Мъжкото хоро нагази във водите на река Тунджа в Калофер

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден се извършва по различен от другите краища на България начин
Обновена: 6 яну 2023 08:17 | 6 яну 2023 08:14, Елка Василева
60

Снимка: БГНЕС

Момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, който носи трибагреника, нагазиха във водите на река Тунджа. Стотици са зрителите на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Още по темата
Мъжете пеят песента "Залюбила е Василка".

По традиция в ледените води на реката първо влизат местните, а след това и желаещите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, но са достатъчно студени, да пречистят и калят смелчаците.

Тук "спасяване" на кръста на Йордановден не се извършва така, както по другите краища на България, но и затова Калофер е специално място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за ежегодния ритуал, въпреки че реката не е особено пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са дошли хора от почти цяла България. Температурата е около 7 градуса, времето е твърде нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, дошли да подкрепят Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани уникалния ритуал.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Също днес в Калофер тържествено ще бъде отбелязана 175-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев. В 11,30 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Иванка Ботева – майка на революционера. След това ще има митинг-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, където пред паметника на героя ще бъде положен „Гирлянд на славата“./БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зеленски В......ХАХАХАХАХАХХАХАХХАХААААААААААААААААААААА............
37
2
 
3
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Приятни традиции, по-добре от католическите.
36
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
м/у другото за тези,които се чувстват Християни:..-Да поздравим нашите братя-християни,празнуващи по Стария календар "Рождеството" днес !
35
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
О ,да!..Уникална традиция!..Слава Богу,не е изоставена./макар че май се опитаха да я забранят../.И тук хвърляха Кръста..Помня като деца ходехме да гледаме как мъже /и жени/ нагазват ледените води на Марица за да го извадят.../половината град се стичаше да гледа/..Сега не знам..Вода нема и вероятно Кръста е хвърлен в басейна на кмета..
34
9
 
7
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 1 година
Самият факт, че изостаналите много от нормална Европа се гордеят, че е мъжко хоро говори за близост с арабският свят, където жените изобщо не съществуват.
33
9
 
14
 
! Отговори
Truman Capote преди 1 година
Селянизация, деградация и простотия на показ. Това роди чалгаповедението в най - корумпираната и мошеническа държава в Европейският съюз.
32
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН 007 преди 1 година
С ТОВА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ, НА СЛЕДВАЩОТО МЪЖКО ХОРО ЩЕ СЕ МАЖАТ СЪС СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ФАКТОР
31
0
 
3
 
! Отговори
До Шиби рибаря преди 1 година
Глей да не се оплетеш в него !
30
6
 
10
 
! Отговори
Е хайде преди 1 година
Живи и здрави, да се пукат душманите !
29
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казваше в един БГ филм "Стига простотии бе тате"!
28
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
До 26Светоотеческият църковен календар е утвърден на Първия вселенски събор и оттогава досега Православната църква чества празниците по този календар. Богоявление е на 6-ти януари по църковния календар, което съответства на 19-ти януари по гражданския, т. е. след 13 дни.
27
3
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Бебо Мислех изобщо да не пиша коментар, защото просто няма нищо за коментиране. Само хейт и плюене по българските традиции. Браво за точната оценка. Един от малкото постове, на които дадох лайк вместо дислайк. Лошото е, че българите ставаме все по - малко и по - малко.
26
3
 
12
 
! Отговори
АЗ76 преди 1 година
честит празник на всички българи. :)Бог пази и ще пази България. :)
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24Първо, Богоявление /Йордановден/ по светоотеческия църковен календар е след 13 дни - на ...)))))))Дрън-дрън,в първите векове на християнството почти всички църкви са празнували на различни дати Коледа и Богоявление, освен това след като преди век е сменен гражданският календар излиза, че Богоявление си е по старото летоброене.
24
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗДРАВИ БЪЛГАРИ И РУЙНО ВИНО. ПОЖЕЛАВАМ НА КАЛОФЕРЦИ И ВСИЧКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ БЕРЕКЕТ, ЩАСТИЕ И КЪСМЕТ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !!!
23
6
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Първо, Богоявление /Йордановден/ по светоотеческия църковен календар е след 13 дни - на 19-ти януари, и второ, традицията с хорото във водата не е православна, а езическа.
22
8
 
17
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Колко омраза и негативизъм, присъщи на ограничените индивиди. А хората в Калофер бяха в добро настроение, с усмивки и български знамена. Но явно на евроатлантиците по-им се харесват грйпарадите, разните западни традиции. А днешният празник не е езически, на този ден Йоан Кръстител е кръстил Христос във водите на р.Йордан.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки глас за ПП е *** наденица ударена от челото на ББ
20
22
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Показваме на света колко сме примитивни и държим на това.
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А напиването по Коледа не коментирате, а? Или по Великден?

Спонсорирани публикации