Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек

За едно тричленно семейство са нужни 2 432 лв
23 яну 2023 10:46, Нели Христова
541
Българинът обеднява, нужни са 1 351 лева за оцеляването на един работещ човек
Снимка: БГНЕС

Българинът обеднява. Това е заключението на КНСБ след анализ на доходите, необходими на едно семейство да оцелява.

"Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022г. е 1 351 лв., което нараства с 2,4 % на месечна и с 17,7% на годишна база", казва Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140 %", заяви още икономистът. "Масово потреблението на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна", коментира още Костов.

Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство от КНСБ уточняват, че е 2 432 лв. "Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят. Политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има. Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност и в този смисъл трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние имаме препоръки по отношение на това какъв трябва да бъде делът от бюджета като преразпределение, което да отива за труда, защото този, който произвежда плодовете на икономическия прогрес, трябва и да получава най-голям дял от него, а това са гражданите", подчерта още Любослав Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
5
 
17
 
! Отговори
Берлинската стена преди 1 година
С минимална заплата тук 1600 евро дето описваш 10 евро на час- няма да имаш и за храна! Само наема ти е 1000 евро, ток и парно 400 евро та месец, храна 400 евро..недай боже да имаш деца..Моля ти не пише глупости като си нямаш представа!
444
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се дали да отида в Германия където минимално плащат по 10 Евро на час или в Русия където плащат минимално по 80 евро....на месец.
443
7
 
6
 
! Отговори
Депутат преди 1 година
Заплатите трябва да са ниски за да не станем като Гърция. Само депутатски те трябва да се увеличават на всеки три месеца.
442
3
 
9
 
! Отговори
Баба Цонка преди 1 година
Я па съм милиаонерка с 400 лева!
441
2
 
4
 
! Отговори
До Иванов преди 1 година
Спорет американските тролей в България няма такива! Просто сме били мързеливи!
440
1
 
8
 
! Отговори
До 467 преди 1 година
Затова и работят повече по форумите! Трябват им повече пари заради инфлацията да поддържат висок стандарт на живот! Затова повече се прости... за хлатени коментари итн.
439
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигна се и цената за издръжка на един бизнесжендар - трябват му по 15-20 хиляди на месец, за да оцелее за основните неща - бензин за поршето, издържката на миската му и децата и, тениските Гучи, чорапите Армани, храненето в ресторантите на Шеф Токев, Шеф Ангелов, Шеф Силвена Роу, посещение в Дубай за шопингтерацията му поне веднъж месечно.
438
2
 
2
 
! Отговори
До 451 преди 1 година
Милионери ама на заем ;))
437
3
 
4
 
! Отговори
Колониален Българин преди 1 година
Ние всички в Американските колонии сме от Милионер нагоре!!
436
3
 
5
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Аз пък съм Милиардер!
435
2
 
5
 
! Отговори
Българин Милионер преди 1 година
Нема проблем! Ние сме всички милионери!
434
3
 
8
 
! Отговори
Украински бежанец преди 1 година
И аз съм милионер! Ама си живея на ваши разноски!
433
4
 
8
 
! Отговори
Българин Милионер преди 1 година
Няма българин, който да не е Милионер!
432
2
 
7
 
! Отговори
Пенсионер Милиардер преди 1 година
КирО ми дигна пенсията и сега съм Милиардер брее!
431
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадецът от Банкя вземаше от бедните и даваше на богатите държавни и обществени пари. Той беше един обратен Робин Худ.
430
5
 
4
 
! Отговори
Билионер преди 1 година
Ние сме всички билионери в България!Каква бедност!
429
6
 
14
 
! Отговори
Баш пенсионер преди 1 година
Балък, нивата на ББ ги знаем . Кражби и захранвания . А за пенсионерите съвсем нищо . Замразени пенсий . Добре ,че го смениха и следващите го ми вдигнаха пенсията с ...400 лева! Такава ми е реалната база ,но при ББ нямаше преизчисление на коефициенти . За да има за шкафчето . Ана така е КАТО НЕ ЗНАЕМ КАКВО ИСКАМЕ!
428
5
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Тези от КНСБ сигурно под българинът имат предвид Бойко Борисов. Ами, така ще е, щом си дава от своите лични пари за магистралки, а то пък такива в България все няма и няма. Тези от синдикатите все искат да са-големи заплатите, минималните и средните, но да не ги плащат те. Честита да им Новата 2023 г.
427
4
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
До redordead 441 Има и изключения в партията на богатите БСП./Българска Сполучлива Партия /.Партия на сполуката. Гергов , Рашков , Станишев , Нинова и стотици други изповядващи равенство и братство.
426
5
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Как до настигнем нивата от преди две години .. демек при Бойко Борисов. Сега сме на нивата на Радев.Така е като не знаем какво искаме.