Пикът на грипната вълна - в края на февруари или началото на март

Вече има увеличение на респираторните инфекции
22
Пикът на грипната вълна - в края на февруари или началото на март
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столична община по здравни въпроси. Той очаква епидемично разпространение на грипа през декември, а пика на заболяването в края на февруари – началото на март.

Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни болести беше типизиран първият грипен вирус – тип А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият щам, посочи в предаването "Преди всички" проф. Кантарджиев. По думите му засега разпространението е само клъстерно.

"Грипът и голяма част от вирусните инфекции, характерни за есента и зимата, водят до намаляване на имунитета. Това обаче не трябва да кара хората да влизат в другата крайност – необосновано да използват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор трябва да се взима след консултация с лекар и да не се взима постоянно, защото това изтощава имунната система", предупреди експертът.

Проф. Кантарджиев подчерта, че грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети заболял и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение, при 1 от 1000 души. Той добави, че в последните месеци се наблюдава изостряне на хроничните синузити.

Специалистът припомни, че противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки все още се продават такива ваксини за останалите желаещи. За деца и младежи до 19 години пък вече има нова грипна ваксина – жива ваксина, която се капе в носа, посочи проф. Тодор Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: грипТодор Кантарджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Наврете си тези маски вече в задниците.Колко по сериозни неща има ,вие ни занимавате с вашите глупости.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре, it depends on - зависи от много неща: топло, дето бившата шефка на Столичния инспекторат, лека й пръст, Веска Ганчева казваше 'кишаво време' се смени няколко пъти със студено време и ковидът ще довтаса. Особено ако продуцентът с дългите коси и още 2-3-*** като него пуснат в столицата конкурсни продукции от типа 'по- по - най' с участие на публика, за 2-3 седмици сума ти хора ще се изпоразболеят. Така че не прави оптимистични прогнози. Нали знаеш: човек предполага, Господ разполага.
7
2
 
9
 
! Отговори
БГ Йозеф Менгеле преди 1 година
В една нормална държава, това лице от снимката щеше да е в затвора за всяване на страх и паника! Колко хора умряха от онкологични заболявания, защото този и останалите "специалисти" всяваха страх и хората не ходеха на профилактични прегледи!
6
2
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Е нали самият ти го каза че нямало грип ,а само Ковид...я си спомни ,какво говори !!!Бай Шиле трябва да бъде линчуван ,публично за нанесените щети на обществото ,цели две години!!!!Заедно с него да се готвят баба Радка ,Гломб-Тромб,Томов Очилата,Кунчевците ,и дедо Петрун...простете ,ако съм пропуснал някого !!!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи Ха-ха Може да е в началото на април. Зависи какво ще каже президента за датата на изборите. По-забавното е че 2 години не се говореше за грип, а за вълна от Ковид. Да няма централизирани указания за смяна на имената? Така хубаво свикнахме с Ковид, ся изведнъж - грип. Кво беше тва?
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааа,професора разбра,че през март може да има избори и започна да ни плаши с грип.Голяма врачка се извъди.
3
2
 
12
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
САМО ЗАБРАВИ ДА КАЖЕ ЧЕ ОТ ТОЗИ ГРИП СЕ МРЕ
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бла бла бла бла бла край няма тоз оли......френ
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАК ли грип му викате? Ти да видиш...

Спонсорирани публикации