Oбезщетението от 300 хил. за разменените бебета е твърде голямо

Те ще дължат 12 хил. лева държавна такса
30 яну 2023 13:36, Нели Христова
51
Oбезщетението от 300 хил. за разменените бебета е твърде голямо
Снимка: БГНЕС

Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в столичната АГ болница "Шейново", трябва да платят голяма държавна такса, за да могат да предявят иск за обезщетение от болницата в съда.

"Страната, която предявява иска за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която семействата трябва платят, за да стартират делото за получаване на обезщетение, е 4% от предявената сума - в случая 300 000 лева. Така те трябва да дадат по 12 000 лева държавна такса". Това обясниха пред bTV адвокатът на "Шейново" Величка Костадинова и адвокат Мария Шаркова, външен консултант на лечебното заведение.

Според Шаркова, поисканото обезщетение от 300 хиляди лева от всяко семейство е твърде високо.

"Това мое становище идва след анализ и след като съм прегледала близо 600 дела в областта на медицинските грешки, както и други дела, по които са присъждани обезщетения за неимуществени вреди. При прегледа установих, че подобна сума е присъждана изключително рядко в много малко случаи, и то такива, които са свързани с много тежки физически увреждания или смърт на дете", каза тя.

По думите й заради това, че случаят е без аналог, не означава, че трябва да се присъди безпрецедентно голямо обезщетение.

"Има немедицински случай, при който е незаконно повдигнато обвинение, а след това полученото обезщетение е 200 000 лева. Но то е за човек, който е бил задържан и лишен от свобода с мярка за неотклонение, а последиците за психиката му са били много сериозни", коментира още Мария Шаркова.

Адвокатът на едно от семействата с разменените бебета критикува липсата на съответно предложение от страна на болницата, след като за нея сумата от 300 000 лева е твърде голяма. "Очаквах всичко да се разреши доброволно, дори да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде предложено справедливо обезщетение. Родителите свикват с новото бебе. Това се отразява много трайно на психиката", посочва юристът.

"Нашият колега и до момента не е предявил претенция в лечебното заведение. В този случай болницата няма как предполага какъв би бил реалният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за заплащане на обезщетение", коментира адвокатът на "Шейново" Величка Костадинова.

"До момента единственото заявено е искане за заплащане на обезщетение от страна на колегата Мангъров, който представлява една от майките и още две лица, които са посочени в искането. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лева. Публично колегата обяви тази сума, като посочи и срок от 10 дни. Не е имало никаква друга комуникация между лечебното заведение и адвокатите за провеждане на допълнителна среща", обясни още тя.

"Ръководството на болницата се запозна с анализа на колегата Шаркова и прие решение спорът да бъде насочен към съда. Няма пречка да се случи споразумение и в самия съдебен процес", посочи Костадинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дано и общинските адвокати се сетят за тези неща
47
0
 
1
 
! Отговори
до -ПРАВОто преди 1 година
Правилно, те там на курорт ли са и блеят. Българката има по-голям принос в майчинската преценка и заслужава по-високо обезщетение от ромката - тук дори я подозират в печалбарство и възползване, дори не го искаше своето и не даваше чуждото - такова й е майчинството.
46
0
 
1
 
! Отговори
ПРАВОто преди 1 година
И двете страни са извършители на нарушение, потърпевши са бебетата само от тяхно име може да се иска обезщетение - а какво били "изтърпели" родилките и роднини, сами са си го допринесли. Ромката се разтроила чак СЛЕД като узнала??? Има случаи на продажба на бебе от докторите и казват на майката че е мъртво родено, а тя патката, дори не си иска трупчето да го погребе !!!! - и тия такива. Така съдът ще им даде малко.
45
0
 
1
 
! Отговори
ПРАВОто преди 1 година
Много празни приказки! Съобщиха, че номерата на майките и бебетата са били различни и са останали в тях при изписването, не се събират от болницата. Да ги представят на делото. Ромката грамотна ли е? познава ли цифрите? А тя и българката имат също ЗАДЪЛЖЕНИЕ да погледнат и СВЕРЯТ номерата- три дни!- защо не са, нали са им скъпи отрочетата. - т.е. родилките също са УЧАСТВАЛИ в нарушението, допринесли са за продължаването му 3 мес., половината вина е в тях, не цялата е в болницата!
44
0
 
