Какво употребяват младежите ни - алкохол, райски газ, цигари, марихуана...

Галъп: 40% от младите пушат всеки ден
12 яну 2023 21:25, Анисия Иванова
64
Какво употребяват младежите ни - алкохол, райски газ, цигари, марихуана...
Снимка: Pixabay

Модерните напоследък субстанции като хелий и райски газ не са чужди на младежите у нас. Цигарите заемат още по-тревожен дял, а сигналите за употреба и на по-тежки вещества не липсват. Младите хора у нас употребяват алкохол. По-често – след преминаване към пълнолетие, но далеч не само тогава.

Това са част от изводите от проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на Министерството на младежта и спорта национално представително за младежите (15-29 г.) изследване, което направи тематичен сондаж. Теренът на проучването беше през месец октомври. Интервюирани са 1008 младежи по метода „лице в лице“.

Данните от проведения сондаж показват, че значителна част от младежите у нас са пушачи – 40% заявяват, че на практика всеки ден пушат традиционни цигари. 14% от младежите под 18-годишна възраст също не се притесняват да заявят, че са пушачи. Следва да се има предвид, че при тази група навярно има и опити за прикриване и съзнателно отричане на консумацията. Делът на пушачите доближава една втора сред групите 18-24 – което говори за по-ранно проявление на навика за употреба на цигари.

Алтернативите на традиционните цигари изглежда не са успели да ги изместят в консумацията сред младежите у нас. Електронни цигари с течност или с нагряване на тютюна са по-слабо популярни. Въпреки това, подобни „по-здравословни“ алтернативи се употребяват периодично от около и над една десета от българските млади. По-високи са тези дялове сред най-ниските възрастови категории.

Употребата на марихуана също не е необичайна за средата на младите хора у нас. Около една десета казват, че имат познати на своята възраст, които употребяват марихуана ежедневно, около една пета пък казват, че имат приятели, за които редовната (не по-малко от веднъж седмично, макар и не всеки ден) употреба е нещо обичайно.

Вземането на тежки наркотици закономерно по-скоро се премълчава от младежите у нас. Отговорите са, както може да се очаква, само индиректни. По няколко процента признават, че познават употребяващи, включително редовно, хероин, кокаин и т.н.

Слабите алкохолни напитки (като бира и вино) според декларираните отговори са обект на ежедневна консумация за 7,3% от запитаните младежи. Над една четвърт консумират леки алкохолни напитки по-рядко, но не по-малко от веднъж седмично. Употребата на слаб алкохол е видимо по-разпространена сред младите мъже. След навършване на пълнолетие ежедневната употреба при младите пък достига до дялове от около една трета от запитаните.

Употребата на силни алкохолни напитки също не е чужда в ежедневието на българските млади. Освен директни, заради деликатността на темата, бяха приложени и индиректни въпроси. Двама от всеки петима, например, заявяват, че познават свои връстници, които ежедневно употребяват концентриран алкохол.

Нашумелите у нас през последната година райски газ и хелий също вече са добре познати сред младежите. Ежедневната употреба обаче не е толкова разпространена – 4,1% от запитаните млади казват, че познават свои връстници, които всеки ден употребяват райски газ и 1,1% – хелий. Тук е мястото да се отбележи – разбира се – известната условност в този тип отговори. Но дяловете всъщност са значителни, като се имат предвид естеството и потенциалните ефекти на употребяваните вещества. Още по притеснителни са дяловете на отговорите „познавам употребяващи веднъж седмично или малко по-често“ – което също е на практика редовна употреба: 17,2%, що се отнася за употребата на райски газ. По-младите сред участниците в изследването са в значително по-голяма степен изложени на опасност от потенциална употреба.

На този фон декларативната склонност на българските млади да определят употребата на наркотици като приемлива все пак е минимална. Запазва се регистрирана и в предишни подобни изследвания разлика в отношението към т.нар. „леки“ и „тежки“ наркотици. Около една десета (независимо от разпространението и употребата) са склонни да оправдаят употребата на леки наркотици. Тежките наркотици обаче остават табу на декларативно ниво за младежите у нас.

