Властта отсвири богослужението за Бъдни вечер

Без представители на кабинета и Президентството
24 дек 2022 19:00, Александър Попов
226

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нито един представител на Президентството или Министерски съвет не присъства на тържественото богослужение по повод Рождество Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС.

Празничната литургия на Бъдни вечер започна точно в 18.00 часа и бе отслужена от мелнишкия епископ Герасим.

В храма имаше много граждани, но не се забеляза нито един действащ политик. Единствено княгиня Калина, заедно със съпруга си и детето си почетоха големия празник.

Рождество Христово е един от най-големите и светли празници в християнския свят.

"Днес, когато нашият свят продължава да бъде разкъсван от междуособни борби и противоречия, когато благоволението между хората все повече отстъпва пред враждата и непоносимостта към другия, когато военните конфликти като средство за разрешаване на споровете ни не само не намаляват, но възприемат все по-застрашителни размери и съсипват милиони човешки съдби, ние отново имаме една единствена истинска надежда и тя е нашата вяра и упованието ни в Божията благост и Божията всеопрощаваща любов.

Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг – дори и към враговете си. Да не позволяваме на страстите и гнева да владеят над нас, но да ценим и уважаваме всеки човешки живот. Във всекиго да търсим и да откриваме не свой враг и противник, а наш ближен", се казва в посланието на патриарх Неофит по случай Рождество Христово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДЪРЖАВА КОЯТО СИ ОТСВИРВА БОГА БОГ ДАЯ ПРОСТИ
96
4
 
3
 
! Отговори
БГ традиции преди 1 година
По времето когато България е била държава, храма е имал светлик от където слънцето огрявало лицето на богинята майка. Един ден в годината, слънцето не огрявало лицето на богинята/умирало. И така три дни. На третия ден, хората се събирали и всеки си пожелавал нещо: Бъдни вечер.Те чакали изгрева и слънцето да огрее отново лицето на богинята: Коледа!Започвало тържеството което продължавало седем дни.
95
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига преигравайте! Никой не е длъжен да ходи на богослужения и литургии. Вие дето сте отишли, заради богослужението ли отидохте или да гледате кой не е отишъл? Журналистически номера-да създават интриги...
94
3
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
Жалки!
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 1100 години извинявам се, правописна грешка.
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската православна църква е най-старата народностна църква в Европа, призната е с ранг на патриаршия преди 1300 години - през 927 г, първата патриаршия след античните в след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим. Светата БПЦ е определила богослужебен календар, който казва на кой ден какъв празник се почита, а тук излиза един анонимник и започва да ръси "мъдрост" за православни и католически празници. Не богохулствайте на светия празник! Светли празници на всички
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 94Ти какъв си православен или католик :))) Ако си набожен католик си е твоя работа, на мен не ми пука :))))
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дебелака борисов нямаше ли го само той се кръстеше по телевизора богохулника му с богохулник
89
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На архиерейската вечерня в Габрово бяха кметицата и зам.-кмета от ГЕРБ и областната управителка от ПП. Службата беше много хубава, говорим за песнопенията и проповедите, разбира се, политиците се преструваха на скромни, все едно са част от народа :)
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: ...не че ми пука за всякаква религия :))) - ___ - види се освен това, не ти пука и липсата на собствената ти култура!
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако некой дедо поп ми се помоли, може да повярвам в бог :))) Но тука сте такива лицемери, че не е истина просто :)))) Били православни, обаче празнуват католическата Коледа......смешно отвсекъде :)))))
86
3
 
9
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Ай стига модерна демагогия! Всички, които сте над 35 години знаете Дядо Мраз, Баба Зима, Снежанка, Ловеца и Седемте джуджета! Коледа е католик, следователно - джендар! Както и Хелоуин!
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Муахаха: ...и Налузи Малката Шапчица!! - нарича са "кипа" бе!
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееми и бог ще отсвири Бг и то се вижда
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Католици ли сте или православни, питам просто, не че ми пука за всякаква религия :)))
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на Антихриста нямат място на Божията литургия!
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според европейските директиви Коледа е ***, дискриминационна за другите религии. Нашите марионетки просто следват директивите. Говeдaтa плащат данъци за техните заплати и мълчат.
80
1
 
2
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 година
В СЪБОТА ТУК Е ПАЗАРЕН ДЕН > " и аз бях там и аз участвах " НАД 90 % ОТ ХОРАТА СТАРЦИ ДЕТО ИМ ОСТАВАТ 10 ГОДИНКИ, А ТУК-ТАМЕ МЛАДИ ЖЕНИ, ВСЯКА ОТ КОЯТО ВОДИ НА КАИШКА МАЛКО КУЧЕНЦЕ
79
3
 
1
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Войната в България е между ГЕРБ, ПП, БСП и Радев. Докато са в конфликт, няма да присъстват на такива събития.
78
2
 
6
 
! Отговори
за невежите тук! преди 1 година
Доста отдавна, още през комунизъма, беше направена следната промяна: През 1968 г. Българската православна църква преминава към Григорианския или наричан още "поправен Юлиански" календар със специално "Послание до клира и всички чеда на Българската православна църква". Всеки, който помни онези времена знае, че такава промяна беше невъзможна без разрешението на Москва и от там блгословията на БКП! Имали са някакви съображения! Бях студент 2 курс.