В СУ започва курс по програмиране на квантови компютри

Обществото става зависимо от малка свръхквалифицирана група хора
26 яну 2023 15:17, Анисия Иванова
23
В СУ започва курс по програмиране на квантови компютри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Светът от технологична гледна точка става все по-сложен. Все по-малка група висококвалифицирани хора управляват все по-голяма част от тези технологии. Човешкото общество става все по-зависимо от тази малка свръхквалифицирана група хора. Хората възлагат все повече свои грижи на технологиите и свободното им време нараства. То може да се вложи само в две посоки - учене и развитие, или в това да ставаме консуматори. Битката е да създаваме мислещи хора. Това каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Българският суперкомпютър Discoverer работи все по-успешно в помощ на световни и български научни екипи и въпреки че е само на една година, той успешно е позициониран в европейската научна общност, на който от много години работят подобни суперкомпютри в Германия и Франция. Научни екипи от Италия, Испания, Германия, Нидерландия и Франция вече работят с него и лимитът за европейски клиенти е запълнен. Лимита за български клиенти обаче далеч не е достигнат, но и това ще стане, сподели Статев.

"На първо място причината е, че типичните български потребители в момента са хора само от академичната сфера и даже и там няма достатъчно знание и опит за използването на суперкомпютъра. Този проблем се вижда и на европейско ниво. Поради тази причина тази година започва специална магистърска програма, която се води в Софийския университет, във Факултета по математика и информатика (ФМИ), която има за цел да обучи поне 100 магистри в сферата на високопроизводителните изчисления".

Защото, за да използваш такава изчислителна мощ, не е достатъчно да си знаеш само собствената професия - биология, математика, химия, физика. Необходимо е повече - да възпитаме генерация от хора, които да разбират понятията на високопроизводителните изчисления, допълни гостът. "И слава Богу, България заедно с останалите европейски страни върви напред. Това е първата стъпка. Нещо повече - отново във ФМИ в СУ тази година започва курс по програмиране на квантови компютри. Нещо, за което до скоро си говориха само около хиляда души в цял свят. Още повече, че промяната в технологиите на високопроизводителните машини стигнаха дотам, че се очаква скоро да има и квантови компютри, които да са също толкова достъпни като сегашните суперкомпютри".

За плановете на София Тех Парк да развива квантови технологии и да участва в партньорства в тази сфера събеседникът коментира, като каза, че в момента се водят предварителни разговори с научен екип, който е не само български, за построяване на нова лаборатория. Тя ще се занимава като основна цел с разработването на лазери и тяхното приложение. Става дума за много специфични лазери, способни да излъчват много високочестотни кратки импулси. Те имат приложение както в литографията за производство на интегрални схеми, така и в квантовите компютри.

"Квантови компютри могат да бъдат правени по много и най-различни начини и това е една страхотна и интелектуална, и технологична ниша на предизвикателство. Това е едно от местата, където ние искаме да влезем, заедно с тази част от българската научна общност, която работи в зоната - да бъдем способни, не само да използваме, но и да създаваме".

На въпроса какво пречи на квантовите технологии масово да навлязат в науката и бизнеса Петър Статев отговори, че "все още става дума за експериментални, пилотни реализации". "В Европа има няколко центъра, които вървят много напред, във Финландия, Нидерландия, Франция, Германия. Това са страните, които инвестират специфично в развитието на квантовите технологии. Но все още те са в началото, в прощъпулника, в началната фаза на технологичното развитие и управление. Но са достатъчно добри, за да се обучаваме".

За новите функции на Discoverer, които се планират Статев каза, че при изграждането на суперкомпютъра са "създадени само половината от изчислителните възможности, които са необходими на съвременния свят". "Ние изградихме компютър, който не притежава графични ускорители. Това намаляваше възможните приложения на машината. Много се говори напоследък за големи данни, обучение на машини, изкуствен интелект. Във всички тези области основното приложение, върху което те се градят са невронните мрежи, а ефективното използване на невронни мрежи изисква графични ускорители".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не можеш да обясниш нещо сложно с прости думи, значи не го разбираш.
12
8
 
3
 
! Отговори
Професора преди 10 месеца
Интервюто беше супер, но за да се разбере е необходимо да се разполага с определено количество ум и интелект. Като гледам коментъарите очевидно сме под минималното изискуемо количество.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много объркани мисли.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СМЕХОТВОРНО! Програмиране на квантови компютри е ненужно. По 3 причини. Първо - прекалено нова технология е и не се знае ако се наложи, кой език ще се ползва. Но да предположим, че ползваме на Microsoft Q#. С достатъчно високото ниво на абстракция, което ще се доведе с новата версия езика става почти неразличим от F#. Тоест курсът е напълно ненужен освен ако някой не иска да прави framework върху езика и му трябва много детайлно познание в дълбочина, което от курс в уни НЯМА да научиш!
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
кви квантови компютри бе -- един атом е с размери около 1 Ангстрьом или 0.1 нанометра, сегашната технология за създаването на най-модерните и най-компактните чипове е около 10 нанометра, ко значи туй най-малко можем да достъпиме около 100 атова , това вече е домейн и НИКАКВИ квантови компютри, а само квантови компоти!!
8
5
 
3
 
! Отговори
Относно Pascal преди 10 месеца
Нищо проблемно няма с Паскал. Покойният проф. Крушков го преподаваше във ФМИ на ПУ като въведителен език. И аз все още го използвам по състезанията, защото е по-бърз от Python, понякога с над 5x. А C++ отдавна вече не е език за начинаещи, или поне не от версия 11 нататък.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не, пич...бъркаш иновативност с олигоfрения!Квантов компютър нямат добре развити икономики в Европа защото са преценили, че е ненужно скъп и безсмислен проект, който не носи добавена стойност а в същото време поглъща брутален финансов ресурс за подръжка! Това като навремето проекта за цифровизация на всички БГ училища с CISCO за по 3К, които го играеха прости рутери с DHCP (вместо рутери за 30лв.) Толкоз за иновативността в ***
6
3
 
4
 
! Отговори
Баш Майстора преди 10 месеца
Абе ше ти сложа шапката аз на тебе
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СУ няма и да има скоро квантов компютър. Но фирми като IBM имат и ги предоставят за ползване като услуга в облака. Интересно дали СУ има договор с някоя фирма да ползва нейния квантов компютър за научни цели.
4
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като няма развитие на технологиите у нас - що няма, тия нищо не правят и т.н. Като има развитие на технологиите, веднага започва масово плюене. *** ги разбери тия българи какво искат. Може би само да плюят?
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и до сега кво изпрограмираха на квантовите машини ?Модел на това че земното ядро е спряло движението си ? Супер,а изчислиха ли как ще го въртят ? Не е голямо колко Марс е.Мож го врътнат с пeдaли и верига. Ще въртят на смени.
2
2
 
21
 
! Отговори
Пари за усвояване! преди 10 месеца
Те нашите академици решиха всички проблеми на "нормалните" компютри и сега отпочват квантовите !
1
2
 
12
 
! Отговори
Хухаха преди 10 месеца
Е като нямаме в България квантов компютър, какво програмиране, какви 5 лева???