Експерти: Сякаш губим войната по пътищата

Изпращаме 2022 година със стряскащ брой на ПТП-та
29 дек 2022 22:35, Йоана Цонева
27
Експерти: Сякаш губим войната по пътищата
Снимка: БГНЕС

Изпращаме година, наситена с инциденти по пътищата. Констатациите на пътните експертите са, че сякаш губим войната по пътищата. Черната статистиката за загиналите и пострадалите продължава да е стряскаща, а всички се надяват това да се промени през 2023 г.

"Най-честите инциденти се случват там, където се развиват най-високи скорости - на магистралите. Рисковани са и първокласните пътища и значително по-рядко се срещат катастрофи на второкласните пътища. И ще ви дам един пример - след слагането на колчетата по пътя Русе-Маказа тази година няма нито един загинал", заяви в студиото на bTV Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

Още по темата
Според бившия началник на "Пътна полиция"-София Тенчо Тенев през настоящата година хората отново започнали да пътуват и това е довело до увеличаване на ПТП-тата. Знаете, че по време на пандемията имаше известни ограничения и хората си бяха по домовете. Виждате, че по време на празничните дни хората сега масово пътуват към зимните и летните курорти, както и по родните си места. Това доведе и до проблема с повишаването на катастрофите", отчете Тенчо Тенев.

"Трафикът по празниците е значително по-засилен и неминуемо се увеличава травматизмът. Хората, които пътуват, искат да стигнат възможно най-бързо до крайната точка. Не си правят сметката колко е опасно рискованото изпреварване, с което ще съкратят времето с 10 мин", коментира от своя страна и Румен Дунев от Българската федерация по автомобилен спорт.

Експертите посъветваха хората да не бързат, както и да си планират правилно времето за почивка и за шофиране. Според тях повечето пътуващи губят повече време на бензиностанциите, след което се стремят да го наваксат чрез рискови изпреварвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След некадърния и крадлив пожарникар, сме във трета национална катастрофа. С един милион по-малко за десет години, първи по умрели на пътя, първи по умрели от ковид, най-бързо изчезващата нация в СВЕТА.
18
1
 
1
 
! Отговори
Whacky racers преди 1 година
Така е защото освен *** и Пульо, книжка може да изкара (или да си купи) всеки мозъчен инвалид, както и куците, кьоравите и сакатите. КАТериците регистрират автомобили без да проверяват собствениците за правоспособност. А винетката от 100 лева се плаща като такса за участие в ежегодното сървайвър рали
17
1
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Нека сега помислим и направим съпоставка колко автомобила преминават по магистралата за година, колко по първокласните пътища и колко по второкласните. Нека чак след това се изказваме (очевидно неподготвени), че причината е в скоростта. Родният шофьор е еднакво некадърен независимо от класа на пътя.
16
2
 
4
 
! Отговори
Американ преди 1 година
В страна населена от *** няма как да е иначе...
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква е тази война по пътищата? Или така наречените журналисти си търсят тема да държат рейтинг? Срам за нацията, че ви водят като овце, но 5 века робство и 50г. комунизъм са си казали думата.
14
3
 
4
 
! Отговори
Този израз преди 1 година
"Война по пътищата" е прецедент в света - не се използва дори в десетките страни с по - голям дял на жертви по пътя спрямо жителите си от Родината ни! Това насажда комплекс за малоценност на Народа ни и ни изкарва за някакви зверове и диваци! Защо 33 години никой не постави въпроса за махането на този позорен израз - дори под сурдинка!? Все пак не могат да те екзекутират, затворят или дори - уволнят за това! Народът ни май е загубил чувството си за самоуважение, след като търпи такова еничарство
13
1
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Е в крайна сметка колко са умряли тази година? Йоанке, толкова ли е трудно да сложиш едно число?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато спечелите войната с подкупните инструктори ще има и спокойствие по пътищата. Няма как да има шофьори казващи знака с червеното и знака със жълтото... Контролните органи са следващо ниво. Пътищата са най-малкия проблем.
11
1
 
3
 
! Отговори
браво Бойко, Браво преди 1 година
Не се притеснявайте, нищо няма да се оправи ;)
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в кратуните им на тия експерти само войни и средства за усвояване
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки лев, даден на тая "държава", е лев за Украйна, ЛГБТИ, чертежи на самолети и т.н. Грехота е дето се вика...
8
1
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Сложили сте някъде в шубрака табела "населено място". То населеното място е на 3 километра в дясно. Ама сте сложили и камерка. Че да ми пристигне 600 лева акт. Е, няма да ви платя! Тоя номер съм го играл вече. Три години ще се правя на мишка, но няма да ви платя бе! За 30 години шофьорлък нямам и одраскана броня!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много дълъг и глупав спор ( не е в полза на КАТ )Пътищата за който се плащат милиони са в окаяно състояние, маркировката.... абсолютен та шак.... И Шкембитата зад завойте само за рекет са залегнали.
6
3
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Изтрепва са лошия матриял :)))
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу... Видиш ли? Хората ПАК започнали да пътуват, след отмяната на ограниченията за ковид! Абсолютен ужас! Ами какво чакате, драги ковид психопати? Налагайте пак ограничения! Маски, локдауни... Какво чакате още ммамма му стара?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И войната в Интернет я губите. А войната на морала отдавна сте я изгубили! То само експерти щото!
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквайте да забранят личните автомобили или нещо от сорта. За наше добро пак, ще ни спасяват...
2
5
 
5
 
! Отговори
Хахаххаа преди 1 година
Няма никаква регулация по пътищата. Само контрол. Разбирате ли разликата? Тези с голфове, кюта и би ем, да не ми отговарят.
1
3
 
1
 
! Отговори
SADS преди 1 година
ваксиденти