Българите даряваме най-много за здравни и социални каузи

Желанието за подкрепа не е безкрайно, има и леко изчерпване
28 дек 2022 11:08, Елка Василева
11

2022 година ни изправи пред най-сериозното предизвикателство – войната. Конфликтът между Русия и Украйна доведе до сериозна бежанска вълна.

"Ставаме по-съпричастни, даряваме повече. Не даряваме само един ден в годината, може би около Коледа естественият подтик на човека е да бъде солидарен с хора и с каузи. "Българската Коледа" едва ли е най-добрият модел за кампания, защото институциите трябва да създават механизми, които да работят, така че да няма деца и възрастни хора, които да имат нужда от подкрепа, а не самите те да набират средства, конкурирайки неправителствените организации", заяви Боряна Кирилова от Българския дарителски форум в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ, винаги когато има хуманитарни или природни кризи, хората и бизнесът даряват повече, но в следващата година има лека умора и отдръпване, защото ресурсите и енергията на хората не са неизчерпаеми. Желанието за подкрепа не е безкрайно и след остри периоди на дарителски подем има леко изчерпване и притихване, но хората разпознават дарителството като начин да участват в живота на другите.

"Каузите, зад които застава българинът, са много различни. Най-често хората даряват за здравни и социални каузи, защото това са огромни бездни, неподкрепени от държавата и от институциите. Наблюдаваме в последните години тенденции, в които това се трансформира и хората са по-склонни да даряват за каузи, свързани с развитие", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Програмата "Научи се да даряваш" я видяхме при американски колеги. От 7 години я правим в български училища. Всяка година се опитваме да работим с по-голям брой учители. Тази година са 53-ма от цялата страна. За първа година имаме дори от малки села в България учители. Тя е насочена и към учителите, и към децата, и към родителите, и към местната общност", разказа Кирилова.

Тя уточни, че програмата представлява около 250-300 адаптирани урока. Те са ресурсни уроци на сайта на форума, които са свързани с теми като дарителство, доброволчество и гражданско участие. Програмата дава достъп на практици от всякакви сфери да влизат в часовете на учениците и децата да виждат хора, които правят истински и вълнуващи неща отвъд една по-консервативна образователна система.

"Най-често даряваме интуитивно, но бихме могли и по-рационално да подходим към дарителството – да осъзнаем коя кауза е близка до нас, да потърсим организации, които работят в тези сфери, да видим към какъв проблем искаме да допринесем. За нас ключът е образование от съвсем малки, защото когато децата още в първи клас започнат да работят по тази програма, до трети-четвърти те вече се променят", категорична е Кирилова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Малко ли дарявам бирника че и тая кокошка да дарявам :)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛИЧНО АЗ СЛЕДВАМ АМЕРИКАНСКИТЕ ТРАДИЦИИ ЗА ДАРЯВАНЕ - ДАРЯВАМ ДУПКАТА НА ЕДИН ПРОБИТ ДОЛАР !!!
5
2
 
6
 
! Отговори
Безработен преди 1 година
Дарявам още една заплата, нищо , но от сърце.
4
0
 
7
 
! Отговори
Даряваме преди 1 година
стотици милиони евраци за укри-ВИП-туристи, даряваме щедри заплати и партийни субсидии за едни 240 хрантутници и роднините им,даряваме кредити на банките,събираме капачки за линейни,даряваме кръв,даряваме труда си на безценица и не стигаме до пенсия...даряваме! И после нещо ни разправят за някаква си демографска криза,ама моля ви се,няма такова нещо,просто българите изчезват. Демократичен преход,сър!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето при коя отивали дарените пари значи!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да ви е яд, българите не се подведохме по пропагандата и си запазихме ума и достойнството. Вие лъжете колкото си искате.
1
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Тая ли събира парата Български дарителски форум :)))

Спонсорирани публикации