Първата жена със звание генерал-майор Нонка Матова гостува в "Златните"

Тя ще гостува в по Bulgaria ON AIR на 13 януари
12 яну 2023 17:22, Анисия Иванова
22
Първата жена със звание генерал-майор Нонка Матова гостува в "Златните"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата българка, участвала на шест олимпиади иполучила званието „генерал-майор“ –  състезателката по спортна стрелба, Нонка Матова, ще бъде специален гост в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR този петък, 13 януари, от 07:00 часа.

Спортната кариера на Нонка Матова е една от най-дългите за български спортисти. Тя участва на цели шест Олимпийски игри и става първият български спортист, взел участие на шест Олимпиади - Монреал 1976 г., Москва 1980 г., Сеул 1988 г., Барселона 1992 г., Атланта 1996 г. и Сидни 2000 г. След нея още четирима български спортисти участват на шест Олимпиади - Таню Киряков, Мария Гроздева, Евгения Раданова и Йордан Йовчев.

Генерал – майорът поставя 11 световни, два от които за мъже, и 28 европейски, отново включващи мъжки категории, рекорда в стрелба с пушка. Матова е многократен балкански и републикански рекордьор на пушка и печели над 600 медала от спортни състезания, като 76 от тях са от европейски първенства и 16 от световни първенства. Тя получава приза за най-точен стрелец на Балканския полуостров и награда за най-точен стрелец в света през 1985 г.

За шампионския характер, най-точния изстрел в кариерата ѝ и надеждите в стрелбата – зрителите ще научат в разговора с Нонка Матоватози петък, 13 януари, от 07:00 часа, в рубриката „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десетина от оставените неизтрити мнения полазват грозна посредственост и безпродуктивна злоба.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В мненията, които ми изтрихте. нямаше нищо пошло или обидно. Докато останалите са пълни с грозни думи. Политика на сайта ли е? Или защото обърнах внимание, че царски офицер не е бил убит пт "комунистическия режим" , а е бил обучител по стрелба? Което не е угодно на сегашните радикали>
13
0
 
2
 
! Отговори
Войн преди 1 година
МАРИЯ ГРОЗДЕВА Е С 7 ОЛИМПИЯДИ!!!!ЕДИНСТВЕНА!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не можеше ли фелдмаршал да я направят заплатите и сигурно са по стабилни
11
4
 
6
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Генералските звания в МВР са отменени със закона за МВР и на практика госпожата няма такова. Точно затова тя води дело с вътрешния министър Цветанов, но законът си е закон.
10
3
 
14
 
! Отговори
селянин преди 1 година
На томбола ли ги дават тези пагони?
9
2
 
11
 
! Отговори
Пульо преди 1 година
Не разбрах на кой фронт колко врагове е затрила. То и кандидат вице имахме, цял полковник, ат ПР диванните войски.
8
2
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Първата жена генерал-майор е Полина Недялкова, а втората - Нанка Серкеджиева. Матова стана генерал, когато беше депутат от НДСВ и изтри прага на царя да иска генералско звание.
7
1
 
11
 
! Отговори
Подполковник преди 1 година
И заваля от генерали... До ре е да си имаме и генералки. Еманципация, другаре.
6
4
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Защо й правите реклама на тази!? Тя не блести нито сизлишък от интелект и добри дела, нито може да бъде пример за подражание?!
5
4
 
4
 
! Отговори
Читател преди 1 година
Задължително я попитайте как получи званието, колко пъти ходи да се моли)
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пенция взема за генерал - Ами честно си е заслужила пенсията Асани, ти колко дена имаш трудов стаж с осигуровки и колко помощи е източило твоето семейство от държавата?
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне си е заслужила честно генералското звание на открито състезание пред целия свят! Щом е постигнала такива безспорни успехи на световно ниво, значи може да обучава снайперисти и да ги води в бой. Днес почти всичките ни натовски генерали са само заплатаджии и банкоматчици с 0% процента професионализъм!
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дето се оказа, че някой без толкова много титли очушка Крушата от Ловеч. Истинските майстори не ходят по състезания...Както казваше един в документален филм за Чечня: "В живота си не съм убол една муха! Само хора."
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
генерали и експерти-инфлуенсъри да ги ринеш

Спонсорирани публикации