Трапезата ни: Какво и колко ядат богатите и бедните?

Някои се изхранват само със 100 лв., хората с високи доходи – с по 270 лв.
Обновена: 24 дек 2022 19:36 | 24 дек 2022 19:36, Елка Василева
79
Трапезата ни: Какво и колко ядат богатите и бедните?
Снимка: архив, БГНЕС

Доходите са решаващи за това какво има за храна на масата. Това стана особено актуално сега, когато цените на редица храни са твърде високи и много хора не могат да си позволят да ги купят. Най-богатите 10% от населението ядат с 35% повече от 10-те процента най-бедни българи, показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

Храната на най-заможните съдържа средно по 2554 калории на ден, което е с близо 35% повече от калорийното съдържание на прехраната на най-бедните - само 1893 калории на ден, 29,4% от които се набавят от хляб, тестени изделия и брашно.

Още по темата
Заможните ядат по-малко хляб от най-бедните, но хапват повече месо, луканки, сирене, кашкавал, плодове и зеленчуци.

Това обаче не значи, че се хранят по-здравословно, защото пият и пушат много повече от бедните си съграждани.

Най-заможните 10% от населението за година изпиват средно по 45,3 литра алкохол - бира, вино, ракия, уиски и т. н., и пушат по 1170 цигари, а най-бедните - само по 16,2 литра алкохол и 515 цигари.

Любопитно е, че заможните явно се замислят за здравето си, защото в рамките на една година са свили потреблението на алкохол и цигари, докато най-бедните са започнали да пушат повече, а при алкохола им почти няма промяна.

Хората, които попадат в групата с най-високи доходи, ядат средно по 68,3 кг хляб и тестени изделия на година, 73,1 кг плодове и 88,9 кг зеленчуци.

А най-бедните 10% от населението за година изяждат средно по 79,8 кг хляб, 31,6 кг плодове и 52,3 кг зеленчуци.

С нарастване на доходите на хората през предишните години намаляваше потреблението на хляб, а нарастваше консумацията на плодове и зеленчуци както от заможните, така и от хората с по-ниски доходи. През последните месеци обаче ситуацията се променя заради високата инфлация. Хората вече купуват все по-малко храни, като търсят промоции или купуват същия вид храна, но от по-евтини марки. А това е единственият начин да се стопира инфлацията, категорични са икономисти.

За година заможните консумират средно по 42,4 кг месо и 16,7 кг месни продукти, а бедните - 27,7 кг месо и само 10,7 кг салами, кренвирши, луканки и наденици. Разликата при консумацията на луканки и филета между най-бедните и най-богатите е близо четири пъти.

Заможните хапват 13,5 кг сирене на година, при 9 кг за най-бедните. При кашкавала разликата е още по-голяма. Заможните консумират по 6,2 кг кашкавал годишно, а най-бедните близо два пъти по-малко, или само 3,2 кг. Подобно е положението и при консумацията на масло. Най-заможните хапват средно по 1,7 кг масло на година, а най-бедите само по 0,8 кг. Заможните хапват средно по 3,3 кг шоколад и бонбони на година, а бедните над четири пъти по-малко, или само 0,8 кг.

При консумацията на сланина няма никаква разлика между бедните и богатите. Но заможните ядат три пъти повече грозде и близо три пъти повече южни плодове от най-бедните. За сметка на това най-бедните българи ядат повече ориз, боб и леща. Хлябът, брашното, оризът, бобът и лещата осигуряват 40,8% от всичките калории в прехраната на най-бедните, докато тези храни формират само 26,6% от калориите в менюто на най-заможните.

10% от хората живеят с 2485 лв. цяла година, заможен си, ако имаш 1500 лв. на месец

В семейство с едно дете, ако само един от родителите работи, брутната му заплата трябва да е 5500 лв., за да влязат в групата на най-заможните 10% от населението.

В България най-богатите 10% от населението разполагат на месец с по-малко от една средна заплата, която могат да похарчат само за себе си. Средният годишен доход на домакинствата, в които живеят най-заможните 10% от българите, е 32 979 лв., което прави по 2748 лв. на месец, показват данните на Националния статистически институт за 2021 г.

Всеки член на домакинствата на заможните разполага средно с 18 012 лв. на година, или само с 1500 лв. на месец. Сумата е доста малка на фона на средната заплата за страната, която вече е 1787 лв. Но причината за това е, че всички получени в семейството заплати, пенсии и други доходи се разделят между членовете на домакинството. Така дори един човек да има висока заплата, ако в домакинството има безработен, деца или пенсионер, средният доход на човек от домакинството пада значително. Другата причина средните доходи на елита на обществото да не са много впечатляващи, е че НСИ дели населението на групи от по 10%, каквато е световната практика. Така в групата на най-богатите 10% попадат около 650 хил. българи. От тях обаче изключително богатите са малък дял, а останалите имат доста по-скромни доходи.

За да влезе в групата на най-заможните 10 на сто от населението, семейство от двама родители и едно дете трябва да имат общо 4500 лв. на месец след данъци и осигуровки. Това означава всеки от родителите да работи за брутна заплата от 2900 лв. на месец. А ако само един от родителите работи, брутната му заплата трябва да бъде поне 5500 лв., за да влезе в групата на най-заможните.

В семейство с две деца брутните заплати на двамата родители трябва да са по 3800 лв. на месец, за да влязат в групата на най-заможните 10% от населението.

Най-бедните 10% от българите имат среден доход от 2485 лв. за цяла година, което е около една заплата за хората с по-високи доходи. Оказва се, че най-бедните преживяват средно с 207 лв. на месец, според данните на НСИ. В групата на най-бедните влизат например многодетни семейства, както и безработни, които разчитат социални помощи.

