Лекари очакват епидемия от онкозаболявания у нас

Д-р Хасърджиев и д-р Томова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 14 ное 2022 11:03 | 14 ное 2022 11:00, Анисия Иванова
55

До края на годината в Министерския съвет трябва да бъде внесен Национален план за борба с рака до 2030 г. България е най-изостаналата страна в ЕС с работата по този план на национално ниво, който цели уеднаквяване на практиките.

"Похвално е, че стигнахме дотук, макар и с натиск от Европа, с една купчина пари, които чакат - около милиард са тези, които могат да се използват по това направление. Важно е какво можем да направим с тези пари. Факт е, че в нашата онкология, макар да имаме много добри лекари, ранна диагностика, скрийнингови програми - всичко това води до плачевната статистика", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че в чакането на антираковия план са загубени много животи.

"Раковият план не трябва да зависи от това кой ще стане министър. Политическата обстановка невинаги ще бъде стабилна, не политикът трябва да води нещата напред, а експертизата. Стандартите не са ясно разписани и медицинските екипи на добра воля спазват европейските стандарти. Често се случва те да не бъдат прилагани в целия им обем. Това е една от целите на Плана - да се уеднакви дори и начинът, по който диагнозата се съобщава на пациентите и техните близки", подчерта д-р Хасърджиев.

Очакванията му са раковият план да доведе до по-бърза дигитализация, по-ранна диагностика и не пациентите да търсят къде и какво да направят, а да им бъде удобно получаването на тази информация. Д-р Хасърджиев не е оптимист, че Планът ще се приеме до края на годината.

"Имаме европейска насока, надявам се да вземем тази практика и да я приложим. Съмнявам се, че той дори и да бъде приет на българско ниво, няма да се наложи да бъде преработван след разговори с ЕК. Имаме достатъчно лечебни заведения, повечето са добре оборудвани. В Плана се предвижда инвестиране в оборудване, което не е лошо, ако е съобразено спрямо нуждите, а не просто да се направи поредната голяма болница", подчерта председателят на Националната пациентска организация.

Планът е бил изготвен и внесен в Министерството на здравеопазването още през лятото, в мандата на министър Сербезова.

"След това обаче дойде служебното правителство. Сега ще се чака вероятно новото правителство, редовен министър на здравеопазването. А към 2030 г. се очаква епидемия", прогнозира онкологът д-р Антоанета Томова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в Плана са заложени 4 основни насоки, сред които профилактика и ранна диагностика.

"Българският пациент има сериозен достъп до иновативна диагностика и лечение. Ние правим всичко най-добро, има нужда от цялостен подход. Да научи всеки пациент и обществото, че здравето е тяхна отговорност, да живеят здравословно, да има ранна диагностика. С навреме хванати онкозаболявания тези хора могат да бъдат излекувани на 100%", посочи д-р Томова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никъде в текста на новината не видях"Лекари очакват епидемия от онкозаболявания у нас"Що за новина с подвеждащо заглавие
51
2
 
36
 
! Отговори
Епидемия преди 1 година
Епидемията от онко болни е в пика си защо заблуждавате хората ??? Налагало ли ви си е да посещавате скоро Онкологията в София или някое от Онко отделенията в другите болници??? Хора страшно е. А организацията им е безумнаПреди да правите нови болници вижте какво си случва в съществуващите и това се отнася за всички болнични заведения превърнахте ги в скъпо за посещение място. Там ходи който може да си го позволи, който не може е на закона на джунглата по силния оцелява
50
7
 
29
 
! Отговори
??? Продължение преди 1 година
Тридневната пътека приключва, но въката но пациентите които продължават лечението с хапчета в къщи продължава след като вече не могат да си стоят на краката от вливанията се връщат в коридора на първия етаж и се почва пак едно 3-4 часово чакане пак да минат през лекар за да им изпишат лекарствата и ако и този пореден път издържат целия този цикъл да си приберат в къщи. Всяко приемане за вливане е при различен лекар, лекуващ отределин за даден пациент няма!!! И питам аз на кой бог да се кръстиш?
49
0
 
11
 
! Отговори
??? преди 1 година
И пак не разбрах нова специализирана болница и защо то такава вече съществува? Много чисто от идна година на сам ми се налага да я посещавам и всичко случващо се е безобразно, вместо да се наливат безумни пари в безумни болници направете проверки и вижте какво си случва първо том. Онкоболните на химиотерапия чакат по 3-5 часа да ги приемат без значение от състоянието им. Като си качат в отделението освен сестрата която ги черпи с не се знае какво венозно лекар ни минава.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само система Семашко ще оправи нещата в бг здравеувреждане!
47
0
 
