Възрастните над 65 г. не знаят как да реагират при бедствие

Младите пък се информират какво да правят от социалните мрежи
20
Възрастните над 65 г. не знаят как да реагират при бедствие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората над 65 години се чувстват неподготвени за бедствие, авария или криза, сочат резултатите от проучване на Българския червен кръст (БЧК), направено сред 250 души в периода май-ноември 2022, проведено в три училища, един дом за възрастни хора, пет клуба на възрастни хора и доброволци на Български младежки червен кръст (БМЧК) София. Проучването е част от проекта „Информирани и подготвени при бедствия, аварии и кризи“, а резултатите от проучването бяха представени на пресконференция в централата на БЧК в София.

"По-чест допир до възрастните хора, информационни кампании, провеждане на презентации и съвместни действия към пряка работа с тях ще помогнат да бъде променена тяхната нагласа", каза за БТА Невелина Стойнева от БЧК.

Около 20% от анкетираните са присъствали на обучение, лекция или симулация на бедствие, авария или криза в близката една година. Младите представители на проучването посочват, че се информират за това какви действия трябва да предприемат по време и след бедствие и как да се предпазят от него предимно от социалните мрежи. По-голяма част от анкетираните смятат, че трябва да се провеждат повече информационни кампании, свързани с подготовка за бедствия. По-голяма част от анкетираните възрастни хора не знаят какво е семеен пакет и семеен план за бедствия, показва още проучването.

Семейният план е това как семейството да реагира при дадено бедствие, обясни Стойнева. "Това са действията, които всеки един трябва да предприеме. Най-важното е къде семейството би се събрало след сериозно бедствие и да бъде предвидено лице за контакт, което да е извън района на бедствието. Този контакт трябва да го притежават всички от семейството", коментира тя.

Семейният пакет съдържа най-важните нещо, които трябва да ни помогнат по време на бедствие, заяви Невелина Стойнева. По думите й най-важното, което трябва да съдържа пакетът, е храната. "Тя трябва да е дълготрайна и достатъчна да поеме първоначалните ни нужди, но не трябва да има презапасяване", добави тя. Пакетът трябва да съдържа още вода, лични документи, малка сума пари, мобилен телефон, както и батерия за него, фенерче и свирка. "Често забравяме свирката, но тя може да ни спаси. Ако сме под развалини, така ще дадем сигнал и спасителите ще разберат къде сме", обясни Стойнева.

На пресконференцията присъстват и представители на столични училища, като всички те изразиха положително становище за проекта и съвместната им работа с БЧК.

Провеждане на системна и координирана информационна кампания сред уязвимите групи и населението за повишаване на информираността относно действията преди, по време и след бедствие, авария или криза, препоръчаха от БЧК в анализа си от проучването. Изграждане на устойчива мрежа от партньори с цел изграждане на модел за информираност и формиране на умения за реакция при бедствия и провеждане на координирани практически занятия между структурите участващи в националната система за оповестяване и за реакция при бедствие, авария или криза са другите две мерки, за които призоваха от БЧК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: БЧКбедствиекризи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Кризата Зимата преди 1 година
Нови вълни на СМЪРТ от финансовата криза, безпаричието и инфлацията сеят и носят мизерия, болести и смърт. Ще имаме ИНФЛАЦИОННИ ВЪЛНИ на СМЪРТНОСТ.
14
1
 
3
 
! Отговори
А за мобилизация? преди 1 година
Нали скоро предстои военна мобилизация на българи да се бият за родната Украйна, трябва държавата да подходи много хитро и подло, за да не успеят да укрият от военна служба българите за да можем да се отчетем в НАТО и пред САЩ както трябва.
13
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Е,бре!Баба ви калашник е разглобявала и сглобявала,вие ще ми кажете на мен!Па ,баба ви,също влиза в "мрежите"!Я,по-кротко!
12
0
 
7
 
! Отговори
Хайде сега преди 1 година
младите от БЧК да седнат да учат баба си и дядо си,как се правят деца!?!?!?Бедна им е фантазията на тези псевдоактивисти от БЧК /поредната никому ненужна държавна хранилка и поилка/,през какви изпитания,премеждия,случки и събития са преминали по-възрастните през целият си съзнателен живот,за разлика от тях дето свикнали да получават всичко наготово!!!И особенно мъжете,които са служили войници!!!Две години казарма не е било купон или дискотека дето мама меси и тати носи,да живей,живей труда!?!?!?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости! Едно време имаше гражданско обучение и военно обучение. Знаехме къде са бомбоубежищата, в района по местоживеене. По-късно по предприятията се провеждаха подобни обучения,плюс даване на първа помощ. Нямам носталгия, просто това е истината.
10
0
 
17
 
! Отговори
безсмислена статия преди 1 година
"...резултатите от проучване на Българския червен кръст (БЧК), направено сред 250 души в периода май-ноември 2022"Това сериозно ли е. Извадка от 250 човека. хаха
9
0
 
5
 
! Отговори
Мутре-Газе преди 1 година
До 1 - Е как унищожени, бее! Две казина имам в бивши бомбоубежища!!!
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо беше роден 1914 г. и не е ходил в казармата при царско време. Казваше, че при демокрацията преди 44-та година е нямало казарма, чак 52-ра година тъпппите комунисти я направиха задължителна. Баща ми беше кмет на нашето село и партиен секретар та ме отърва от казармата, иначе ужас!
7
1
 
8
 
! Отговори
перко преди 1 година
Поредните пари хвърлени на вятъра! Софянци чакат някой да им помогне, а хората от провинцията са свикнали да се оправят сами! Като не могат да реагират, да викат неволята!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, 'Моят дядо е на 86 г., бивш офицер е. И сега ме учи как да се бия и защитавам' --- ти си си геi така че не те интересуват такива работи
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачкат про стите. На майка ми близък роднина втори братовчед, който ми се пада практически чичо, работи ГЕРБ-аджия и има бентли. А къщата му е като прогимназия.
4
3
 
6
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Анонимен 1 Преди Путин убежища не ни трябваха.
3
2
 
17
 
! Отговори
"възрастните&qu преди 1 година
100% знаят повече от "младите", щото едно време имаше такова обучение. Пишете на изуст глупости
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо е на 86 г., бивш офицер е. И сега ме учи как да се бия и защитавам
1
8
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Ние не знаем как да реагираме на убиеца Путин. Ама Европа и САЩ знаят.

Спонсорирани публикации