До 2 седмици и София ще бъде в грипна епидемия, заяви проф. Христова

Новият вариант на COVID не се кара по-тежко, посочи тя
Обновена: 20 яну 2023 22:33 | 20 яну 2023 21:20, Красимир Ангелов
16

До 2 седмици и София ще бъде в грипна епидемия, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира и фактът, че за първи път у нас е установен вариант на Ковид-19, който СЗО наблюдава с повишено внимание.

Още по темата
"Новият вариант се наблюдава с повишено внимание, тъй като това е най-заразният подвариант на Омикрон и въобще от всички щамове, които са ни атакували. Той получи широко разпространение в САЩ. От 7 до 70% е делът му спрямо всички щамове, които се изолират там. От Европа най-широко разпространение има във Великобритания и всички европейски страни, където делът е около 1 до 3% спрямо общия дял на щама", заяви проф. Христова.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Христова заяви, че вариантът не се кара по-тежко и няма натиск към болниците.

"За Ковид изобщо в света са много ниски стойностите на заболеваемостта, както и по брой хоспитализации. На този фон обаче следим внимателно не само XBB, но и огромните маси от хора, които се очаква да се завърнат от Китай", посочи тя и поясни, че факторите за заболеваемостта в Китай са няколко.

По думите ѝ няма място за притеснение, тъй като не протича тежко, но е доказано до голяма степен избягва на имунитета, който имаме - както ваксинален, така и естествено придобит.

"В Националния център имаме редица доказани случаи на комбинация на грип с респираторно синцитиален вирус, дори с два или три вируса. Както и трите случая на флурона. Хванали сме само три, те са далеч повече в страната. И двата вируса едновременно циркулират в организма, по-трудно му е да се справи. Колкото и да са вирусите антибиотиците помагат само за бактериална инфекция", обобщи проф. Христова и допълни, че засега София град е със сравнително ниска заболеваемост, но скоро, може би до две седмици, ще има грипна епидемия.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
9
 
! Отговори
Те са преди 1 година
Просто едни платени,угоени, роби и промоутъри на синтетичните отровви с ,коѝто ни разболяват от небето и с вакси! Учени? Глупости! Цял живот по симпозиуми,семинари и екскурзиѝ,подготвяни зя тези времена на тормоз над хората! Никой не вярва вече на тези бустански плашила като това чу-чело!
13
0
 
7
 
! Отговори
Въжарят преди 1 година
Ива скоро ще танцува от края на въжето като професионална кючекиня!
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забравете за измислените епидемии. Настъпиха лука с ковида и вече на всеки е ясно че са лъжци и лъжат хората за грипа всяка година за да пробутват фалшивата противогрипна ваксина. Край! Няма повече доверие в системата. Преди ако минаваше номера че са някакви учени вече номера не минава.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обича шаренийките и винаги е като папагал. Язък и за парите, дето ги нарина покрай пропагандата. Пълен кич!
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабата е в оня списък.
9
0
 
7
 
! Отговори
Къде е видеото бе, преди 1 година
Красимире? И какви са тези "огромни маси от хора, които се очаква да се завърнат от Китай"? В България ли ги очакваме?
8
0
 
9
 
! Отговори
В София преди 1 година
грипа мина около Коледа и Нова година. Яко кашляха и деца, и бабички. Тази сега се сетила.
7
1
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
До До 2Няма фиш. Парите просто си вървят.
6
0
 
3
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
До ОхДа ама не е така. Явно не си достатъчно информиран.
5
7
 
3
 
! Отговори
Ох преди 1 година
Айде, някакви кукувци искали да се обяви епидемия. Ми стой си вкъщи като те е шубе, никой не те кара да излизаш. Освен това отдавна офиси не съществуват, защото всички работят от вкъщи завинаги.
4
0
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Не се опитвай да мислиш няма смисъл. Пише го и във фиша със заплатата ти. Относно цифрите- различни са заради различната гъстота на населението. Айде лягай си, че утре си на бачкане.
3
3
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Такива пари се правят в грипни времена, каквато риба се лови в мътна вода. Нищо ново под слънцето.
2
7
 
10
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
О мамо, аз това го знам от преди две седмици. Всичко е пародия на мисълта. Това са такива плоски похвати, че ум да ти зайде. В бургас нормата била 1057/10000 но в София била 2700/10000 за да се обяви грипна епидемия. Каква е разликата дали си в Бургас или в София? Просто се въртят едни сценарии.... Но от всичко трябва да има келепир, даже и от грипа.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички от офиса или го изкараха, или сега го карат. Тая шума говори за след две седмици. До тогава всеки ще го е изкарал. Сега трябва да се обяви епидемия! Не чак на пролет...

Спонсорирани публикации