Нонка Матова: Стрелбата е стратегически спорт - най-високо организираният

Шансът съпътства добрата подготовка, категорична е състезателката
Обновена: 13 яну 2023 12:02 | 13 яну 2023 12:00, Анисия Иванова
23

Тази седмица в рубриката "Златните" ви срещаме с първата българка, участвала на шест Олимпиади и получила званието "генерал-майор" – състезателката по спортна стрелба Нонка Матова.

"В началото имаше подбор. Малка България беше разбрала, че спортът е много мека мярка на дипломация в света и допринася за реклама и продажба на промишлени продукти. България беше направила необходимото за изграждане на талантливи спортисти, с които да постигне спортен връх. След като спортната система се префасонира, медалите започнаха да намаляват. Все още има спортисти, които имат уменията и опита, те продължават успехите на българския спорт", сподели тя пред водещата Мария Константинова.

Матова посочи, че стрелбата е стратегически спорт - най-високо организираният и сложен спорт. Пловдив, откъде съм аз, е голям център. Преминах през други спортове като гребане. Отивайки на стрелбището за въздушно оръжие, явно съм показал талант и умения, защото бях прихваната веднага и треньорът не ме изпусна, разказа шампионката ни.

Още на първото си състезание у нас печели няколко първи места. Почти веднага постига големи успехи и в международните турнири. Първите ѝ големи медали идват на Световното първенство в Швейцария през 1974 г.

Матова припомни забраната преди години жени да участват в мъжки дисциплини. По-късно се създават женски дисциплини в стрелбата. На съревнования с мъжете я научават треньорите ѝ през годините.

"В мен са се отпечатали части от всеки един треньор. Никой не отива неподготвен на състезание, друг е въпросът на кого ще се усмихне шансът. Шансът съпътства добрата подготовка. Генетика, добри треньори с бърза оперативна мисъл. Работила съм със 75 човека екип, представяте ли се какво беше българският спорт", каза още Матова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички е въпрос на подбор на кадри, но и на уважение към тях.

"За да стане човек шампион, се иска не само шанс. Винаги се иска устойчивост и стабилност на резултатите. Постоянна лента - връх, подножие, връх, подножие. Малко хора обръщат внимание, че при нас мъжката пушка беше тежка до 8 кг. Как се държи на два пръста? С много желание и натренираност", подчерта Матова.

Как се изгражда шампионски характер, кой е най-точният изстрел в кариерата ѝ, кои са надеждите ни в стрелбата днес - вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Войн преди 1 година
Мария Гроздева е с 7 Олимпиади!!!Най-великата!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
СЕГА преди 1 година
Направете я генералисимус!
18
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
Така е ама стрелбището е грешно, я виж в парламата колко мишени. Ама а де.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много, ама наистина много слабо ме вълнува това текезесарско комунистическо величие, пряко отговорно за падението на нацията. Махнете го от очите ми!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В разговора има един прелюбопитен факт: Първият учител по стрелба на Нонка Матова е бил полковник ОТПРЕДИ 1944г. Това за тези вредни за нацията субекти, които проповядват, че поголовно са били избити или хвърлени в Белене "елитът на нацията". Този полковник от царско време е бил обучител в системата стрелковите дейности.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, че най-сетне се сетихте за нея. Разговорът е много стойностен и верен. Че не е угоден на сегашните ръководители на спортуването и спортната индустрия, не е. Още веднъж : Браво! Хареса ми!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи генерал-майор Матова ни е продавала промишлените продукти, а инженерите и бачкаторите, които са ги създали, само тряа да и носят вида. Ами така е, когато Генщабажот инструмент на Републиката се превърне в господар на положението. Оказва се, че не генералите съществуват благодарение на работниците, а обратното ....
13
2
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Дай на жената пагони и глей сеир.
12
1
 
8
 
! Отговори
Курти преди 1 година
Ало Другарко............Остави стрелбата на Военните. На милиционерите ви отнемат оръжието. Прочети нещо от Алеко Константинов. Напусни
11
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
Служех в казармата като радист.Имахме 2 радиолюбители дето всеки ден си чаткаха с други радиолюбители от цял свят.За две години не ги хванаха.Обаче по средата на службата ни закараха на стрелби. От пункта дето ни наблюдаваха излезе един старшина и си хвърли фуражката,след което гневно попита-Какви сте сте вие-от 15 години никой не е стрелял по зле от вас!Отговорих -радисти.Старшината каза"аха" и си взе фуражката!За всяка работа се иска и мерак и майсторлък.На нас стрелбата ни бе слаба!
10
3
 
5
 
! Отговори
Стратегически? преди 1 година
Бабата се е поизхвърлила,или не знае какво е стратегия.Важното в този спорт е психическата устойчивост,а като следствие-спокойствието,дишането,стабилната ръка.
9
2
 
5
 
! Отговори
НОНКА ЗАЙЦЕВА преди 1 година
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР,ПУЛЕВ,ЛИЛИ ИВАНОВА,ЙОВЧЕВ И ОЩЕ....ИМАТ СИ ФОРМИРОВАНИЕ....ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ......ЗА АРМИЯТА " АМИН"
8
2
 
7
 
! Отговори
Евала преди 1 година
Няма да забравя как страшно и с омраза гледаше към камерите тая, като стоеше пред отделението в болницата, в което лежеше гръмнатия Илия Павлов! Сякаш най-близкия й човек беше там. Нали бяха от едно котило.
7
2
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Стрелям с калашник у казармата за норматив :)))
6
9
 
1
 
! Отговори
Куку руку преди 1 година
Че е спорт, спорт е. Че е сложен, сложен е. Че нито един от преждекоментиращите тиквари идея си няма за какво става въпрос, също е факт! Както е факт и това, че на Нонка само вода можете да й носите!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На някои като им сложат микрофон пред устата не осъзнават какви безумия ръсят.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говориш пълни глупости, нонке.
3
2
 
5
 
! Отговори
Бахмут преди 1 година
Жълто-сините мотиви идват в повече
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сложен спорт ееей сложен....само генерал Нонка разбира от такива сложни дейности. Предложете я за Нобелова награда бе! :)))))))))))))))
1
4
 
15
 
! Отговори
Нонке Нонке преди 1 година
Кое е стратегическото бе лелче с промити мозък, стрелбата не е никакъв спорт, а забавление за мутри и фуражки !

Спонсорирани публикации