Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец

Депутатите получават над 6 пъти по-големи суми от средната заплата
Обновена: 12 ное 2022 14:46 | 12 ное 2022 14:21, Елка Василева
277
 Народните представители взимат над 11 200 лв. на месец
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите взимат по повече от 11 200 лв. на месец. А средната заплата в страната за септември е 1787 лв., показват данните на НСИ. Причината народните представители да взимат над шест пъти повече от средното възнаграждение за страната е, че освен основната заплата те получават и редица добавки, пише „Труд“.

Още по темата
Основното месечно възнаграждение на депутатите се преизчислява на всеки три месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. За септември средната заплата в частния сектор е 1763 лв., а в обществения е 1860 лв., обявиха от НСИ. Така основната заплата на депутатите става 5580 лв.

При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата на депутатите нараства с 15 на сто и става 6417 лв. А за участие в подкомисии, временни комисии, както и за работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение, пише в правилника на 48-ото Народно събрание. А за всички важни законопроекти има практика текстовете да се обсъждат не само в самата парламентарна комисия, а и в работна група.

Председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи взимат по-големи добавки от членовете на комисиите и ще взимат 7533 лв. Зам.-председателите на комисии ще получават по 6975 лв. Заплатата на председателя на парламента става 8649 лв., а на зам.-председателите на Народното събрание - 8091 лв.

Към тези заплати депутатите получават и още редица добавки. Към основното месечно възнаграждение взимат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен “доктор” - 10 на сто, и за “доктор на науките” - 15 на сто. Любопитното е, че депутатите получават добави за стаж без значение каква е била предишната им работа, тоест дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници. А ситуацията с добавките за стаж в частния сектор е различна. Минималното допълнителното трудово възнаграждение за всяка година трудов стаж и професионален опит е само 0,6%. Същевременно тази добавка се дава само за годините, през които човек е работил в една фирма, или ако е сменил работодателя, е бил на сходна позиция. Така в частния сектор, ако човек смени бранша, губи добавките за стаж и професионален опит, докато при депутатите не е така. И народен представител, който има 20 години трудов стаж, взима 1116 лв. като добавка за професионален опит.

С това обаче не свършват парите за депутатите. Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3720 лв. на месец. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. А как се отчита използването на тези пари решават отделните парламентарни групи.

Като се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват в една парламентарна комисия и имат 20 години стаж, взимат 11 253 лв. на месец.

Народното събрание, освен че изплаща заплати на депутатите, покрива и някои от разходите им. Покриват се транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, железопътния, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се и транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като народни представители. Покриват се и транспортните разходи на народните представители, избрани в райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка, и съседни на тях области и отстоящи на повече от 250 км от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни.

На народните представители, които нямат семейно жилище в София, безвъзмездно се предоставя апартамент от жилищния фонд на Народното събрание, като разходите по основен ремонт, типово обзавеждане, охрана чрез сигнална охранителна техника или по друг начин, данъците и таксите се поемат от бюджета на Народното събрание.

Депутатите имат право и на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
11
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Търсели продавачка за 1700... Вицове! Дори на смени в пеоизводството жени работят на МРЗ. Купони по 60-70 лв., но ако си бил в болнични, няма купони.
167
1
 
8
 
! Отговори
203, преди 1 година
Имаш много здраве от реалния живот! Дрънкай си как никой не работи за минимална заплата... И да ти кажа, че няма чистачки пенсионерки в дет. градини. И връзки търсят дори в областнитв градове, защото няма друго.
166
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са пълен позор!
165
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тия новини за депутатски заплати и обяд в стола колко струвал? Че то в столовете на МВР, МНЗ, НАП и т.н. да не е по-скъпо? Да не би да се очаква да управляваш държава за заплата на шофьор на тир? Проблем с размера на заплатата няма. Има с кражбите, но за тях никой не говори. С тия статии освен някой да подготвя изборна кампания. Тръгва от Труд. Доган ли ръчка?
164
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито и на печелившите това са нашите хубавци.Браво ,все така да е ,който го може ще си вземе заплатата ,куч,ета си лаят кервана си върви.
163
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 110 Те сенаторите в Рим не са работили за заплата, но всички са били най-богатите в държавата от родове, които са контролирали всичко и са си гледали основно техния интерес. По-добре и 110 000 заплата на депутат, но да не може да краде, отколкото с 11 000 за мандат да става милионер, като сега. Ясно е, че милионите не са от заплатата.
162
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
думите са само едни - за свещи да ги харчат
161
11
 
5
 
! Отговори
до 201 преди 1 година
МРЗ е 760лв.. НИКОЙ не я взима реално, освен пенсионери охранители по паркинги и пенсионерки хигиенистки в детски градини в провинцията. МРЗ е инструмент на сивия сектор да се осигурява на нея наглият бачкатор, а под масата да взима хиляди. Също така работната седмица е 40 часа и всеки час над тях се плаща поне по 1.5. Не ти ги плащат, напсускаш. А 1000лв. не взима вече дори и продавачка. В магазина в селото, в което имаме вила на 45км от София има обява за продавачка- 1700лв. за 10-часа.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен Василев го каза - щом всички в една партия гласуват като овце заедно да ги съкратят защо са толкова много
159
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свършена работа от тях никаква,но заплата и бонусите си вървят.Хрантутници.*** и пульо депутати.А хората кучетата ги яли с минимална заплата в тая държава 710лв бруто.Дори човек и хиляда лева да взима при норматив 180-200ч. тоест той взима има няма 5 лв на час(2,5евро).Пълен смях ли,срам ли не знам как да го нарека.И в същото време вие пишете като някакво наказание за хората,че някакъв си депутат бездарен взимал 11000лв на месец.Тоест взима едни 70лв/час.Честито на печелившите!
158
1
 
3
 
! Отговори
Та преди 1 година
Сериозно ли им се праща на тези *** в парламента ? Уау това е престъпление !
157
1
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Официално, а далаверите?
156
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ОТДЕЛЯТ ПО 200 ЛЕВА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ,А НЕ ДА УЧАТ ДЕЦАТА ДА СЪБИРАТ КАПАЧКИ
155
4
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
за всички. След като ще вдигат минималната работна заплата редно е да вдигнат и депутатската.
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
narodat vzema tolkova ama na den
153
4
 
7
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Смятам, че са малко тия 11 хиляди. За труда и старанието, което влагат, докато всеки ден се борят за интересите на народа -> заслужават поне 15 хиляди.
152
5
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Походът на галския цар Болг през 372г в посока на Балканския п-ов започва от Панония, а не от Памир - както ни го наложи историята от СССРето... Ех, тази пуста Азия!!! Какъв голям мерак имат да ни домъкнат оттам, само и само да не се признае истината за произхода ни - Балканския Полуостров. През 7 век п.н.ера Синовете на дядо Коледа Болг и Брем - Брем основава град Бремен в Германия, а Болг изпълнява своята Цел и създава държавата на Целтите в Ирладия! Затова Болг е Бог и Цар на Българите!
151
1
 
9
 
! Отговори
A1 преди 1 година
До ЗнаещНо пък иначе са нагли безсрамници .За 11 лв. работа не са свършили ,а само караници.Заплатаджии .
150
3
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Защо 6 пъти от средната, не е ли по-справедливо е от МРЗ!?Нека бъде до 10 МРЗ или до 7100 лв. Така в НС ще влязат хора които имат намерение да работят за хората, а не за себе си единствено!
149
1
 
25
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
МНОГО Е! ЗА НИЩОПРАВЕНЕ КАТО ЦЯЛО БЕЗ КОМЕНТАР!!