Първият български военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида

Ръководител е проф. Христо Пимпирев
Обновена: 27 дек 2022 13:00 | 27 дек 2022 08:39, Камелия Цветанова
62
Първият български военен научно-изследователски кораб отплава към Антарктида
Снимка: Pixabay

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес в 14:00 часа от Варна към Антарктида. Церемонията по изпращането ще започне в 13:30 часа на Морската гара, съобщиха от Висшето военноморско училище в града.

Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Участниците в нея ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов. Екипажът е от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън.

В 31-вата експедиция до Антарктида се включва и специалният пратеник на БТА Константин Карагьозов. На борда на кораба Агенцията ще има мобилен пресклуб. Кореспондентът на БТА ще бъде единственият журналист, който ще участва в цялото плаване и ще предава ежедневно за случващото се както на борда на кораба, така и в българската база на остров Ливингстън.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Българският антарктически институт. Тържественият акт по издигането на военноморския флаг и присвояването на име на кораба бе проведен на 27 юли 2021 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: АнтарктидаПимпирев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 1 година
БЪЛГАРСКИ ФИЛМ: ЯТАГАН 2 / НАУЧНО ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯТ КОРАБ/Това е като източването на гориво от потъналия кораб край Созопол. Куче влачи диря няма
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зяпнал-Е малко ли са другите 50 дни?! Колко повече да стоят на тези условия? Имаш ли понятие колко минуса са температурите през лятото там? Чети,не зяпай,човече!
50
1
 
3
 
! Отговори
зяпнал преди 1 година
Е, каква е тая експедиция до Антарктика, която в 130 дни 80 от тях си джитка в морето? Всъщност за какво е този кораб ако се използва за транспорт веднъж в годината?
49
0
 
4
 
! Отговори
Антарктик преди 1 година
Интересно ,как за 10 човека отделиха десетки милиони, да изследват колко кръгъл квадрата. Изследвания които изобщо не интересуват никого и нямат приложение в реалния свят. Пимпирев пак намери пари за купони, но не е виновен този който ги харчи , този който му ги дава.
48
0
 
4
 
! Отговори
Warier преди 1 година
,,....военен научно-изследователски кораб..'''
47
0
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Отново ли тоя алкохолик Пимпирев?
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да открият едно читалище там или кръчма, нали вече откриха параклис.
45
11
 
9
 
! Отговори
Дон Диего преди 1 година
Това е една прекрасна новина. Опит и за млади и за стари. И без това курсантите задължително имат практика в открито море , а така се съчетава. Дано така да е всяка година , а защо не и с още един кораб. Поддържам. А на хейтърите и господ им е крив.............
44
5
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Лицемрие на н-та степен. Хабят пари и цапат природата за нищо.
43
4
 
5
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Какъв е смисълът, като му дойде времето ще се наведем ниско и с широко отворени врати ще извършим поредното предателство!
42
7
 
9
 
! Отговори
морски преди 1 година
Руснак не мрънкай. Вече сме в НАТО.
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е добре след 50 години робство на българите от СССР. Да се вее трибагреника по Световните океани. Преди много години видя страшно голям кораб на една малка страна без море но знамето и се вееше. Става въпрос за Швейцария. Същото и с Ватикана.
40
1
 
5
 
! Отговори
фермер преди 1 година
До47. Пиши на кирилица , какво се правиш на интересен. Или поне с латински да разберем.
39
8
 
12
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Всичката Мара втасала та Антрактида се е побарала!!!
38
9
 
1
 
! Отговори
Argent change преди 1 година
Bulgaria don't have a lot of money to make this work
37
2
 
27
 
! Отговори
Професор Тръц преди 1 година
открихме че на Антрактида е много студено и всичко е лед! Другото ни научно откритие е -че има пингвини обръщащи се на името Гошко-и че не им е студено! И третото ни откритие е че ракия от 44градуса и нагоре- не замръзва във базата ни там! защото я изпиваме още на кораба!
36
7
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
От този самозванец пимпирката ми се повръща. Освен разноски и източване на бюджетни средства, какви са приходите от този дядка????
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огнян Дойнов ще го търсят че много бързо напусна България с едни куфарчета подредени! А вие повечето българи в България помните колкото амеби!
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този оксиморон? Военен и изследователски!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще търсят потеклото НС фамилия Живково от БКПто .