12
 
! Отговори
Ми много хубаво преди 1 година
Те родните ни лекари освен смърт да вещаят,какво друго да очакваш от тях.Парата от СЗО свърши за ковида и от 3бона на 1000лв и мрънкат,че парите им малко.Пари да се дават на болница която има повече излекувани,а не умрели!!!! Взимат си клиничните пътеки и пак те убиват,това са моите виждания,съдейки по смъртта на моите близки които са цели 5 в рамките на 2г.От тея мародери и Господ не мож ва спаси!
46
1
 
10
 
! Отговори
Кръстев преди 1 година
Спрете да пишете глупости и да се излагате пред сериозните медии и обществото с подобни абсурдни заглавия!!!!
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така задължителна диагностика, да им падна в лапите на тея касапи дето само потриват ръчички за още жертви, не мерси
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ранната диагностика трябва да е задължителна,а не по желание.И да има глоби ,ако не се отиде!
43
2
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Не си информиран точно.Лечебната марихуана само облекчава болките в по тежък стадий,но не лекува.
42
17
 
13
 
! Отговори
Гошо1 преди 1 година
Ами легализирайте най-накрая марихуаната и чрез извличане на масло от развитието ,онкоболните ще оздравяват.Това е доказано и е дадено от природата,а не да се харчат хиляди за хапчета и химиотерапии ,които в повечето случаи не помагат и краят не е хубав...
41
6
 
7
 
! Отговори
До 39. Ванеса преди 1 година
"Епидемия (от старогръцки: επι, epi над и δεμος, demos народ) e налице, когато нови случаи на определено заболяване, при определена популация и през определен период, значително надхвърлят обичайното и очакваното, и е налице масово разпространение на заболяването. " - шматко иzрожденска, никъде не е казано, че обезателно причината за епидемия е зараза, вирус, т.н. Много прости хора у тая държава с пилешките си мозъчета се правите на всичколози и всезнаещи и не си гледате у паничката.
40
3
 
27
 
! Отговори
глас от северозапада преди 1 година
Какво причинява рак- най- вече канцерогени /химични, физични, биологични- най-често вируси/. Къде са те- навсякъде- храна, вода, въздух, почва. Кой ги отделя- старите превозни средства, неекологично отопление, АЕЦ Козлодуй, хим. заводи, акумулаторен завод М-на, уран от бомбите в Сърбия, войната в У-на, увреждане и мутации от вируси като ковид, пестициди, торове, препарати, ГМО, консерванти , добавки, оцветители в *** на ЕС, свръх употреба на лекарства и т. н. Плана работи добре нали...
39
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За простият и невежи има болести всякакви,за умения осъзнат човек ,знае,че0жлести няма,ти имат духжвни причини а на Тоя хлепак дето писал простотии незнаен и нечитящ живеещ извън Бог,ще му кажа,че състоянията са ваша карма и са благо щото ти прочистват душата ,и всеки може да се излекува,с правилна мисъл живот храна вода ъ не с химия която убива имунната система. Щом си 0элан значи не ки в хармония с природата мисли емоции дисхармания това е казва големия Дънов!Човек сом си избира живота
38
6
 
14
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да нормално тия дето са ваксинирани от COVID
37
2
 
19
 
! Отговори
Ванеса преди 1 година
Епидемия от рак ли казахте?Ракът по принцип не е заразно заболяване,и който се сблъска с него той си знае срещу какво се изправя.Никой не лекува рак и никой не го е преборил сам със силата си.Шанса на оцелелите идва там някъде от Бог.Малцина получават втори живот...та айде да не пишете глупости,моля.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв рак бе,нали има само Ковид?Отидете в АджиБадем в Младост и,ще видите пандемия.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС трябва да остави дивото да управлява народа, както си е било от векове. Животните в гората дали някой ги следи от какво измират.
34
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом рака е очакван,значи е планиран,а щом е планиран,означава че е се работи усилено по неговото разпространение.
33
6
 
12
 
! Отговори
doktor преди 1 година
вие не се притеснявайте , като се има предвид колко хора са ваксинирани, тук ако има 10 заболели на 100 на запад трябва да са 60 /100, няма страшно пушете даже повече