Намаляването на населението у нас е заради високата смъртност

Раждаемостта в България е ниска, но не прекалено
18 яну 2023 13:00, Анисия Иванова
47

Българите смятат, че идеалният брой на децата е две. Това е основният извод от проучване на Националния статистически институт (НСИ), направено по време на преброяването.

Репродуктивният идеал на българина е за две деца. През последните 10 години обаче се наблюдава промяна в положителна посока. Изследванията на НСИ показват, че около 63% имат представа за репродуктивен идеал две деца. През 2011 г. този процент е бил 73. Намаля представата за две деца и увеличаването им на три. Намаляват и българите, които биха желали да имат само едно дете. Това заяви доц. Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

По думите ѝ тенденцията българките да искат да имат деца на 27 години и половина продължава от повече от 10 години.

"Увеличава се средната възраст на българката при раждане на първо дете. Това се дължи на много фактори, сред които социално-икономическата среда, психологически фактор и стремежите за по-високо образование и професионална реализация", отбеляза тя.

По думите на Диана Лазарова, която има 6 деца, главната бариера пред раждането на повече деца е притеснението, че хората ще бъдат приравнени към малцинствените групи. "Мит е, че децата са свързани с парите", посочи тя.

Доц. Равначка смята, че степента на влияние на местообитанието върху репродуктивното поведение е ниска.

"От една страна, отглеждането на деца е по-лесно заради повечето възможности. В по-малките градове не се предлагат толкова възможности по отношение на социалната и културната инфраструктура, но са по-спокойни", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.

По нейно мнение "държавната политика не осигуря необходимите стимули за отглеждането на повече деца". "Икономическият фактор може да бъде определен като основен за планирането и отглеждането на деца"
 
Доц. Равначка каза още, че "раждаемостта в България е ниска, но не прекалено - 8,5 промила", а проблемът с намаляването на населението се дължи на високата смъртност и застаряването на населението

"През последните 20 години се наблюдава неблагоприятна тенденция, свързана със задълбочаването на репродуктивните здравословни проблеми на българите", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Имаме си невероятна природа , природни ресурси ,чиста вода , традиции и култура - това е България! Остава да променим начина на управление и всичко ще си стане супер ! От нас зависи! Като всички се отказват и заминават,нищо не се прави, даже стават виновни за процесите тук!! Стига мрънкали ,действайте!
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А на какво се дължи високата смъртност в уж европейска държава?
31
2
 
15
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Колкото една жена е по-образована толкова по-малко деца ражда. А някои от съвременните жени вече са с топки и шнур.
30
2
 
9
 
! Отговори
българка-българка преди 1 година
ПАК ЛЪЖИ САМО МАЛЦИНСТВАТА ИСКАТ ПОВЕЧЕ ОТ 1 ДЕТЕ ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО БЪЛГАРИ ИМА В БЪЛГАРИЯ И НЕ ВСЕКИ КОЙТОЕ РОДЕН НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРИН ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЕКИ КОИТО ИМА КАПАЦИТЕТ ДА МИСЛИ НО И ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО БЪРЗО СЕ Е СМЕНИЛО НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички, които се възмущават от "Мит е, че децата са свързани с парите". Такова разсъждение, може да избълва само статистик относно прираст на населението. Впрочем така ще е вече. На децата ще се гледа просто като на малки, бъдещи големи роботи. Вече има във Варна една детска градина "Цветни песъчинки". Песъчинки, а не име на цвете или поне предмет. Песъчинки. Фин прах или прахоляк, да питаме, все пак.
28
1
 
9
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
Тази откри Америка.И за тези си мъдрости взема заплата!
27
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Това с работодателя няма да стане ! На новите чорбаджии не им трябва персонал с деца. Децата са свързани с болнични ,отпуски и други негативи за шефа! На тях им трябват свободни и неангажирани с друго хора на които да им извадят душата за малко пари,а ти искаш те да ти плащат за насърчаване на раждаемостта!
26
1
 
