Стоянов: Масирани проверки и мерки за намаляване на цените

През декември цените бяха стопирани, сега отново са тръгнали нагоре
5 фев 2023 14:35, Елка Василева
45
Стоянов: Масирани проверки и мерки за намаляване на цените
Снимка: архив, БГНЕС

През декември наблюдавахме стопиране на цените. За съжаление, сега отново са тръгнали леко нагоре. Със сигурност има спекула, дори това, че всеки се презастрахова, е някакъв вид спекула. Това коментира пред Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

Още по темата
„Уверен съм, че на база на по-сериозни проверки и разговори с пазарните играчи, както и с предвидимостта на цените на газа, електричеството и транспортните услуги, има доста фактори, които би трябвало да допринесат цените да тръгнат надолу”, обясни още министърът.

Дали се обсъжда таван на цените, той поясни, че „всичко е на масата”: „Лично не подкрепям такива мерки - не водят до добър резултат. Важно е да се отчете какви са проблемите на бизнеса. Но и той да види, че има сериозен контрол по отношение на нелоялни търговски практики”, добави Стоянов.

Министърът подчерта, че до две-три седмици всяко едно от ведомствата ще предприеме мерки за намаляване на цените. „Ще започнем масирани проверки и ще вземем мерки, които да подпомагат бизнеса. Надявам се до месец да има резултат”, добави той.

Относно горивата, той коментира: „Спрямо това колко пари се натрупват от изземването на свръхпечалбите на „Лукойл” и колко пари се харчат за картите за транспорт, с останалите средства ще се работи по мярка за компенсиране цените на горивата”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
5
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
ДрОгари,може би ще ви изненадам силно,но в пазарната икономика,не съществува понятие спекула.Това е единствено и само,термин за шир потреба.Ако не желате ,да се конкурирате с птичките за храна,помислете дали, да гласувате за така наречените евроатлантици.
34
0
 
6
 
! Отговори
Другаря преди 1 година
Все работят все мислят а цените само на горе и нагоре ама то било спекула ама на касата на магазина или на бензиностанцията да кажа ама то е спекула няма да плащам ли само тъпотии говорят тия
33
0
 
11
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Тия малоумно ухилени служебни министри да влязат в GSM операторите изедници. Плащат им компенсация на тока, а вдигнаха услугите си с по 20% без предупреждение и нужда. Ок, ако аз имам проблеми, ще ми преразгледат ли договора? Как тъй само едностранно и само нагоре, и само в тяхна полза. Ухилени лъжливи служебни, за един ХуЧеп за зеле не савате!
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В това се състои промяната. Нали искахте промяна ... Всичко двойно и всеки гледа да не изостане от другия. Щом яйцата от 20 стотинки станаха 50, млякото от 1.50 на 3 лева, сиренето от 10 на 20 лева ... Всеки знае, че на Киро промяната е тази двойно ще плащате за всичко.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Масово в малките населени места, особенно в селата липсва етикиране с цени, продават се стоките на "око".. Според купувача и цената, кое колко струва не можеш да разбереш, за някой нещо струва 2 лв, за друг 2,30, за трети 2,50... касов бон не се издава, накрая сметката ти на всичкото отгоре е надписана с 2, 3 , 5 лева... Ако си направил покупка за 20... Ти искат 22, 23лв... За такива възмездие кога ще има, гледате в очите и те лъже най нагло...
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е свободния пазар. Никой не може да каже на търговеца на каква цена да продава стоките и услугите си. Щом има купувачи значи цената е правилна. Философията на свободния пазар е ,че тои се саморегулира от предлагането и търсенето тоест от продавача и купувача. Регулиране на цените няма как да има и няма да има защото това е непазарен принцип. Това трябва да е ясно на всички. Другото е просто дрънкане без смисъл.
29
2
 
16
 
! Отговори
Омбре преди 1 година
Гледайки интервюто му тази сутрин по бТВ се убедих, че тези хора не вършат никаква работа а получават заплати ей така? Да не говорим за комисията за защита на потребителите, която ръководят. Да се чудиш къде им е адреса и абсолютно никаква връзка за контакт. Преди време правих опит да се свържа с тях а насреща ми излизаха някакви адреси на пощенски кутии. Смях или трагедия този човек говори толкова много без да каже нищо. Моето мнение е ЗАКРИВАЙ, защото и без това от тези файда няма.
28
0
 
11
 
! Отговори
а будистите преди 1 година
пък ще ги върнат на народни цени затова поклонниците им ще ги преизберат
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сега ме съм виждал проверки в лидал или Била ,Кауфланд ,никой не го проверява ...всеки продава колкото иска фините са завишени в пъти
26
1
 
26
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Няма държава,няма контрол!Хаос и тарикатите ловят големите шарани в мътна вода!Чиновниците се натискат по столовете си и се ослушват като зайци да не ги изгонят от топлите местенца!Дреме им..мислят само заните си части!Просто държава няма!Гледайте макетата как пазят държавата си..а дали е правилно и ни харесва ...или не е .друг въпрос!
25
1
 
31
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Като няма държава така е......Цените започнаха да скачат на торива и хранителни стоки спекулативно още миналата година след случилото се между Русиа и украйна.Зърно от стара реколта в хамбарите за 3 год.напред обаче олиото чупи рекорди.Къде е държавата?Такива ***,като лидъл,кауфланд,била и метро реализират спекулативно свръх печалби на наш гръб и всичко изнасят в чужбина.Къде е държавата?Мобилните оператори миналата година един път индексираха цените си сега пак.Къде е държавата? Няма....
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви е срам в България е по скъпо от колкото в Западна Европа.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви масирани проверки сънуваш бе, като и държавата е съучастник в тази спекула, а не само алчните и крадливи търговци.
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българско олио във Франция струва 1.20, а тук два пъти и нагоре повече. Това е спекула, а вие само наблюдавате как цените се качват, а хората се гърчат.
21
2
 
28
 
! Отговори
перко преди 1 година
Сега ли сетихте, че има спекула? Живеем в държава на абсурдите! На база разговори цените няма тепърва да паднат! Управлението на Кирчо и Кокорчо беше пагубно и години наред ще берем плодовете му! Всичко друго е шменти капели!
20
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19, ' Глоби, конфискации и при нужда затваряне' --- ходи си в любимата рассия за целта
19
0
 
33
 
! Отговори
Бай-Ганьовския преди 1 година
манталитет на българския производител-чорбаджия и таpиkaт-спекулант трябва да бъде изкоренен точно с такива мерки. Глоби, конфискации и при нужда затваряне, както и организиране на безплатни екскурзии до Турция, Румъния и Сърбия за най-бедните. По този начин тези мародери в България ще бъдат изправени пред угрозата да фалират и ще смъкнат цените. Не може в Германия при среден доход 2500EUR, храните да са по-евтини от България със среден доход 500EUR
18
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хората на зеления чорап се очакват само бели. Преди година и половина другата фуражка, янев, въведе фашистки зелени сертификати, ако си спомняте.
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фигуранти. Какъвто началника им, такива и те.
16
5
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХА преди 1 година
'Другаро, бакалия! Смъквайте веднага цените ползу народу иначе у затвору!'