Меджидиев: Ще искаме ЕК да прекрати договора за доставка на ковид ваксини

Един път плащаме за доставка, втори път за бракуване, посочи министърът
30
Меджидиев: Ще искаме ЕК да прекрати договора за доставка на ковид ваксини
Снимка: БГНЕС

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19, заяви пред журналисти в парламента служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Той отбеляза, че на 9 декември е присъствал на заседание на европейската комисия по здравеопазване и ясно е изразил позиция, че България няма нужда от нови ковид ваксини.

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на "Пфайзер" и 8800 ваксини на "Модерна".

Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени, разясни министърът, цитиран от БТА.

Той добави, че вече са бракувани над един милион дози на „Пфайзер“ и 90 000 дози от "Астра Зенека". "Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им", каза Асен Меджидиев.

От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини, обясни министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той.

Меджидиев заяви още, че в момента данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни.

“Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко”, добави министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтон пост:"55% от смъртните случаи от Ковид-19 през август са на ваксинирани." Точка. Коментарите са излишни.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зевс недей така, че ще ти скочат убедените ваксъри, че ваксохулстваш.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са сега дежурните платени и безплатни Ковид експерти на напишат тук някоя и друга дума? А най- добре да се наредят на опашка, и да си набодат по 200- 300 бустера за да са здрави през следващите 3 месеца? Ами оня Кунчев, дето ни лужеше по телевизията най- нагло, че България едва ли не ще се обезлюди? Ще бъде едно безкрайно гробище от починали от Ковид??? Докато не вкараме (като румънците) 2 или 3 правителства в затвора, никакви промени към по- добро не ни очакват.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, излишно похабени пари!
20
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще спрат вноса на ваксините, а утре ще пищят, че няма ваксини, когато започне поредната вълна и хората пак се втурнат да се ваксинират.
19
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Баце договори ваксини за -3 бьлгарии , даже се бодна с нещо пред обективите - помня искаше да ваксинира всички
18
0
 
23
 
! Отговори
Договорени са преди 1 година
....ОБЩО ОТ ЕС ЗА ВСИЧКИ!!! ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ ТОЗИ, КОЙТО Е ДОГОВАРЯЛ ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ БЕЗ ТЯХНОТО / НАШЕТО СЪГЛАСИЕ!
17
0
 
27
 
! Отговори
Зевс преди 1 година
Далаверата с ваксините умря, дори САЩ вече признаха, че епидемията вече е на ваксинираните.
16
0
 
10
 
! Отговори
До17 преди 1 година
Трябва да говорим с адвокат!!! Екимджиев или друг?
15
0
 
23
 
! Отговори
За ковид преди 1 година
Имаше УМИШЛЕНО провокирана Медийна Истерия, точно заради производителите на ваксини, а дори Грипът сега протича по- Тежко!!!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излиза, че няма кой да свърши най- трудната задача- да накаже ковидарите. Щото само говорим, а нищо не правим. Какъв е редът за действие?
13
0
 
22
 
! Отговори
Късно се сетихте!!! преди 1 година
А онези с изтеклите срокове,дето Меси Толупчийски и ген Годжи ги подаряваха заради изтекъл срок?!? Нали ние,тревопасните овчедушни избиратели ги платихме?!? Защо коVid-aрите са все още на свобода, а не при бай Ставри!!! А КукунчеФ днес мънка и скимти като бит евровеган по ми$$ир тв за подвида на подвида на подвидовете на ОМакрон,дето бил обикновена кашлица...
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахааа- договорени от 2019 до 2023 милиони дози. И пак да пише оная досадна женска трролка, че българинът бил нецивилизован, щото не се бил ваксинирал и онези глупости за дванайсетте овчари.. Яка организирана престъпност!!!
11
0
 
25
 
! Отговори
Призив преди 1 година
До Всички "ваксинирани" - Хора потърсете отговорност от палачите си докато можете. Проверете какво се случва в масово "ваксинираните" страни. Ако си заравяте главата в пясъка един ден ще дойде и вашият ред, а тези които ви го причиниха ще си живеят спокойно.
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Бойко че ни ги наши ваксините
9
14
 
2
 
! Отговори
до 4 и 8 преди 1 година
Ходетете и се прегледайте! Договарянето е година за година, а бибитко не управлява вече две години! Явно вашето е постковид синдром.
8
0
 
33
 
! Отговори
ВТОРО преди 1 година
ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА РАЗСЛЕДВАНЕ СРЕЩУ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ВАКСИНИ, КОИТО УМИШЛЕНО СЪЗДАДОХА МЕДИЙНА ПАНИКА, ЗА ДА ПРОДАДАТ ВЪЗМОЖНО НАЙ- МНОГО ВАКСИНИ ЗА БЪРЗО МУТИРАЩ ВИРУС!!! ТОВА Е ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО И НАШЕТО ЗДРАВЕ!
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Думата "ваксини" е крайно неподходяща. Сиропите са всичко друго, но не и ваксини.
6
0
 
24
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ преди 1 година
НЯКОЙ ЧИНОВНИК В ЕК ИЛИ ДРУГАДЕ ДА МЕ КАРАТ ДА ПОЛЗВАМ ВАКСИНИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ОТДАВНА ИМА АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ, С КОИТО УСПЕШНО СЕ ЛЕКУВАМ ОТ ГРИП, ОТ КОВИД СЪЩО! КАКТО И ЦЯЛОТО МИ СЕМЕЙСТВО!!! НЕ СЪМ РОБ НА НИЧИЕ ТЪ.ПППО МНЕНИЕ!!!
5
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе с новият щам и задаващите се ограничения едва ли е най-разумното решение.