Повишаването на МРЗ отчасти покрива ръста на инфлацията

Христина Христова и Преслав Райков с коментар пред Bulgaria ON AIR
30 дек 2022 10:30, Анисия Иванова
52

От 1 януари минималната работна заплата (МРЗ) става 780 лв. Всички пенсии ще се вдигнат по класическото швейцарско правило през новата 2023 г. За цялата следваща година ще се платят рекордните 19,2 млрд. лева.

Бившият социален министър Христина Христова е на мнение, че това е сравнително добро решение. Лошото било, че не се сложи край на дебата с механизма за определяне на МРЗ.

"Има известно покриване на ръста на инфлацията. Остава големият проблем за регионалните и социални различия. Има европейска директива за минималната работна заплата. В нея видях и противоречие. Статистиките на държавите отчитат средна брутна заплата. Директивата призовава към колективно трудово договаряне", коментира тя в "България сутрин".

Още по темата

Според Христова МРЗ е съчетание на социални и икономически функции, като водеща е икономическата. А по време на такава инфлация няма как да се забогатява. Повишаването на МРЗ до известна степен покрива ръста на инфлацията, отбеляза бившият социален министър.

"В последните години това, което се правеше за пенсионно-осигурителната система, не беше свързано с нейните основни принципи. Най-вече се индексираше минималната пенсия. Свети червена лампа за финансовата устойчивост на пенсионно-осигурителната система. Липсва координация между пенсионната система и тази за социално подпомагане. Двете трябва да бъдат свързани и хората с ниски пенсии да бъдат насочвани към системата за социално подпомагане. През 2022 г. малко се говореше и правеше за пазара на труда", посочи Христова.

Икономистът Преслав Райков също коментира темата в ефира на Bulgaria ON AIR, като заяви, че синдикатите винаги ще искат по-висока минимална работна заплата.

"Компромисно решение на финансовото министерство, лавира доста добре между твърдите искания на синдикатите и това да съобрази увеличението с бюджетните дефицити. С оглед на текущата ситуация бе по-резонно да се задържи този момент на вдигане. Следващата година трябва да посвием раздаването на пари и да го таргетираме. Пари се разхищават нецелево в определена група потребители", коментира той.

"Инструментът за МРЗ никога няма да те прави богат. Това е инструмент за социалния баланс и мир. МРЗ е точно този тънък социален момент. Никога не е била фактор за повишаване на стандарта на живот. Няма как през бюджета държавата да ни направи богати", подчерта Райков и отново акцентира върху правилното таргетиране.

По думите му 2022 г. е била много предизвикателна в икономически аспект. В края на годината бих казал, че се справихме добре с рекордната инфлация - страната да не изпадне по спиралата на дългова криза, изтъкна гостът.

"Справихме се с това да осигурим социален мир, било то и на висока финансова цена. Раздаваха се пари нетаргетирано. Кризата може тепърва да предстои, военният конфликт е 100% непредвидим. Държавните финанси не трябва да вървят на ръба, може да изпаднем в капан. Нека бъдем по-дисциплинирани финансово, за да догоним критериите за еврозоната", каза още Райков.

Икономистът смята, че рисковете за следващата година са по канала на инфлацията и енергийните суровини. Финансов риск е и повишаването на лихвените проценти. За щастие, нашата финансова система се справя изключително добре, завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Инфлация на хартията преди 1 година
Вече не мога да събирам толкова хартия в портфейла за едно пазаруване. Отказах се. Вече трябва да броя пари като банкнотоброячна машина. Заради инфлацията на хартията преминах на машинно плащане. ГЕРБ, ДПС и БСП не вярват в машините и прогреса. Те са почитатели на пачките от 1 милион евро, чистото злато и чувалите с пари от банките, изтеглени от сигурни техни хора от малцинствата.
41
2
 
9
 
! Отговори
Еврото преди 1 година
300 евро ли ви е "Европейската Голяма работа" от членството ни в Клуба на богатите като техни слуги, миячи и чистачи? ...............Пускайте "Одата на радостта" за 300 евро. Смешниците български крадци на евросредства си правят милионите от "Европейската Голяма работа", а за търпеливата маса, е 300 евро.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Льотчика е росийская марионетка
39
2
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
До ПадаряОбщините да дават парцели на строителни фирми дето ползват затворници иимигранти с цел обучение и намаляне на срока на леките присъди дето се с насилие ,а с далавери са крали и пили преди шофиране .Майстори и архитекти да помагат срещу два -три имота подарък.Да строят еднакви едвуетажни къщи с бетонен принтер или панели за 5 години ще се построят десетки хиляди жилища на цена 30-40 хиляди лева за малка къща с дворче до града.
38
2
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 1 година
300 евро чисти на месец при цени на продукти по скъпи от в Германия ,нещо не е както трябва да е .Друг е въпроса ,че има стотици хиляди дето са на тая заплата и нищо не вършат де такаче може би има логика. Не знам имотите ни са нереално скъпи и некви сутеньори и чужденци само могат да купуват кеш .90% от младите или са още при родители или се поробват с кредити за цял живот при условия каквито кредитора сметне за добре.Преди с 5-6 годишни заплати се купуваше двустаен в областен град сега с 30 г.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,КАК НЯМА ДА ПОКРИЕ!? ТО С ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ ЩЕ ПОКРИЕ ПОВИШАВАНЕТО НА ЦЕНАТА НА ГАЗА,ПЪК СИГУРНО И ЩЕ НИ ОСТАНАТ ПАРИ И ЗА ХРАНА!!...........
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До he Magic Boss те тия от нивата имат повече прочетени книги от теб , ама то да си *** кифладжия си е наследствено
35
6
 
