Днес разменените бебета се връщат при биологичните си родители?

Нямало да има съдебно дело
11 яну 2023 09:41, Нели Христова
73
Днес разменените бебета се връщат при биологичните си родители?
Снимка: БГНЕС

Разменените след раждането си в столичната АГ болница "Шейново" момиченца може да се върнат при биологичните си родители без да се води съдебно дело. Това заяви пред bTV адвокатът по семейно право Росица Астакова.

По неофициална информация двете семейства планирали размяната да бъде извършена днес, 11 януари.

Бебетата са се родили в АГ "Шейново" на 13 септември. Преди изписването обаче те са разменени. Така двете майки се прибират в домовете си с чужди деца. В началото на декември м.г. едната от тях се свързва с болницата и твърди, че новороденото, което отглежда повече от два месеца не е биологичното й дете. След извършени два ДНК теста, резултатите показват, че съмненията й са правилни. Заради случая трима служители на АГ "Шейново" са с дисциплинарни наказания.

Адвокат Астакова обясни, че няма нужда да се оспорва произход на децата, тъй като данните в актовете за раждане на двете момиченца са коректни - в тях са вписани биологичните им родители.

"Фактически няма пречка семействата да се уговорят и да предадат разменените деца. Би могло да се изготви документ, който да удостоверява размяната с оглед правно отразяване на действителната фактическа размяна", допълни юристката.

Ръководството на АГ "Шейново" пък е осъществило среща с адвокатите на двете семейства. По думите на директора д-р Румен Велев има единомислие, че бебетата трябва да се върнат възможно най-бързо при истинските си родители.

От Национална мрежа за децата пък са категоричн, че случаят повдига и въпроса защо у нас масово бебетата се отделят от майките в първия час на раждането им - нещо, което противоречи на световните практики.

"Нашите болници не са подготвени за това да оставят бебето до майката веднага след раждането, а това всъщност е изключително важно, както очевидно, за да се предотвратят такива грешки с разменени деца. Това то да бъде до майката в първия час от живота си води до това да има по-добри сърдечни показатели, по-добре се адаптира към света", обясни Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега като настане една паника сред родилките. Виждам днк тестове да надминат по брой пср- тестове
27
1
 
10
 
! Отговори
Венелина Велкова преди 1 година
Днес се гледа едно друго дело от Софийска градска прокуратура че няма Дани за засегнати органи на двете бебета планирани да се изнасят от страна ни.!
26
0
 
22
 
! Отговори
Има надежда за бг преди 1 година
Браво за това че са намерили начин и ги връщат толкова скоро.. Без дела. Че както разправяха преди че трябвало дело дето можело да се точи минимум 2 години....
25
2
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Д-р Исня Да изгорят и тя и докторите. Всички в затвора. Разчитай на съда и прокуратурата обаче. Тъжна действителност.
24
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на двете майки,че намериха решение без излишни главоболия,сега обаче двете съвместно трябва стопят лагерите на въпросната болница от съдебни дела и искове!
23
2
 
21
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
"БАЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ" си платили на докторите за европейче, но европейката се усетила. Малшанс.
22
11
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Всичко това е по съветски модел. Роби.
21
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 1 година
Емоция се изразява със съответни думи и/или удивителен /възклицателен/ знак. В случая е налице плосък и неефективен опит за журналистически похват, отдавна отречен като действащ. Или твърдиш нещо или питаш.
20
6
 
30
 
! Отговори
Боян Расате преди 1 година
Нека хората в социалните мрежи да се организират и да направят един флашмоб пред коптopа на Севда, за да и помогнат емоционално най-после да вземе решение за връщане на чуждото дете на родителите му. Такъв флашмоб като в село Катуница пред резиденцията на цар Киро.
19
3
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЕВДА: НА ПАЗАРА В ГЪРЦИЯ 50 000 ЕВРО ЩЯХ ДА ПРИБЕРА ЗА БЕЛОТО! А ТОВА СЕГА НЕМОЕМ ГО ПРОДАМ И ЗА 500 ЕВРО НЕЧАТ ГО
18
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига вече с тия - омръзнахте ни вече !
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Севда явно иска да захлеби колкото може повече от патърдията - да се уреди до живот и затуй са мотка, адвокатите и те точат лиги за дела - гладни пари нема
16
3
 
25
 
! Отговори
мишо преди 1 година
Шефа на болницата да го уволнят и да го глобят 100 хиляди лева заради немарливото и управление. А това с разменените бебета е служебно престъпление. Сега се чудят много майки дали и техните бебета не са разменени. А мотането на институциите паказва колко жалка държава е нашата, управлявана от корумпирани, некъдърни и безотговорни хора.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Различни раси = различни видове. като кучетата.
14
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а откъде ще се разбере дали Севда ще върне истинското - да се направи веднага ДНК тест след размяната, че не се знае какво ти пробутва у ръцете Севда - маалата пълна с бебета- тя като си е аресела туй дети, що да не си го задържи (така разсъждава тя)
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите, разбирам, че 90% са на кокошките от бгмамата. Най- най- най глупавите жени в България.
12
1
 
53
 
! Отговори
До 16 преди 1 година
Анонимна е,защото не иска години наред да я сочат с пръст,нея и детето и да и отровят живота допълнително.Стига и това,което вече е преживяла.А сеирджии като теб искали да я видят.Айде нема нужда.
11
0
 
13
 
! Отговори
С две думи преди 1 година
Драмата продължава!
10
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това трябваше да се случи веднага!Какво значи едната дали искала да го върне?Ама била свикнала с него.Ще свикне и със своето.Аман от мудни институции.В чужбина за един шамар ти вземат собственото бебе,а тука откраднато не можеш лесно да си го получиш обратно.
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей как се бяха наточили някои адвокати да водят дела с години и да захлебват яко! А сега - нъц

Спонсорирани публикации