Граничарите пазили с телата си, защото границата не е технически обезпечена

Мигрантският натиск ще се увеличава
Обновена: 10 ное 2022 13:50 | 10 ное 2022 10:28, Камелия Цветанова
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За съжаление граничарите пазят с телата си и плащат с тях цената за това, че границата ни не е технически обезпечена, коментира МВР шефът Иван Демерджиев по време на изслушване в парламента.

Според него обаче, откакто той е министър, оградата на границата изглеждала много по-добре от преди.

Мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок, но спрените на границата нелегални до септември са 143 хиляди, а за цялата 2021 г. са едва 43 хиляди, посочи той.

„Ние добре осъзнаваме, че мигрантският натиск няма да намалява и тенденцията е за увеличение. Направихме анализ на нужните мерки и се оказа, че те са много“, каза Демерджиев.

Още по темата

„За последните 10 години щатът на „Гранична полиция“ е намален с 1300 човека, а това води до извънреден труд, включване на военни в охраната, но проблемите са, че тези хора, които идват, не познават района, те са обучени по друг начин, ползват други тактики. Платеният извънреден труд през тези години е много повече от разходите, които биха се направили за обучение на гранични полиции. Заради това предложихме увеличаване на щата с 1260 души“, посочи той.

Освен това автомобилите, които патрулират в района, не били достатъчни.

„Част от наличните автомобили са напълно непригодни, там трябва да има високопроходими здрави автомобили. Пътищата, които обслужат 30-километровата погранична зона, бяха в ужасно състояние и се наложи да се направи работилница в Елхово за автомобилите, които се чупят ежедневно“, оплака се още министърът и добави, че вече са ремонтирани над 60 километра в пограничните райони.

„Там, където има допълнително техническо обезпечаване на оградата, с 6 пъти по-малко жива сила се постига ефект по опазване на границата. От 250 км само на 150 има допълнително техническо обезпечаване, затова поискахме помощ от ЕК и очакваме сумите да постъпят в началото на следваща година“, посочи Демерджиев.

Всички налични дронове на полицията също били изпратени на границата.

„Дроновете ни помагат от една страна да следим движението на нелегални мигранти, от друга страна се следят действията на граничарите“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пазят с автомати!
23
0
 
4
 
! Отговори
Към 25 преди 1 година
До Ай стига Има си достатъчно сигурни технологии и средства, така, че тая ограда и комар да не я наруши. Но...всички партии, без изклчение само се облагодетелстваха. И...накрая...известният популизъм-виновни, оставки. ЦИРКЪТ в територията "Политически Клондайк" продължава. Спасение ЙОК.. Единствено Терминал 2 и завръщане на лунен пейзаж.
22
2
 
3
 
! Отговори
Ай стига преди 1 година
Чак пък толкоз. До сега 33 лета всички, без изклчение крадохте и папахте и пак... политвласт . Всеки трябва да е наясно с професията си. Аз знаех, че последен напущам потъващият кораб. Цял живот формални нощни, формална работа, след работа "изморени" си подстригваме райграса и лозичките и... накрая с атрактивна пенсия.Правим от мухата слон. Има си институции, държавни, да изеснят случая...кисмически. ТОЧКА..
21
1
 
2
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Индианците пазят с телата си калпавата ограда на Винету. Софиянци масово ходят на почивка в Гърция обаче не прихващат нищо от гърците. Барем една ограда като гръцката да бяхте направили, да имаше някаква полза от туй, че ходите всяка година в Гърция. Никаква файда от вас. Некадърника си остава некадърник където и да отиде.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са плодовете от "реформата" на Чашков. Какво очаквате от човек с 22 имота и поне още два пъти по толкова бани и тоалетни ???
19
2
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Ти за мужиките ли си.
18
1
 
11
 
! Отговори
чекмеджето пъпно преди 1 година
Границата като швейцарско сирене. Обаче чекмеджето е пълно.
17
0
 
7
 
! Отговори
мислещ преди 1 година
сега, знам, че за мъртвите или добро или нищо. дано да греша, но се замислете. Ако искаш да минеш нелегално - не се издаваш, защо да стреляш, за да те хванат ли? Ако си каналджия или обираш мигратни /както се тиражира/ - защо да се издаваш и да рискуваш? Самото убийство си прилича на целенасочено и планирано т.е. или са го причаквали /защото им бърка в бизнеса/, или са имали среща да делят "плячката" и нещо са се объркали сметките... пак казвам, дано да греша, но нещо не е ок в цялата работа
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе Каскета ,що не разследва ББ/шефа/ за оградата. Как така ограда по-калпава от дворна мрежа излезе колкото бетонната на Гърция?
15
1
 
7
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Eмигрантите си минават защото мафиотски групи контролират , прибират парите и се разплащат нагоре.Преди време имаше протести в София срещу тази мафия.Но на изборите победиха други едни дето 10 години крадоха,други руско мафиотски партии и БСП.Онези срещу мафията не спечелиха защото масово народа не гласуваше и не го интересуваше щото онези държат и медиите псевдо независими а имат и пари.На такова племе никой не може да помогне.Сега нищо не се променя- само сменяват артистите.Проста логика .
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво правят стотиците комаднировани полицаи, жандармеристи и военни, освен да се напиват. На границата няма никой. Преди месец се връщаме от Турция. На няколко километра от греницата , през около 4 км. имаше два поста с по около 6-7 човека. Какво вардят там? Чакат емигрантите да минат по пътя? Това е просто разхождане на едни хора и харчене на пари за нощувки и командировки, пък те са на почивка.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не пазят. Емигрантите си минават спокойно и никой не ги спира. Всички живеещи в района ги виждат, само граничарите не ги виждат.
12
0
 
3
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Кой е отговорен ?
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе те нашите гранични полицаи до ушите са затънали в корупционни схеми. А и не ми се вярва, че онзи е почнал да струеля просто от скука. Има нещо гнило в цялата история.
10
1
 
12
 
! Отговори
Весел преди 1 година
За пореден път умира човек...защо постфактум трябва да се реагира за нещо /ако изобщо се реагира/ и реакцията е само дакота се забрави. Защо проблемите на Украйна са по-важни, хартиената бюлетина също...защо?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо украинското го водят война а нахлуването на чужди сили на наша територия не го водят война и не пращат армията въоръжена да защитава населението на тази "държава"? Защо плащаме данъци?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 20.35 ч е много тъмно. Как се стреля по това време - на силна Луна, или с прибори за нощно виждане...
7
1
 
7
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
Как се прави такъв цирк и толкова коментари преди още да е започнало разследването? Дали пък този страничен шум не е предварителна димна завеса с цел да се скрие скандална истина?
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставката е най малкото Милиционер трябва и Съд за безхаберие
5
3
 
10
 
! Отговори
увеличате щат преди 1 година
увеличават се и каналите за безпроблемно преминаве през бг на бежанците. Направете една яка китайска стена, а не някаква смешна оградка като при $тиквун$