Опасност от лавини: Как да се пазим в планината?

Обстановката под снега е невидим враг, заяви Андрей Балевски
5

Има ли висока опасност от лавини по високите склонове на планините след обилния снеговалеж и за какво трябва да внимаваме в планината?

"Опасност от лавина винаги съществува, когато имаме сняг. Тази година е малко по-специфична, имахме много топло начало. Тепърва очакваме промени, за момента нямаме инциденти. Трябва да се внимава, защото тази основа много трудно може да се промени, обстановката под снега е невидим враг", заяви Андрей Балевски от Българската лавинна асоциация за  "България сутрин".

Той сподели, че реалната ситуация на сняг в момента е 3-та степен от общо пет. "Това означава, че няма видими признаци за лавинна дейност, но при навлизането на човек по склоновете може да се откъсне снежна маса, което е коварно, защото хората не го виждат", допълни Балевски.

"Наблюдаваме ситуацията над Банско в Пирин планина. Тук са единствените изследвания, които са на ежедневен принцип. Обикновено се гледа изложението на склоновете. В момента най-натоварени със сняг са източните, югоизточните и южните склонове. Преди два дни имаше изгледи за спонтанна лавина под Муратов връх", обясни още Балевски пред Bulgaria ON AIR.

"Екипировката невинаги означава, че тя ще ни помогне. Трябва да знаем как се борави с нея. В момента има опасност и от замръзвания, защото горе е -20 градуса. Ако някой се загуби в планината, не е нужно да попадне в лавина, за да се получи критична ситуация.

Той съветва да не излизаме в планината без резервни ръкавици, термос с чай, парче шоколад, термо одеяло, което не тежи. Хората, които тръгват, трябва да имат поне един телефон, който е за спешни случаи и трябва да е изключен, защото батериите бързо падат при минусови температури.

"Трябва да знаем къде има обхват в планината, за да извикаме планинските спасители, но да не забравяме, че и те са хора и са далеч от нас. Трябва да знаем как да разчитаме на собствената си помощ, за да не излагаме на риск спасителите излишно", добави още Балевски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1: Много лесно - като нямате идея от нещо, по-добре си трайте! Ама от диванчето с ракийката и дебелото шкембе и най-лесно да се коментира...
3
3
 
9
 
! Отговори
Селтака преди 1 година
До сега винаги съм се спасявал от лавини по най-лесния възможен начин. Никога не съм ходил в планината през зимата.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно. Пак ще чуем за поредния "опитен планинар", койо тръгнал по терлици и се загубил. И пак потерята спасители след него ще си рискуват животите да го търсят и да му свалят тленните останки.
1
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много лесно - който го е страх от мечки, не ходи в гората.