МВР показва безсилие в борбата с трафикантите

Тактиката на престъпниците вече била сменена, посочи Филип Гунев
28 ное 2022 11:28, Красимир Ангелов
5

Преследването и задържането на трафиканти на хора и на нелегални мигранти се превърна в ежедневие за полиция и жандармерия. Няколко полицаи бяха ранени при тези акции, а за съжаление и трима служители на МВР загинаха в борбата с тази престъпност.

Още по темата
Има ли как да бъдат спрени трафикантите на мигранти?

"Има промяна в тактиката на трафикантите. Не сме виждали преминаващи коли през центъра на Чирпан. Игнорирали сме проблема в продължение на година. МВР излъчва сигнали на безсилие: Караха много бързо, 70-80 км ги преследваме... Липсва активност по преследване на високите нива на трафикантските мрежи. Това изисква много активно международни сътрудничество, което очевидно не се случва", коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин".

Според него в сравнение с предходни години сега у нас има двойно увеличение на мигрантите. А промяната в коридорите е свързана с това, че нямаме изцяло изградена интегрирана система по цялата граница с Турция.

"Оградата може да бъде ефективна, ако е оборудвана с технически средства. Проблемът е липсата на цялостно техническо решение по оградата и недофинансирането", обясни Гунев.

Според Гунев, професионалното ръководство на МВР е демонстрирало провал и е било грешка, че президента не е приел оставката на главния секретар на МВР.

"Заключение на ЕК, че технически България е изпълнила условията за Шеген, прехвърли дебата на политическото поле. Там всеки инцидент е в полза на критиците на приемането на България в Шенген", отбеляза Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията пред Bulgaria ON AIR.

"Справките за заловените мигранти по седмици са от 5-6 години в страницата на МВР. Числата не можем да кажем, че са драматично по-различни тази година. Мигрантският натиск не е отсега. Просто много медийно внимание, много шум. Беше отговорност на МВР през последните години да постави този въпрос ясно в публичното пространство, а не да се чака да се случи инцидент. МВР трябва да поработи върху изчистването на собствената си градинка. Министерството не прави достатъчно, за да реши проблемите вътре в структурата на МВР", заяви Марков.

Той е на мнение, че няма да имат ефект евентуални промени в Наказателния кодекс. По думите му нашите наказателно-правни норми са добри, но капацитетът за прилагане и ефектът, това е отделна тема. Същото е както с ПТП-тата, направи сравнение гостът.

Вижте още във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари