Над 2500 лева месечно може да струва издръжката на дете в България

Цените са скочили с 15-20%
13 фев 2023 12:45, Нели Христова
195
Над 2500 лева месечно може да струва издръжката на дете в България
Снимка: БГНЕС

Издръжката на малки деца в България е скочила с около 15-20%. До този извод стига NOVA, която сравнява разходите за малчугани у нас, в Австрия, Франция и Великобритания.

Наталия Такова отбелязва, че има ръст на продукти за бебета и малки деца. "Аз съм майка на две деца, за образование, основни потребности, храна и дрехи сметката може да отиде и до 2500 лв. месечно", изчислява тя. Едното й дете е прието и ходи в държавна градина, другото е на частна/

Във Франция средните разходи за малко дете с между 1000 и 1200 лв. - за продукти за храна, хигиена и ясла. Във Великобритания - около 2000 лв. а в Австрия минава 2500 лв.

Доставките на пелени, адаптирано мляко, пюре и шише с биберон са се увеличили двойно, затова и цените са увеличени с 15-20%, отбелязват родните продавачи. Така за четирите продукта в България трябват малко над 67 лв. Най-евтино те излизат във Великобритания - около 60 лв., най-скъпо се оказва в Австрия. Пакет пелени в Обединеното кралство е 10 лв. - двойно по-евтин от останалите страни.

В частните градини у нас месечните такси межди 600 и 1700 лв. Разходите за отглеждане на дете у нас са се повишили с 10-15%.

Размерът на таксите във Франция зависи от доходите на родителите - за семейство с ограничени е около 300 евро, за високи - около 1000. В частно заведение сумата започва от 1000 евро на месец, по-евтин вариант са бавачките, които гледат до 4 деца в дома си. В семейство с неработещ родител, детето може да посещава държавно заведение не повече от 2 пъти в седмицата.

В Австрия таксата е между 200 и 240 евро на месец, но само за родители с постоянен адрес, за останалите вариант е частна градина от по над 500 евро. Държавните градини са безплатни само до обяд. Във Великобритания градината излиза между 1200 и 1500 паунда.

У нас има еднократни помощи и за бременност и за раждане на дете, отделно има данъчни облекчения.

В Австрия еднократна помощ при раждане на дете няма, а при майчинство родителите получават между 80% и 90% от заплатата и имат намален данък ДОД. Във Великобритания помощи има само за семейства с доход под 50 000 паунда на година, майките получават майчинство само 6 месеца. Във Франция има 900 евро за раждане на дете, а за всяко следващо се увеличава с 200 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
12
 
! Отговори
A преди 1 година
Днеса, чупите ***. Може да струва и 25 000, че даже и 250 000лв на месец.
158
3
 
20
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
яжте пържени червеи ,гъгрици,щурци,*** и скакалци - много по- евтино и полезно е .Поздрави Урсула
157
1
 
24
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
От как ги храните с Елда и Киноа може и повече да излиза на месец
156
5
 
5
 
! Отговори
до Щерева преди 1 година
Хахахахаххаха имахме един сладдур от тая твоята ''лига'' дето разби мита на пух и прах, че от там може да излеззнеш читав човек ! хахахахах
155
0
 
