Панихида по повод 10-годишнина от смъртта на патриарх Максим

Паметта му ще бъде почетена от духовници и граждани
18
Панихида по повод 10-годишнина от смъртта на патриарх Максим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Троянския манастир "Успение Богородично" ще бъдат отслужени света литургия и панихида по повод 10-годишнина от смъртта на негово светейшество българския патриарх Максим.

Патриарх Максим почина на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст след  като беше начело на Българската православна църква в продължение на 41 години.

Той беше погребан в църквата на Троянската света обител  непосредствено до чудотворната икона на света Богородица Троеручица.

Паметта на патриарх Максим ще бъде почетена от духовници и граждани.

"Негово светейшество блаженопочиналия патриарх Максим ще остане в съзнанието на всички българи, на всички духовници, на всички християни по света като човек  на доблестта, човек на верното, каноничното, догматично изповядване на вярата, човек мъченик в своя живот поради много изпитания, които Бог му  поднесе,  за да ги отстоява и за да бъде верен пример на патриаршеско  високослужение. Бог да го прости.  Царство небесно да му бъде и светлият му пример да се помни", посочи игуменът на Троянския манастир епископ Сионий пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
До АнонименПо него време Максим е архимандрит и протосингел на епархия, още не е патриарх.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите назначаваха само свестни хора начело.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли, че малко преди да почине Богородица от една икона в софийски храм заплака? Радев говореше в деня на народните будители за просветление. Първо той и такива като него е разумно да се опитат да тръгнат по пътя към просветлението.
8
3
 
6
 
! Отговори
1313 преди 1 година
Ужасни коментари! Срам нямате и страх от Бога! Това наронаселение само много бой може евентуално да го оправи.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба гуси от троянския манастир ли беше?
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Георги Димитров нарежда във всички гробища в България надгробните плочи да бъдат счупени и съборени ЕДИНСТВЕНО И САМО ПАТРИАРХ МАКСИМ МУ СЕ ОПЪЛЧВА. И до днес има гробища със стари гробове без плочи, които не се знаят кой е погребан там. Когато комунистическата атеистка власт ги събаря.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този не е толкова скандален и фрапантен, колкото беше онзи митрополит Симеон Западноевропейски. Който бил изпратен от БКП да разузнава в САЩ, но бил хванат в капана на ЦРУ и ФБР и Симеон започнал работа срещу България и българския народ. Имал си и американски любовник. Работил против интересите на Българската църква и народ. А и агентурното му досие в ДС е над 5 хиляди страници. Група политици искаха той да бъде лишен от духовен сан, но ония си затвориха очите от Синода.
4
2
 
7
 
! Отговори
И патриархът в едно преди 1 година
интервю си беше казал - До 1944-та година беше рай за България, всички живеехме сплотено и свободно. След това дойоха комунистите и настъпи черна епоха за България, подгониха Вярата, Културата. Забраниха ни да влизаме в църквите, палеха ги. И нямах избор, трябваше да им СЛУЖА, за да мога да се отдам свободно на Бога. Инак ме заплашваха с изгнание в концлагер
3
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За таквиз като него Бог е отредил специално място в казанаааааа
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунист от класа беше!
1
7
 
6
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 1 година
А ще бъде ли отслужена и една клиторгия?

Спонсорирани публикации