Бъдни вечер е, християните са в очакване на Рождество Христово

Имен ден празнуват Евгения и Евгени
127
Бъдни вечер е, християните са в очакване на Рождество Христово
Снимка: БГНЕС

На 24 декември празнуваме един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер.

В полунощ, според православната църква, в една пещера около Витлеем се е родил Иисус Христос.

Тогава в небето пламнала необикновена светлина и се е явил ангел, който съобщава на намиращите се близо пастири добрата вест.

Днес приключват родилните мъки на Дева Мария, които са започнали на Игнажден.

По традиция на трапезата се слагат постни храни. Това е и последният ден от Рождествения пост. На масата трябва да има нечетен брой ястия – 7, 9 или 11. Сред тях са варено жито, фасул, сарми, пълнени чушки с боб, ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи.

Централно място на трапезата заема обредният хляб, а първото парче от погачата се оставя за Света Богородица.

Един малко познат символ на Бъдни вечер е именно Бъдникът.

Според обичаите на Бъдни вечер огнището не трябва да изгасва, дори и да заспят домашните винаги трябвало да има някой, който да е буден, за да пази огъня. Именно той е символ на живота в дома както и на раждането на Исус Христос.

Имен ден празнуват Евгения и Евгени, както и имената, които в превод означават благороден.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: Бъдни вечер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Анонимен 9. Очакване за лоши времена? А имало ли е в новата ни история въвеждане на нещо от сорта на зеления сертификат, без който за малко да опитат забрана за пазаруване? Това наведе много християни да си припомнят определена част от Евангелието на Йоан. За мен това гич не беше маловажно и е твърде вероятно нещо такова да се въведе в недалечното бъдеще.
20
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
Камелийче, не лъжи!!!! Бъдникът е много добре познат символ. И пак не си написала колко са мъдреците /влъхвите/, които са поднесли дарове на Младенеца.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОГ Е ЛЮБОВ В НАЙ- ВИСШАТА Й ФОРМА НА СЪЩЕСТВУВАНЕ !"БОЖЕСТВЕНАТА ЛЮБОВ ВЪРШИ ЧУДЕСА. КЪДЕТО МИНЕ ТВОРИ И ПРЕСЪЗДАВА. ТАЗИ ЛЮБОВ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА."- УЧИТЕЛЯТ ПЕТЪР ДЪНОВ
18
5
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Човешката раса иска да си тъпче стомхаха,да консумира всичко навсякъде и да ходи в мола. Но идат процеси и ще се редуцира много голяма част от тях,милиарди търтеи ще изчезнат и природата ще се въстанови пак. Но без този тумор!
17
9
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ИСТИНСКИТЕ Християни очакват Рождеството!!!..Останалите очакват дедо им Коледа /или "Санта Клаус"/ да им донесе подаръци.."Джингъл бел,джингъл бел!"...
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито Рождество Христово на всички и бъдете добри поне на този ден!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това което празнуваме на 1 януари е някаква измишльотина на католиците в Рим и не е истински празник" - Кеййййййй ... И какво искаш да наоравим по въпроса? Кат ни ти се оразнува, ни празнувай :)
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да се обзаложа че 99% от хората не знаят какво точно празнуваме на "Коледа" и каква всъщност е историята на този празник. Какво стои в основата? Ще ви дам силен жокер! Няма нищо общо с християнството! Това е много стар празник който е празнуван още от древните цивилизации включително и от тракийските племена преди повече от 5000 години.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79 - Кой е оравилният отговор?
12
5
 
4
 
! Отговори
Симо преди 1 година
До 80 - Какво лошо има в това, човек да е еврейн, бе?! Кажи, бе!
11
7
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Християните са в очакване на Второто идване на Христос на земята. Този път Той ще дойде не като безпомощно бебе, но като Съдия, който ще даде заслуженото на всеки-добро или зло. Вярвате ли че Христос е Бог (който умря и на третия ден възкръсна) или вярвате че е пророк, добър човек, Чудотворец и т.н. Това е решаващия въпрос - всеки ще си отговори сам.Светло Рождество на всички
10
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
не и православните... католичетата празнуват сега... православната коледа е на 6 срещу 7 януари... така че по-леко с лъжите..
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните 5 г в обществото се насади някакво очакване за лоши времена и едва ли не край на света. След ковида и сега войната която все се обяснява как може да стане ядрена всичко се промени. Отделни и високите цени съвсем промениха хората. Всеки говори само за пари. Няма никаква празнична обстановка в градовете. Само при бабите в малките села е останал онзи дух. Който има баба там да не се замисля и да ходи там да празнува. Ще си изкара по-добре
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43. Попчетата добре печелят от продажба на свещи, сувенири, светена вода, пречистване на греховете, раждания, кръщения и погребения, хотели и недвижими имоти.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43. Едно време е помагало да се обедени народа за да преживее тежки времена. Разбира се са се водили много войни по света в името на тоя или оня Бог. И още се водят. В днешното уж просветено време това трябва вече да е на заден план и да се вярва в нещо по-общо и неразделящо хората на такива или онакива. Обаче се наблюдава обратния ефект - повечето станаха много верващи(в незнайно какво) и суеверни и ревящи по друговерците че не са от сорт.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30. Той вече се е оттеглил да медитира и не разговаря с простосмъртните.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Спомени, спомени. Като не си като баба и дядо така ще е.
4
1
 
4
 
! Отговори
Е как вечер? преди 1 година
Още е сутрин!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Православен. С пожелания нищо не се получава. Трябва да се бачка по въпроса.
2
2
 
9
 
! Отговори
Прасе преди 1 година
в очакване на Коледа.

Спонсорирани публикации