6
 
! Отговори
men преди 1 година
масово българина не зацепва, че реалната издръжка е много по-голяма от това което си мисли. детска градина и училище няма как да са безплатни - плащаме ги всички, но истинската цена е скрита. в частните най-добре се вижда кое колко струва и там всичко е много по-оптимизирано от държавните. обаче *** иска 50лв за детска да плаща.... после що лелките са лоши, що храната гадна, що базата зле. за 50лв и тва е много...
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С друго да помогна?-----------------------------------------------Не, благодаря за информацията, може би във вашия случай са необходими тези частни уроци, пък и щом може да си го позволите - чудесно. Иначе аз съм против дете до 7ми клас да ходи на такива по БЕЛ и математика, а просто трябва то да работи повече, с помощ от родителите си70 лв за шах бих давал,ако треньорът е гросмайстор или известен специалист и детето има очевиден талант (обаче как се съчетава това с училището - не знам)
153
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 157, не София. Живяхме във Великобритания и въпреки неделното училище има сериозни пропуски по български език. Математиката тук се изучава също по различен начин. Надявам се тази информация да ви е полезна. Плащаме 70 лв. за шах. С друго да помогна?
152
1
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
А ако имаш 3 или 4 деца какво правиш тогава ? Ако някой ми каже че е лесно значи няма деца ....
151
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 150, скъпи заведения? Снощи бях на "заведение". Квартално, нищо специално и имаше още 3 маси. Това заведение винаги е било претъпкано и вчера не можех да повярвам на учите си. Не на скъпарски заведения, на заведения няма да могат да ходят 70% от хората, които са на минималка. Това не е задължително да е лошо ;)
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щерева, абсолютно! При нас е същото: частно училище, шах, карате, математика, български език.-----------------------------------------------------Детето ви ходи на частни уроци по математика и български език отделно? Интересно колко плащате и за уроци по шах (предполагам в София?)
149
14
 
4
 
! Отговори
Щерева преди 1 година
Не се интересувам от стратегиите на другите семейства. Ние залагаме на много високо образование и квалификация. Да се влезе в университет от бръшляновата лига в USA със стипендия е много трудна задача, но и задължителна за изпълнение. Всичко останало е обикновен родителски провал и безотговорност.
148
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедността вече не е гордост соца свърши
147
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щерева, абсолютно! При нас е същото: частно училище, шах, карате, математика, български език. Със сигурност 4К стигаме на месец. А не виждам да се подобри след 8ми клас... хеле пък университет!
146
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синът ни е на 9 години и разходите по отглеждане, частно образование, спорт и допълнителни школи е около 4000лв месечно. Просто без тези неща детето ви е обречено да е посредствено и никога няма да стигне каймака на обществото.-------------------------------------------------------------------------------Щерева, много лошо ако повечето родители разсъждават така (освен, разбира се ако не си някой ***,като ай-ти специалистите тук)Само помисли колко успешни личности са имали бедно детство
145
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147. Анонимен правилното сравнение е заплата у нас - разходи у нас, заплата в австрия, разходи в австрия и т.н щото така излиза че сме в рамките на нормалното в разходите . . . . Къде си учил икономика? Когато инвестираш и понеже нищо не произвеждаш, инвестиционните стоки ги купуваш от австрия напр. което означава, че стойността на отчисления е релативно висока в сравнение на мястото на производство. На австрийците им е изгодно да инвестират, а на теб не. Трудно е да се обясни на хора без ба
144
14
 
6
 
! Отговори
Щерева преди 1 година
Синът ни е на 9 години и разходите по отглеждане, частно образование, спорт и допълнителни школи е около 4000лв месечно. Просто без тези неща детето ви е обречено да е посредствено и никога няма да стигне каймака на обществото. А никой родител не иска това.
143
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 2500 лева месечно може да струва издръжката на дете в България . . . . МОЖЕ ДА СТРУВА, АМА НЕ! СТРУВА ПОВЕЧЕ И ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ПО ТРУДНИЯ НАЧИН! ВЛЕЗТЕ САМО В КЛУБА НА БОГАТИТЕ Т.Е. ЕВРОТО! И едно кафе няма да можете да си купите или не сте влизали в скъпи заведения?
142
2
 
4
 
! Отговори
КОЧО преди 1 година
До АнонименС други думи-дупе знае две и двеста.
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Име__да припомня, глада беше при виденов, не при костов
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правилното сравнение е заплата у нас - разходи у нас, заплата в австрия, разходи в австрия и т.н щото така излиза че сме в рамките на нормалното в разходите