Правата на много хора с увреждания са нарушени

Диана Ковачева настоява за незабавна реформа в медицинската експертиза
15 ное 2022 13:38, Анисия Иванова
39
Правата на много хора с увреждания са нарушени
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до председателите на парламентарните комисии по труда, социалната и демографската политика Георги Гьоков и по здравеопазването доц. д-р Антон Тонев, както и до ресорните служебни министри Лазар Лазаров и д-р Асен Меджидиев, в което постави за пореден път нерешените от години проблеми в медицинската експертиза.

„Становището на омбудсмана, отстоявано нееднократно, е, че липсата на адекватни и навременни действия за реформа довежда до нарушаване на правата на хиляди хора с увреждания и техните семейства. С оглед актуалния дебат по темата и необходимостта от спешни, но и подходящи мерки за преодоляване на съществуващите дефицити на системата, бих искала да акцентирам върху установените проблеми от институцията при работата по оплакванията на хората“, написа омбудсманът.

Общественият защитник подчертава, че в повечето случаи регламентираните срокове за насрочване на дати от ТЕЛК и НЕЛК не се спазват. Като забавянията в значителен брой случаи са драстични, защото достигнат и до една година от подаване на документите. 

„Нормативно определеният 3-месечен срок за произнасяне от ТЕЛК и НЕЛК от датата на постъпване на медицинските документи, при липсата на адекватна финансова подкрепа през този период, също е твърде дълъг и е предпоставка за нарушаване на правата гражданите, които за времето до постановяване на експертното решение са лишени от възможността да ползват свои права на хора с увреждания“, категорична е Диана Ковачева.
Тя посочва, че органите на медицинската експертиза не търсят варианти да информират гражданите, които трябва да се явяват на преосвидетелстване, преди изтичането на текущото им експертно решение в подходящ срок, за да не се допуска прекъсване.

„Видно от постъпилите жалби и сигнали, гражданите са уведомявани едва след изтичане на срока на трайно намалената им работоспособност/вида и степента на увреждане и много от тях тепърва подават документи за преосвидетелстване. Така, те следва да изчакат насрочване на дата минимум 3 месеца, а в повечето случаи – и по-дълго“, пише омбудсманът.

Омбудсманът припомня, че въпреки приетите изменения в нормативната уредба за медицинската експертиза, не е преодолян проблемът с кадровия недостиг в ТЕЛК.

Тя посочва, че поради липсата на експертни решения тези хора са лишени от  пенсии, месечна финансова подкрепа, карти за паркиране, пътуване и други, и са принудени сами да се справят с предизвикателствата. Допълва, че не по-малко ощетени са и хората с увреждания, които следва да се явят на преосвидетелстване и на които ТЕЛК им насрочват дати със сериозно забавяне.

Отбелязва още, че остава сериозен проблемът и с медицинската експертиза - определяния по-нисък процент вид и степен на увреждане/степен на трайно намалена работоспособност на хората с увреждания, за което институцията на омбудсмана многократно е отправяла препоръки.
 

Цялото становище четете тук 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
0
 
! Отговори
Я преди 1 година
Каква кукумявка е само.триете ми коментара нали.
27
4
 
3
 
! Отговори
Ай не се праЙ преди 1 година
на загрижена,платена кукумRвке! Прибирай си грантчетата от НПО - тата и си пълни чекмеджето,пр0дажнице!
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да прави човек 48 г с инфаркт !РАБОТИ, НО НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИ КАКТО ПРЕДИ ИНФАРКТА!ОТ КВАРТАЛНИТЕ ПИЯНИЦИ НЯМА НИТО ЕДИН С КАРДИОЛОГИЧНИ ПРОБЛЕМИ!
25
3
 
6
 
! Отговори
Ромалее преди 1 година
За първи път си имаме РОМКА Омбудсман, госпожата не е чувала за защита на Човешките права, забрана на изтезания, забрана на унизително отношение както беше и при ром Константинов и Манолова .... "браво" на ромката от ГЕРБ!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално в най-голям интерес е на ората с истински увреждания е фалшивите даа се изкарат на светло, така ще останат повече средства за тях.
23
3
 
