С 25% са поскъпнали жилищата в София за една година

Нарастването на цените от 1997 г. насам е шест пъти
Обновена: 13 фев 2023 09:26 | 13 фев 2023 08:50, Елка Василева
221
С 25% са поскъпнали жилищата в София за една година
Снимка: архив, БГНЕС

Имотите в София поскъпнаха с 25% за година, каза изпълнителният директор на “Адрес недвижими имоти” Гергана Тенекеджиева. В Пловдив и Бургас покачването на цените е с около 17%, а във Варна ръстът е с над 30%. В момента пазарът е балансиран, като търсенето е малко по-голямо от предлагането. Прогнозата за 2023 г. е за балансиран и спокоен пазар, но без спад на цените, пише „Труд“.

Още по темата
Според Гергана Тенекеджиева купувачите и продавачите не бива да чакат някаква съществена промяна на пазара.

Купувачите на имоти са два основни типа. Едните купуват жилище за семейството си, а другите искат да инвестират парите си. Често купувачите обясняват на брокерите на имоти, че не виждат друг вариант да спасят парите си от високата инфлация и затова купуват имоти. Според Тенекеджиева хората със спестени пари сега е добре да купуват имоти.

Има и купувачи, които търсят трофейни имоти. Оглеждат пазара дали някой, на който бизнесът не му върви и има нужда от пари, няма да продаде имот. Покупката на луксозен имот е най-добрата инвестиция, защото търсенето на такива имоти никога не намалява.

От покупката на имот се отказват хора с доходи под средните. Причината за това е, че нарастват разходите за живот и хората с ниски доходи са по-притеснени. Но като цяло хората с ниски доходи никога не са били много активни на пазара на имоти. Понякога те продават някоя нива, за да закърпят семейния бюджет. Най-често купувачите са хора с по-високи доходи и налични спестявания. През миналата година спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 8 на сто. Именно хората с налични пари най-често са купувачите на имоти.

С пари в брой продължават да се сключват огромна част от сделките в страната, показват данни на компанията за недвижими имоти. Средно 45% от всички покупки през миналата година са без външно финансиране. Най-често срещаният размер на кредита през миналата година е този, покриващ между 81% и 100% от стойността на имота. Близо 20 на сто от сделките са реализирани с такъв заем. Най-често ипотечни заеми взимат купувачите в София, защото цените на апартаментите са най-високи и им трябват допълнителни средства освен наличните в брой.

Покупката на имот през последните 20-30 години се е оказала много добра инвестиция. През 1997 г. средната цена на имотите в София е била 260 долара за кв. м. Оттогава цените са нараснали шест пъти, приблизително колкото е и ръстът на доходите на хората, показват данни на компанията за недвижими имоти. Съществена промяна на пазара на имоти е, че преди 20-30 години хората са избирали жилище за цял живот, докато в момента гледат само 10 години напред и много хора са с нагласата да купят няколко имота през живота си. Голям интерес има не само към центъра на София и традиционно най-атрактивните квартали, но и към апартаменти в развиващите се райони.

В момента купувачите, които са решили да придобия имот, взимат бързо решение - най-често за един месец, но правят повече огледи. Най-често купувачите искат да видят 3-5 имота, преди да изберат най-подходящия за тях. Изискванията им са по-големи, защото цените са високи. Но винаги правят компромис - или с цената или с нещо друго.

Банките искат 20% да осигури купувачът

Банките стават по-взискателни към клиентите, на които отпускат ипотечни кредити. Банката очаква купувачът на имоти да има налични поне 20% от цената на жилището и да финансира останалата сума от сделката, обясни Гергана Тенекеджиева. Това означава, че ако човек иска да купи имот за 200 хил. евро, трябва да има налични поне 40 хил. евро.

Същевременно банките са много гъвкави в предлаганите от тях условия. Банки дават фиксирани лихви в размер на 3-4 на сто за период от 4-5 години. Този вариант е добър за хора, които търсят сигурност в размера на вноските по кредита. Същевременно банките дават и кредити при по-ниски, но плаващи лихви. Много хора избират този вариант, защото така дори след време да има малко покачване на лихвите, ще са тръгнали от ниска база, освен това, докато се стигне до евентуално минимално покачване, ще плащат ниски лихви. Затова всеки клиент сам преценява кой вариант е най-добър за него.

Двустайните са най-търсени

Двустайните жилища са най-търсени от купувачите. С такива имоти са 40% от сделките в страната. На второ място по популярност са тристайните жилища, като те формират 31% от всички сделки. “Това че делът на сделките с двустайни жилища расте, се дължи от една страна на инвестиционната активност на клиентите. От друга говори за стремеж за сигурно вложение на средствата в имот, отговарящ на моментните финансови възможности на купувачите”, каза Гергана Тенекеджиева.

