Производството два пъти по-скъпо през 2023 г., а цените на храните?

Храната да е качествена и скъпа, хората да имат доходи, за да купуват
28 дек 2022 09:58, Елка Василева
42

Стопанската камара излезе с предложение ДДС за храни и напитки да бъде 9%.

"Няма да има промяна в ДДС за храните освен за хляба и брашното, детските храни, храната в ресторантите. Аз съм противник за изцяло намаляване на ДДС-то. Вярно е, че в ЕС повечето страни имат такава практика, даже се препоръчва от Комисията. 52% от приходите в държавата са от ДДС, само 26% са от данъците върху доходите. Имаме обърната структура в сравнение с другите европейски страни", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той уточни в "България сутрин", че изнасяме зърно, но сме вносители на плодове, зеленчуци - дори хлябът, който консумираме, се произвежда от заготовки, защото в големите търговски вериги хлябът се пече на място, но суровината е вносна.

"Цената на потребителската кошница, това са цените на дребно. Два пъти ще нарасне цената на производството. Реколтата от пшеница ще бъде 2 пъти по-скъпа за производителя. Енергията поскъпна, тя е със 70-80% по-скъпа от миналогодишната. Произвеждаме скъпо брашно от скъпа пшеница", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Доц. Боюклиев обясни, че това не е само в България и че целият модел на интензивно земеделие, който имаме в Европа, без торове е немислим. Производството става много скъпо, трябва преструктуриране и да се търсят други пътища.

"Ако говорим за производството, поне 2 пъти ще бъде по-скъпо в сравнение с миналата година. Ако говорим за цените на дребно, има много фактори. Зърното е в основата на всичко. Ние критикуваме зърнопроизводителите, че това всичко е суровина и отива за износ. Но в края на краищата това зърно е фураж, а фуражът е мляко и месо", изтъкна доц. Боюклиев.

Той отбеляза, че старата реколта се е изчерпала и сега консумираме новата, а най-висока ще е цената на зърното през януари и февруари, но е трудно е да се прогнозира кога точно ще се отрази това върху цените на дребно. Той е убеден, че земеделските производители трябва да се приготвят за 2 пъти по-скъпо производство и прогнозира по-скъпо сирене догодина.

"Аз съм противник на евтините храни. Храната трябва да бъде качествена и скъпа и трябва да имат хората доходи, за да я купуват. По-добре да събираме ДДС-то за храните и да го влагаме в истинските традиционни български продукти", категоричен е събеседникът.

Той се учудва на Стопанската камара, защото по този начин стимулират вноса, а не родния преработвател, който работи с наша суровина и произвежда наша продукция. Също така не вижда ефект от нулевата ставка върху хляба и брашното, защото те все пак са поскъпнали.

"2023-а ще бъде по-лоша, защото това ще бъде година, в която трябва да се преустроим, да преструктурираме производството, трябва да отидем към биоземеделие. Там няма нужда от толкова торове, машини за преработка и т.н.", подчерта доц. Огнян Боюклиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам брашното , но декар земя в Добруджа е 5000 лева
14
2
 
26
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Храната като цяло трябва да качествена, но и достъпна, за да няма гладни хора. Затова, в държавите, които се грижат за хората, ДДС на храните е ниско. А който иска, отделно си има и по-скъпи и качествени продукти.
13
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кое обуславя тия двойни цени на всичко което ни се предлага?Освен спекула и бързи печалби за друго не се сещам!Опитът с намаляването на ДДС показа,че след неговото намаляване или премахване стоките и услугите нямат промяна в крайната цена.Корпоративбият данък трябва да бъде повишен драстично и да подгони стойности от порядъка на 50-70 процента,спекулата така или иначе няма спирачка но с повишаването на данъците огромните печалби които се генерират могат отчасти да бъдат преразпределени!
12
4
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Лидъл цена високо качество на ниска цена Рекламата дъни по 3 пъти на ден :)))
11
3
 
14
 
! Отговори
Ivek преди 1 година
Премахването на ДДС от хляба първо наистина не повлиява на цената за крайния потребител но така производителят спестява средства за да удържи цената на продукта. Относно влагането на средствата ако се съберат за по-качествени храни качеството им ще бъде като родните пътища колкото средствата от винетките се влагат за пътища толкова и тази политика ще действа.
10
3
 
35
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Защо едрите зърнопроизводители продължават да получават същата субсидия на дка както дребните производители? Това не води до икономически растеж. Купуват се стоки на лукса (автомобили, къщи, яхти) вместо да се влагат в самото земеделие. Защо не се стимулира производството на зеленчуци, плодове, животновъдството? Накрая ядем скъпо фуражно зърно, а зърнарите протестират срещу вноса на евтино украинско зърно.
9
2
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Човека Казва Истината , Що Му Се Сърдите ??? Тези Ниви се Обработват с Трактори - Които Горят Дизелово Гориво - 2 пъти по-скъпо в момента , Ако го Има Изобщо ( Вчера Путтин каза че Спира Петрола) , Торовете Бяха от Русия и сега са 3 пъти по-скъпи с посредник Турция, Без Торове Добивите са на Половина ,а Торовете Се Произвеждат от Природна Газ - Метан като Суровина :) 70% от Зърното Се Използва за Фуражи на Животни - Кокошки ( Яйца, Месо) , Прраасета, Телета , Агнета , За Мляко и Млечни Продукт
8
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А китайското с колко поскъпна? ЕСе като източния блок 1985-7 година. Предстои му Change , смяна на Урсулата и вторите в ЕС да го поведат по мирен начин към комунизЪма...
7
6
 
29
 
! Отговори
Фон урсула преди 1 година
Работете. Стига сте ревали. Тези 40 милярда за украйна кой ще ги плаща.Аз ли.НЕ, Вие.
6
4
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Вчера Ердоган каза * Президента Путтин ми сподели - че е готов да Дари Зърното Безплатно на Африка , А з му казах - Ние в Турция може да Смелим в Нашите Мелници - Зърното Което Изпращате ***, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА Кой Разбрал - е Разбрал :)
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя говори за Румъния. Там минималната заплата става 1200 лева след три дена. Нащта пък става 50% от румънската.
4
0
 
30
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
АМАН ОТ ДОЦЕНТИ УЖ УЧЕН ЧОВЕК А НЕ ЗНАЕ ЧЕ ХУБАВ ХЛЯБ НЕ СЕ ПРАВИ СЪС ФУРАЖНА ПШЕНИЦА
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...Аз съм противник на евтините храни. Храната трябва да бъде качествена и скъпа и трябва да имат хората доходи, за да я купуват...."Пич, вицовете са в друга категория медии а и не разсмиваш никого ...само ти теглят псувните хората....
2
3
 
20
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула обеща 1000 евро мининална е врогейска заплата още 2020 година :)))
1
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Салама народен е 5 пъти по скъп :)))