Някои се изхранват само със 100 лв., хората с високи доходи дават по 270 лв. за храна

Семействата на най-богатите 10% от населението годишно спестяват средно по 4576 лв., докато най-бедните не могат да спестят почти нищо.

Най-богатите 10% от населението дават за храна 22,1% от всичките си разходи, а само 10,7% от семейния им бюджет отиват за наем и плащане на сметки за ток, вода, парно и телефон, показват данните на НСИ. При най-бедните за тези две най-важни пера от семейния бюджет отиват съответно 40,3% и 16,3% от всички разходи. В резултат на заможните семейства остават пари за образование за децата, коли, пътувания и други забавления.

Разходите за храна на човек в семействата с най-високи доходи са средно по близо 270 лв. на месец. А най-бедните домакинства за храна дават по малко над 100 лв. на човек. Това определя и разликата между храните на трапезата на хората с високи и ниски доходи.

Хората с високи доходи могат да си позволят да карат по-хубави и мощни коли, като дават 8,1% от разходите си за транспорт, а 6,9% от парите им отиват за свободно време и образование. Семействата на най-богатите дават средно по 1863 лв. на година за свободното си време, култура и за образование, докато най-бедните - само по 250 лв. годишно. Бедните дават за транспорт 4,4% от парите си, а за развлечения, култура и образование остават само 2,7% от и без това по-тънкия портфейл на семейството.

Най-заможните семейства дават за жилищно обзавеждане и поддържане на дома средно по 1315 лв. на година, а най-бедните над четири пъти по-малко - само 318 лв. При разходите за здраве разликата е над два пъти. Заможните семейства дават за здравето си средно по 1220 лв. на година, а бедните само 547 лв.

Семействата на най-богатите 10% от население годишно спестяват средно по 4576 лв., докато най-бедните не могат да спестят почти нищо. Хората с най-високи доходи взимат и повече заеми, с които правят ремонти, купуват имоти и коли. Най-бедните също имат много заеми, но с тях закърпват текущите разходи в семейния бюджет. Всъщност най-много кредити не взимат хората с най-високи доходи. Причината за това е, че заможните хора използват предимно наличните си пари. Най-много кредити взимат хората с доходи малко над средните, защото могат да си позволят да изплащат заема, а в същото време нямат много налични пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
8
 
! Отговори
Зависи колко богати преди 1 година
Ако е елита който управлява целия свят,не ядъд храни отглеждани и пръскани с химии.При тях и медицината е друга! Всичко друго под елита колкото и да е богат пак яде от *** в магазините евтини или скъпи няма значение качеството що годе е едно! Доста работи не са ясни на хората,които вярват на медиите,и им промиват мозъците.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Испания с новите цени, за двама харчим 300-350 евро месечно, като се набляга на оферти и промоции.
57
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 1 година
не знам богат ли минавам ама 100 лв на месец на човек са много малко,бих казал за половин месец може би около 200 ,а ако трябва да присъстват повече месо и риба плодове и зеленчуци не съм сигурен че и 300 лв ще стигнат
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58 Ти да видиш.. Чудно, от къде ги извличат тези данни ?. . . . . . От приказките на Шехерезада, но при едноцифрени IQ и шепа зарчета също не е проблем! Проблем са правописа и граматиката на българския! Сега не съм правил някаква проверка, все пак са празници, но съм убеден, че ще намеря нещо! Приятни оразници!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този магазин в Русия ли е.
54
0
 
4
 
! Отговори
Цицитат преди 1 година
Поглъщаме нано злато . Защото нас свръхбогатите нанозлатото ни прави безсмъртни и ще властваме над бедните простосмъртни. Ние ще станем богове и вие ще ни се кланяте.
53
1
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Чудно, от къде ги извличат тези данни ?
52
2
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Христо Христов 56 Защо бе ? Какво им е на бананите ? Не са лоши.Чувам че и сьомгата била хубава.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чичко Клаус Шваб: няма да притежавате нищо но ще сте щастливи!
50
5
 
13
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Гледам снимката на пълния със стока магазин и си спомням за едно време.Скъпо е , но го има.
49
1
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Яжте банани.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде сeрат гладните ?
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48, папат :) Честите Коледа!
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Храната на най-заможните съдържала 2554 калории дневно. Глупости.. кльощав политик имало ли е у нас? Бойкича и Шиши примерно с тия калории дневно щяха да са фиданки.
45
6
 
16
 
! Отговори
az преди 1 година
Пълни глупости. Храна за мен само отива по 600 минимум на месец. Пък месо, хляб и пасти не ям.
44
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В семейство с две деца брутните заплати на двамата родители трябва да са по 3800 лв. на месец, за да влязат в групата на най-заможните 10% от населението." - Къде са трoляците, дето "не познавалинхора с под 10к" ...
43
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаш оправна жена, естествено,че ще ядеш пържолки, нали те сега се водят силен пол, аз само си лежа :)))
42
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли бедни вече в България? Дори пенсионерите, дето реват все че нямат пари пълнят кафетата и заведвнията а првс топла точка опашки се вият. Тук там на ако измамници дават хилядарки. Всеки *** пържоли, ходи на соа, просто българина е научен да реве и да се прави на беден.
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото БКПто отпусне! Ако сте депутат или от отряда на шумкаря Радев ще ядете!
40
1
 
23
 
! Отговори
Подарък от природата преди 1 година
Дано през 2023 да започне изграждане на мир!

Спонсорирани публикации