1
 
! Отговори
he Magic Boss преди 1 година
До Кол и вЪже Щом такива като теб ви устройва да работите на нивата и да нямате нито една прочетена книга през живота,незнаещи нито един чужд език,проблема си е ваш че взимате минималната заплата,никой друг не ви е виновен нито държава,нито работодател
34
3
 
7
 
! Отговори
ТЪКМО СИ НАУЧИХ преди 1 година
МАГАРЕТО ДА НЕ ЯДЕ, ТО ПЪК ВЗЕ ЧЕ УМРЯ !
33
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 година
До До ДОЛнияА как се става? В университета след 5 години учене ли? Другите заварчици в Оксфорд ли са го учили занаята?
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дообре при синдикатите е скъпо
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато депутати и подобни не започнат да вземат минимална заплата нищо няма да се промени. Едно време депутатите са работили и само когато има сесия са отивали в НС, а тия сега се леврат 33 г., я отишли я не, на работа, ваканции за коледа, великден по месец и после цял август, какви са тия та ще ги дундуркаме. Я да отиват да работят, така или иначе ги няма в НС.
30
11
 
6
 
! Отговори
хм преди 1 година
Преди 3-4 години всички говореха: не може с 400 лева заплата, трябва поне 600 лева. Сега вече им дават 800 лева, ама пак било малко. Ами бачкай нещо, което се заплаща скъпо - ходи изкарай курс за заварчик, ходи на строежа, ходи карай тир. Като не се учил, това е алтернативата. Иска по цял ден да стои в колата сотаджия или пазач на паркинга и да взема 2 бона. Няма братче. И 2 бона да направят МРЗ, пак ще им е малко, защото другите вече ще вземат 5 бона. Помощи само за болни, инвалиди и сираци.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че за въздуха, който дишаме не плащаме все още! Все повече разбирам ПУТИН!!!!!!!!!!!!!
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
300 евро чиста заплата - робска работа, докато го търпите ще е така, вместо да си губите времето в безмислени протести по-добре помислете как да промените цялата система другото е вятър работа
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 100 години в България заплащането на труда е обидно ниско. Не може да работиш и да получаваш 800 лв. заплата. Даже и да метеш уулиците трябва да можеш да се изхраниш и облечеш със заплатата. После се чудят защо Българина търси далавера.
26
6
 
8
 
! Отговори
хм преди 1 година
Стига вече с тази МРЗ! Стига вече с това теглене на заеми и плащане на помощи. Който иска да живее добре има начин-учене и работене.Не е нужно да си IT специалист или вишист,за да живееш добре. Един ТИРаджия взема 3-4 хил.лв.на месец,един заварчик 2-3 бона,един сторител 2-3 бона и нагоре.Просто се иска здраво дупе да бачка,а не само дай-дай-дай. Има една прослойка само на подаяния карат: гарантирана МРЗ,енергийни помощи, детски помощи...с всичко това, те получават повече от човек с 1 300 заплата
25
1
 
0
 
! Отговори
Sovite преди 1 година
Ne sa Tova koeto sa
24
6
 
2
 
! Отговори
Митака преди 1 година
Бедността е в главата на всеки човек и в мисленето му.Стигне ли се дотам един човек да разчита само на минимална заплата или пенсия то той сам се обрича на бедност,не държавата да го прави.Тези с ниските пенсии,къде бляхте всичките тези години,когато бяхте млади,къде инвестирахте за да се обезпечите финансово сега,колко активи имате,конвертируеми ли са,а тези с ниските заплати защо не се развивате и образовате,докога ще разчитате на един доход само
23
3
 
11
 
! Отговори
СМЕТКАТА преди 1 година
780 лв. БРУТО - 22.4 % УДРЪЖКИ = 605 ЛЕВА НЕТО = 300 ЕВРО (приблизително ) >>>> >>>>> ЧЕ КОЙ В ЕВРОПА РАБОТИ ЗА 300 ЕВРО НА МЕСЕЦ ?!