4
 
! Отговори
МВР ПОЗОР ПОЗОР преди 1 година
За първи път си имаме РОМКА Омбудсман, госпожата не е чувавала за защита на Човешките права, забрана на изтезания, забрана на унизително отношение.... браво на ромката от ГЕРБ!
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен, че им плащаме телкове в много случаи фалшиви сега и глоби да плащаме, че на съите са им нарушени равате, егати справедливостта.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 Така е по скоро правата на данъкоплатците са нарушени, че работят а да плащат на някакви мрди с фалшиви телкове, а ония пък реват, че прават им нарушени. :-)
20
1
 
6
 
! Отговори
Albi преди 1 година
И да кажа тези си работят, проблем нямат никакъв.Яки, загладили косъм,но всеки месец взимат. Малко, но не им св полага. А хора с много твжки увреждания се гаврят с тях.
19
2
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Не знам, но имам чувството че в последно време само на индийците раздават ТЕЛК. Дано да греша. Пред пенсионното все млади здрави чакат, към пощата тичат(с ТЕЛК, но не може да ги надбвгаш). Децата астматици, а за много случаи знам дето за очите им дават. Ок, ама аз много хора познавам с очила, за тях няма. А в същото време тия вземат ТЕЛК. Един за очила, друг за кривогледство. Малко вече става масово това.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В повечето болници служителите са с фалшиви телкове.Примерно в психиатрията в Суходол всички са с телкове-от социалния до психолозите
17
2
 
4
 
! Отговори
истината преди 1 година
Мая поне обикаляше страната.А булка Диана командирова други за седмици мотаене с нищожни командировъчни и отчита дейност.Затова много работещи при нея възмутени напускат автобусманството.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те нарушаваха човешките права на цялото население на България с намордници, локдални, зелени сертификати и "ваксини" две години тая ърла се хвала за хората с увреждания, които все пак са малцинство. Колко пари е взела тая от фрамамафията?
15
2
 
4
 
! Отговори
Абе, да ви кажа преди 1 година
Малко се преувеличава това с фалшивите телкове. Положението е много затегнато напоследък. Тотално осакатени хора изпадат от 50-те процента, които им трябват за пенсия.
14
0
 
3
 
! Отговори
ВиК до 8 преди 1 година
Глей сега Кирчо. За 30 години работа съм платил данъци, които ти няма платиш и за три живота. Познай какви данъци съм плащал за да ми е ТЕЛК пенсията малко над 1100 лева.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да може някой корумпиран доктор да вземе 500 лева за фалшив телк после всички данъкоплатци са ощетени с от този телк с десетки хиляди левове през годините от там почнете за да видим реално колко са с реални увреждания.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще се махнат всички, които са с увреждани само на хартия(платили са на някоя корумпирана бяла престилка) и парите да се насочат към истински нуждаещите се?
11
0
 
12
 
! Отговори
15 месеца преди 1 година
Точно 1 година и 3 месеца изминаха от подаването на документите ми в ТЕЛК, до излизането на решението. После в НОИ, още 6 месеца до изплащането на пенсията. Изобщо не разбирам как хора, които нямат подкрепа от роднини или някакъв финансов буфер, как биха могли да оцелеят за това време. Да не говоря за безумието - хора без крайници се викат през 2 години за преосвидетелстване. Да се уверят, че не им е поникнал нов крак или ръка.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази освен да само да си прибира заплатат и да констатира проблеми, които чака някой друг да реши, нещо друго прави ли? Тези неща могат да се видят и без този миирка.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И законът за ТЕЛК също е много зле направен! Фактически той не позволява на хората с увреждания да работят в държавния или частния сектор, ако им изкара 100% неработоспособност. тоест трябва само на една мижава пенсия от 300 лв. да разчитат.

Спонсорирани публикации