--------------------------------------------------------

Изследването е проведено от „Галъп интернешънъл болкан“
през октомври 2022 г. сред 1008 души на възраст между 15 и 29 години по метода „лице в лице“ по поръчка на Министерството на младежта и спорта. Извадката е представителна за групата на младежите (15-29 г.) в страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от извадката отговаря на 8 540 младежи (15-29 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Корекция, 40% преди 1 година
пушат като за последно. Почват от 9ти клас (че и по-рано) и пушат сякаш за престиж, но всъщност си е**ват мамата на здравето. В допълнение, пият също толкова много, особено много пият жените. Пиенето също започва от ранна възраст. Иначе всички са спортисти и ходят на фитнес. После защо умрял едикойси младеж, еми защо ли, наистина?! А дори не включвам ефекта от наркотиците, транквилантите и другите стимуланти. Ако не се изгради някаква култура на потребление само от алкохол и цигари ще се затрием
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви наркотици не вземат сега в сравнение с това което през 90-те когато ние бяхме на техните години. Тогава освен че имаше много голям избор на лесно достъпни евтини и качествени "леки" наркотици имаше и хероинова епидемия. Сега кой взема хероин? Едва ли има 1 човек на 5000. И това е добре! По добре да пушат трева и да пият бири. С времето като пораснат ще им мине мерака да се друсат. А хероина е някакъв ужас. Да не говорим сега за новите тежки наркотици които вземат в САЩ.
33
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
Да благодарим на ДС другарите, че тровят децата ни вече толкова години. Толкова не им пука, че и техните деца като се тровят им е все едно. Пускай зомбитата.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после защо сме болна и умираща нация.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Германия премахва забраната за даряване на кръв от хомосексуалисти." - бауахухахуа ... сспрете се с тея глупости, дето пишете тука, че сте жалки.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - не можеш да пътуваш свободно в ЕС, България не е в Шенген.
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Антисоросоид - Абе ок, ама ... масони и евреи са РАЗЛИЧНИ НЕЩА! А Сорос какъв юдей е, бе? Колкто Зелекнски! ЙАде мани миги тея атеисти и сатанисти.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с райския газ беше най-смешанта акция някога.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Охххх малеее! Спрете се сс тоя райски газ, че сте смешни вече. Даже давахте "дете на райски газ, което го смесилос ракия и повърнало" - Ем изпий 4 ракии на 13години и ти ще поръвнш, па ако ще и чист палнински въздух да пиееш.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България на 12 вече почват да дyxaт в тоалетните в училище през междучасието, на 14 вече започват с твърди наркотици.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво става с визите за САЩ, отмениха ли ги след 30 години лижене на американски *** българите могат ли да живеят и да пътуват без визи в САЩ?
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин: "Западните страни имат право да се движат към социално обновление, но ние ви молим да не влизате в нашата къща с нови социални ценности." Това ни е познато, и у нас преди 100 години също правиха опити за нов ценностен ред. В Русия винаги ще има само два пола, децата винаги ще имат майка и баща а не родител 1 и родител 2, бебетата се хранят с майчино мляко, а не с човешко мляко. Ние ще се опираме на духовните ценности, историческите традиции и на културата на нашия многонационален народ".
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нашата младеж е като Гаринча (този човек не е знаел с кого играят на СП и пита колегите - ТЕ СЪЩО НЕ СА БРАЗИЛЦИ НАЛИ ) или както и той нищо не разбирът от политика и икономика и затова и пият
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано дойдат повече мигранти от ислямските страни, да внесат малко морал и здравословни ценности, пък и да живне малко икономиката на тая полу-умряла територия.
21
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% от проститутките в Германия са българки.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия децата мечтаят да танцуват в Щелкунчик, в България децата мечтаят да проституират в западна Европа.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков - чавдарчета, пионерчета, комсомолци. При демокрацията - пънкарчета, наркоманчета, джендърчета.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филмите на Карен Шахназаров ги има всичките в ютюб HD и с английски субтитри. "Цареубийца" е много добър, с Малкълм Макдауъл и Олег Янковски в главните роли, и филмито му от съветско време, всичките са мистични.
17
2
 
6
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
Така ще е докато юдеохазарина Сорос ни управлява. ЮДЕИТЕ СЪЗДАВАТ РАЗДЕЛЕНИЕТО МЕЖДУ НАРОДИТЕ ЮДЕИТЕ ВНУШАВАТ НА НАРОДИТЕ СВОБОДА, ЗА ДА ГИ ТЛАСНАТ В ПИЯНСТВО И РАЗВРАТ. ... https://antimason.blog.bg/?&page=1
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веганската храна е много силна и хранителна, но е скъпа и трудно се спазва от простолюдието, трябва време и пари и знания как да се комбинират продуктите за да се набавят аминокиселините. За простолюдието става и евтино месо, месото съдържа всички аминокиселини.