Проф. Топалов: В РСМ да се изяснят спрямо България и Европа

Обществото там „не е готово за това, което ние ги тласкаме - да влязат в ЕС“
23 яну 2023 14:14, Елка Василева
22
Проф. Топалов: В РСМ да се изяснят спрямо България и Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Адекватно ли реагираха българските власти на нападението на секретаря на българския клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков? Това коментираха пред БНТ проф. Кирил Топалов и журналистът Виктор Канзуров.

Според проф. Топалов случилото се е предизвестено след всички посегателства върху българските културни центрове и цялостното отношение към българите в Северна Македония.

Още по темата
"Македонската власт прави това, което тези биячи направиха с това момче. Тя малтретира този народ. Това е просто недопустимо. И затова много пъти съм казвал, че това общество не е готово за ЕС – то трябва да ври и прекипи, да ферментира по някакъв начин и да изясни отношението си към България и Европа. ЕС не може да бъде гарант за това.

Смятам, че включването на българите в Конституцията на РСМ, дава държавническа база, въз основа на която тези хора да могат да се защитават. Смятам, че това е добра стъпка. Там обществото не е готово за това, което ние ги тласкаме - да влязат в ЕС. 80 години вече това общество се отравя от учебниците си, които наричат българите турци, татари, монголи, фашисти, окупатори и т.н. А това (присъединяването на РСМ към ЕС) ние тук най-много го желаем, защото 2 млн. българи имаме роднини там. Тя ни е роднинска държава", посочи той.

Според журналиста Виктор Канзуров е грешка, че искането българите в РСМ да бъдат включени в конституцията е формулирано като основно искане от страна на българската държава. Според него основното искане е трябвало да бъде въпросът за историята.

Според Канзуров е странно, че реакциите след побоя от страна на РСМ са дошли от външния министър Буяр Османи, докато вътрешното министерство в югозападната ни съседка мълчи.

"Основното искане на България етническите българи да бъдат част от Конституцията е много глупаво да е основно искане. Това даде зелена светлина за начало на преговори с ЕС на една шовинистична държава, защото самата атмосфера в обществото там позволи това да се случи. И още повече, след като се случи това пребиване, изкарват какви ли не неща за момчето, които може и да не са истина, а дори и да са истина, те нямат общо с пребиването. Дори прокуратурата призна, че са отправяни нападки на етническа основа. Странно е, че само Османи има позиция, не се чува македонското вътрешно министерство. Това е по-скоро измиване на ръце от страна на президента Пендаровски. Мисля, че той е от основните виновници за това, което се случи. Направо, той е направлявал ръцете на нападателя, защото той на практика призова шовинистите да вземат нещата в свои ръце“, каза Канзуров.

Според него Русия не движи антибългарската кампания в Република Северна Македония, а просто се възползва от настроенията в държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Там , няма какво да изяснява . Бг е клозет! От всякъде ви го казват, а вие гласувате за б.б. д.б.
13
1
 
5
 
! Отговори
Иван радоев преди 1 година
На предателя и продажник с канадски паспорт никой не му поиска сметка а, какво остава, за тези криминални *** от Охрид
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България да отнема паспорти на хора с отявлени антибългарски прояви.Според медиите в СМ,един от биячите притежава бг. паспорт.Трябва превантивно да се отнемат такива паспорти,при доказани прояви срещу България и гражданите и.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Действие Србите казаха че Крим е ураински а ние като кажем че Македония и Моравия са бг и те скачат.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Шим са сърби какво правят в Македония.
9
3
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
До Действие То и нас не ни интересува какви са. Те не искат да са българи и се противопоставят на това, но проблема е че хилядите българи загинали за свободата на това парче земя и обединението и с България, посмъртно са направени македонци, на което те пък не могат да се противопоставят! Те от малки са учени и възпитавани да мразят България и българите!
8
1
 
9
 
! Отговори
Действие преди 1 година
Стъпка по стъпа!За тях ,не е важно какви са,а какво смятат,че са!Първо да признаят,че има българи!
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антибългарската кампания в РСМ се движи от Сърбия и просръбските среди в македонското общество, като тези среди обхващат на практика целия политически елит. Този елит се състои от сърби, хора от смесени българосръбски бракове или просто потомци на яростни сърбомани, играли значителна роля в миналото на Македония. Докато този елит не бъде неутрализиран, никакви мерки не могат да подобрят отношенията между двете страни. Защото целта на този елит е връщането на Македония в състава на Сърбия.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 г. не е решен македонския въпрос та сега за някокол години няма как. И е измислен от сръбски историци и гръцки историци за да радзелят България.
5
6
 
6
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Добре де. Проста сметка. В РСМ живеят 2млн човека, половината албанци. Останалите 1 млн с десетки хиляди емигрират всяка година и вземат наши паспорти. През няколко години си сменят името и идентичността. Колко смятате че ще съществува още този неуспешен комунистически проект РСМ? Шепа бе/..зро.дници, по малко и от София на брой. За какво въобще са тема? Тотален игнор на тези кучета.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преси 3 г Герб и ОП се отказаха от слявянското в нашата история.Официално се отказахме от смисъла на 24 май като азбука на славянския свят.Подходиха егоистично и тъпанарски подкрепени от същите некадърни историци.Сега се чудят защо никой в ЕС не ги смята за сила.
3
6
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Уважаеми професоре от комунистическите редици . Поне на стари години не се излагай .
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалката истина е че на никой не му пука за РСМ,Македония е дъвка и бизнес, работа за шепа некадърни историци и политици в Бг.Не ни засяга нищо в тази страна, защото ТБД е заложена на дузпата и е вече на ръба.
1
14
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
Докато такива соц. професори ,като този руски агент ни учат как да живеем , като съседи, никога няма да имаме нормални отношения с РСМ.