен живот и от един човек, макар през годините да се е превърнало в нарицателно за ниско качество на живот", посочи още Донкин.

Според учителя закучването е от целия демократичен преход. Случващото се сега е върхът на закучването, смята той.

"Ако сега се чуе и се види цялата реакция на хората след случката с кучето, нещата може наистина да се отключат. Кучето символизира и нашето обезлюдяване. А много хора живеят за единия хляб. При нас народът си лае, а керванът си върви. Кучето не лае", завърши Донкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зверовете са в парламента,алчни да грабнат кокала,това четириного притежава повече достойнство и интелект,от всичките там ,взети заедно.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Остава само да се появи професор Преображенски и да направи от кучето истинския съвременен съветски пардон европейски homo democraticus. Някой неща се повтарят защото де факто са едно и също. А ние вече живеем както в роман на Емил Зола така и в повестта на Булгаков.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът изтрещя. На някой или му е много скучно, или е прекалено глупав, за да напише " балада" за кучето пред НС. По- добре да напише един прощален блус и да го посвети на Урсула например, или на ЕК.
37
0
 
0
 
! Отговори
Куче с късмет преди 1 година
Има места, където някои от кулинарните рецепти не са кучешка полза.
36
0
 
0
 
! Отговори
до българина преди 1 година
А другото бива ли го, дето го избира.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво ги е посрещнало кучето, но защо да им е първия работен ден. Нали работиха и през миналата седмица. Поне това показваха по телевизиите.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами,както тръгнаха нещата,щом не искате президентско управление,карайте избори до безкрайност,че да потръгнат нещата при управление на временните правителства - до сега го доказаха!!!А партийните банди ще ни излязат многократно по-евтино,даже при безкрайните избори!
33
1
 
2
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
има един много стар надпис санскрит (датиран на около 10 век преди Христа) в който се казва : КУЧЕТО ТОВА СА ОЧИТЕ И УШИТЕ НА ГОСПОДА, ХИШНИК ИЗПРАТЕН ОТ ГОСПОД ДА ЖИВЕЕ СРЕД ХОРАТА - ДА МУ МИСЛЯТ ТЕЗИ КОИТО Е ВИДЯЛ И КАК ГИ Е ВИДЯЛ
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей , всички беди дошли от демокрацията...
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ///Ето символа - Не просто куче а куче *** - скитащо, бездомно и гладно, умилкващо се пред всеки дошъл отнякъде господар и подхвърлил му залък хляб. Загубило всякакво достойство и готово на всичко за малко храна и успиващи здравия разум медийни суперлативи. Куче което просто си чака края. Междувременно му се радват и хвалят лицемерно неговите "европейски партньори" насъсквайки го
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33 г се повтаря едно и също .Комунистите комунистите комунистите ,да бе те са виновни ама 5 г ама 10 г ами сега 33 г и каква направиха демократите за които аз излязох ???Ще ви кажа унищожиха развита страна и превърнаха в по зле страна от африканските .Българския народ е вече примитивен и не ми опонирайте драги ,защо дрога масово ,пребити старци по селата ,убийства всеки ден ,катастрофи всеки ден ,лекари неадекватни ,заплати тип Шако Зуло и примитивни спрямо ЕС .Това примитивен агресивен народ е
29
2
 
8
 
! Отговори
Джипкин преди 1 година
Тава е от на Вожда кучетата, той нали ни опреавя 12 години!
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кученцето може да го сложат за председател на НС или направо за МП, по-добре от корумпираниТулупи като боце или веждичката. Кучето няма как да сътвори такива мизерии като тези двамата например.
27
5
 
6
 
! Отговори
/// преди 1 година
Този какво иска да каже да сменим лъва на герба с куче ли"Официалният символ на България е лъвът, но след тази случка много по-разпознаваем символ за българите става едно куче.
26
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това НС няма да го бъде! Та в случая е интересно наистина това куче!-:)))
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква случка с куче, бе ***? Ония отиват на работа. Можеше и да не идат - кой им държи сметка? Нали ти си гласувал за тях? За някакво куче тръгнал да мрънка. Виждал ли си жена на около 80 години да брои жълти сторинки за хляб? Аз го виждам всеки скапан ден! И виж в речника какво е "балада"! Защото си написал само отзадни звуци от еко боб чорба.. Скапани ***!
24
2
 
6
 
! Отговори
МВР що мълчат преди 1 година
МВР арестувахте ли си престъпника Старши Инспектор Емил Димитров от Бобов дол, същият изтезава и Екзекутира Българи по особено мъчителен начин!
23
8
 
7
 
! Отговори
/// преди 1 година
То и без това в тази държава кучетата са с повече права от хората, така че нормално е да пишат "балади" за тях и медийте да се занимават 5 дена с някакво бездомно куче
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизат в Парламента с охота, без да гледат колко е кучешки животът, как кучето си лае, керванът си върви и кучешки бездомна - душата кърви. Как кучето гледа с молещи очи, но съвестта им отдавна мълчи
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали вече гладния редактор говори по телевизията за кучето ? Казаха му че работата с усвояването се е закучила . Избора на усвояващи и раздаващи постове на нереалистични ,,заплати,, (например шеф на БНБ ) е блокирана . Кой ще раздава милиарди без съдебен контрол като боко със сарая в Банкя вдигнат с нашите пари ??? ТОВА Е ОСНОВНАТА ТРЕВОГА В ДЪРЖАВАТА . Евроатлантическото ограбване на народа .