6
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Равначка дали може да отговори защо страни с по-ниска средна продължителност на живота от нас увеличават своето население?
25
0
 
16
 
! Отговори
HELL преди 1 година
"Мит е, че децата са свързани с парите", посочитя." - Като си посочила, защото пук не си БЕЗРАБОТНА и да покажеш на всички дали пак ще родиш 6 ДЕЦА!!!. Някой вече е толкова зле с Арогатността си в обшеството, че се взима с титла "бог" и определя живота!!!
24
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сме се оправдавали.Мързи ни да учим,мързи ни да работим,мързи ни да отглеждаме деца.Най- ни харесва да въртим гюбеци по чалготеките,да висим с часове в салоните за красота и фитнес залите.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високата смъртност е най-вече сред възрастното население.Проблема е в ниската раждаемост и миграцията на младите на запад.Трябва да се стимулират доходите им и оставането им тук,а след това и стимули за повече деца,но не от държавата на калпак,а от работодателите за своите работници и служители.
22
0
 
19
 
! Отговори
Прогледнал преди 1 година
Убеден съм, че е свързано с най-ефтината работна ръка, от там с най-ниските стандарт на живот, от там най-третокачествените храни и продукти, от там всички бягат и не се връщат. За да храниш семейство ти трябват пари а не заплата като на соцялно слаб в Германия.Ние не сме роми да имаме "7 членно дете", без да мислим за след като порасне ...
21
6
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 1 година
"Благодарете на антиваксърите! И на собствения си акъл!" ххххх Още един с "ваксиниран акъл"! България, напомням, е на челно място по смъртност в Европа последните 20 години. Какви ваксини те гонят, какви прос то тии пак хортуваш с изпиления си остатък от мозък, изпепелен от химия и лъжи?! Да не си в бгмама в темата на ковидот качалките и да смяташ, че всяка глупост ти минава с овации? Хората тук са си и ваксинирани и ваксинират децата си. Ако говорим за ваксини, не за експерименталки!
20
2
 
7
 
! Отговори
опааа преди 1 година
До АнонименОК, ама те не са дошли да бачкат, те са дошли на курорт. На аванта, която ние да плащаме - това е проблема.
19
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарете на антиваксърите! И на собствения си акъл!
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фабрики има, в които още се договарят на брутна заплата и работникът взима за месец чисти 800.00 лв.! И мал о умните работодатели мислят, че работниците са им криви за ниската производителност! Е при това положение кой да им бачка на тия? Кой ще седи в държава като тая? Че и деца ще ражда и гледа тук?! Да не са луди хората?
17
1
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 16, преди 1 година
"Когато и последният прокажен комунист отиде да се пържи в ада, тогава ще се оправи България!" - - Че те точно управляващите в момента са си явни наследници на старите такива. Очаквате да си идат? И кой ще ги изгони? Че то други във властта не останаха. Нима оставиха нормален разумен и кадърен човек в управлението? Няма такива от 30 години у нас. Де що високи етажи има - все са техни и на техни хора, непрофесионалисти, но пък със самочувствие, продажни юди и престъпници.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Доц. Равначка казаоще, че "раждаемостта в България е ниска, но не прекалено - 8,5 промила", а проблемът с намаляването на населението се дължи на високата смъртност и застаряването на населението" - - - Много весело! А за неизмеримата с никои други години емиграция защо не говорите? Де що има младо и кадърно, без връзки игръб, си нарами багажа и отпраши, когато се отвориха вратите. Този фактор съсипа всъщност демографията, а него го докараха любимите ви управленци - крадци и продажници!
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато и последният прокажен комунист отиде да се пържи в ада, тогава ще се оправи България! Единственото хубаво нещо в момента в България е високата смъртност на увредени ментално и генетично от комунизма.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И спокойния и прекрасен живот който предлагат избраните от същото това население управници.