3
 
! Отговори
Хавдокат-вампир преди 1 година
Държавна такса за две инстанции - 18 000 лв.Адвокатски хонорари две инстанции - 28 000 лв. ОБЩО - 46 000 лв.Ще им присъдят 50 000 лв., защото толкова е нормално.За това ще ги осъдят да обезщетят болницата за 25000 лв. адвокатски хонорари.Ще получат 50 000 лв. - ще платят 71 000 лв. - берекет версин
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дела и дела,тия самозабравили се некадърници трябва да си платят подобаващо!
42
0
 
2
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Адвокатите могат да потрият и нещо друго ... б.ахти и нагласената раота аз ....
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е добра идея за всички родилки, родили по едно и също време в една болница. Бият тъпана, че са им разменили децата(а те не са), настройват обществото срещу болницата и прибират кинти. Родилки, възползвайте се.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатите потриват ръце за процента.
39
3
 
11
 
! Отговори
От продажба на преди 1 година
бялото бебе римлянката щеше да вземе добра пара, обаче и провалиха бизнеса! Някой трябва да я компенсира за загубите на банкоматчето...
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това някой може да оцени на 1млрд.Тогава и таксите за болницата ще бъдат солидни. Толкова,че точно тези,ще се наложи да си раждат в къщи.Това са неадекватни суми .
37
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На коментиращите, че било измама, алчност, далавера... Тези от вас, които са родители, хайде да ви отнемат бебетата за по три месеца в безизвестност, да ви питам на колко ще оцените тази щета и за вас, и за детето. Или на вас не ви пука за децата ви, все ви е тая, че така коментирате. Явно такъв ви е случаят - щедри родители, дават си деца без да ги е грижа.
36
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФЪФ Бг , и бебетата са ''СТОКА'' ВЕЧЕ !
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не се обяви И в болниците , ОФИЦИАЛЕН БАКШИШ , майната и на Конституцията където пише че в Бг здравеопазването БИЛО ''БЕЗПЛАТНО'' , благодарение на атлантиците НИ ?
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болничната ни система трябва да бъде много съдена. В този случай точно и за по-големи суми. Докато медицинският персонал не се научи, че бебетата не са техни, а на родителите им. Като се родят децата, веднага ги отнемат от майките. То това не само не е човешко, а е напълно противоестествено. Мястото на бебто е при майката. Ако бебетата не ги изтръгваха от майките им и отнасяха някъде си, всяка една майка щеше да си познава детето. Но с нашата извратена система така се получава.
33
0
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Ти пък как успя да разбереш, че всички намекват че измами се вършат единствено от определен етнос ли? Това въобще не е вярно.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да получат само едно извинявайте, а за болката и страданието съчувствие и толкова. Много модерно стана да се съди, това е защото лунатика Киро дава лош пример, когато си в губеща позиция и не можеш да обориш някой най-лесно е да изревеш джендърски "ще те съдя" и накрая да си отидеш "осъден".
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета коментарите, много малко хора са запознати със случая, но пишат като разбирачи. Нито едното от семействата са от малцинствата, в случая е вина на медицинската сестра, която разменя децата преди да им поставят номерата. Затова и през целия престой в болницата и при изписването не е установена размяната. Чак след съмнение на едната майка и направен ДНК тест се установява размяната. Вината е на болницата и би трябвало да си понесат отговорността.Може парите самного
30
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже са малко исканите обещетения.Болниците да си правят застраховки за лекарски грешки нещо като гражданска отговорност.Сигурно се досещате.колко хора са пострадали от такива,но всичо се замазва.
29
3
 
8
 
! Отговори
Васил преди 1 година
До 27 АнонименДа, номерата отговарят и при слагането и при изписването. Само че случая е че децата са разменени преди да им сложат гривните. Гривничките са сложени вече на разменени деца и затова не са се усетили преди едната майка да не поиска генетичен тест.Именно затова е прецедент, но болницата не дава решение на казуса.