За тенденцията много хора да се опитват да спасят парите си от инфлацията говори и ръстът на инвестиционните сделки. Тези покупки доближават 30% от всички. “Този съществен дал на инвестиционните сделки се дължи недотам на желанието за печалба от страна на купувачите. Нагласата им по-скоро е да купят каквото могат с парите, които са заделили. Разбира се, по-често тези спестявания стигат за двустайно жилище”, каза Тенекеджиева.

Необходимостта от пари става все по-често причина за продажба на имот. Ако към средата на миналата година с този мотив са продавали 15% от хората, то делът им нараства до 19% в края на 2022 г., показват данни на компанията за недвижими имоти. Основен мотив за продажба все пак остава излизането от инвестиция. Около 30% от хората, продали имота си през миналата година, са се възползвали от високите цени и са побързали да сключат сделки.

Ръстът на цените на имотите в кварталите на София е различен. Най-скъпо е в “Иван Вазов” - 2450 евро/кв. м. В „Обеля“ и „Хаджи Димитър“ ръстът на цените е над 40%. Центърът е с 29% ръст.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: жилищацениСофияимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
4
 
5
 
! Отговори
Nick - до 174 преди 1 година
Ти отвори и гледай статистиката. Наемите не са мръднали 10 години, няма и да мръднат, в СФ 35% от жилищата си стоят празни. Никаква грешка не правя - едно нещо струва толкова, колкото струва В МОМЕНТА. Това, че си го купил преди 10г, или дори наследил за без пари, не значи, че печелиш 100%, винаги се гледа алтернативата. Ако сега имотът ти струва 250к ЕУР, а го даваш за 800лв под наем - от това по-голяма прецакня здраве му кажи!
168
2
 
14
 
! Отговори
Алоо преди 1 година
Алоо днес.бг объркали сте статията, тази е от миналата година, тогава се дигаха цените, сега падат. Препишете си някоя статия от 2008 ако не можете да измислите нова.
167
1
 
12
 
! Отговори
циник преди 1 година
Зареждам се с пуканки и гледам сеира като почнат да скачат от тераси и покриви брокери и инвеститори. Повече ми е жал за кварталните кучета, отколкото за тях!
166
1
 
7
 
! Отговори
Mitaka преди 1 година
Който има пари се маха от София и строи или ремонтира къща.В София вече купуват или който няма пари за къща, или който иска да дава под наем.Предлагането при наемите е голямо и ще нараства, но няма да има достатъчно за всички апартаменти да се заемат и наемателите ще си подбират.
165
3
 
9
 
! Отговори
Ибрахим Сюлейманов преди 1 година
След турското земетресение половината София ще се изнесе на кой ще продавате тогиз и за какви пари не е много ясно
164
0
 
14
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Инвестирах всичкия кеш в имоти.Ако паднат няма да имам нито инвестиция, нито кеш
163
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После защо сме умираща нация кой нормален млад човек ще създаде деца ,като не може да си позволи жилище . Ама това мафията начело на държавата не я интересува
162
3
 
18
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Какво става? Пак ли стаийка? Щото цените тръгнаха надолу нещо. Сега иде сеира. И аз съм се подготвил с голям кеф и търпение. Ще е голям.
161
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София сградите ще издържат, но не ми се мисли каква катастрофа ще е в провинцията.
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Nick. Правиш основна грешка - сравняваш сегашните цени на предлаганите апартаменти за продан и под наем, а трябва да сравняваш цената на продажба на апартаментите от преди 5-10 години, със сега плащаните наеми. Сега купуваш, но какъв ще е наема след 5-10 години. И не забравяй, че на една жена е офертата, а на доста по-ниска е покупката
159
1
 
17
 
! Отговори
бъдещето преди 1 година
Бъдещето на София го дават в момента по новините от Турция. Гледайте и после да не ревете,че не сте видели какво ви чака! Дано тези с по 10 апартамента имат накрая пари за палатка.
158
3
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До пияница мистик: точно за това имаме имотен балон, защото 10 шарлатанина като теб с наследени от БКП апартаменти искат с продажбата на 1 жилище да уредят живота и на внуците си, а останалите като отворят сайтовете и като видят цените и те си казват: ония щом иска толкова за апартамент соц мечта с мебелите на баба му, значи и аз толкова ще искам и ето ти изкривяване на цената! Искай си по 2 милиона евро ако то е кеф, ама да ги искаш и да се намери някой да ти ги даде са две различни неща!
157
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До пияница мистик: Абе така като гледам и на вас не ви е много ясна пазарната икономика. Да апартамента който имаш може да го държиш 20 години на пазара, да му плащаш данъци и ремонти, да го чакаш да се срине блока и да си му искаш сума която няма кой да ти плати и 200 години. Стока която е надценена не се купува, а залежава по складовете. ПП:апартамент в който не се живее се амортизира много бързо и колкото по дълго го държиш на пазара очаквайки "удара на живота ти" толкова повече по зле за теб
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се върнах от Атина, София ми се стори, като зелен оазис и доста спокоен град. Иначе мога да похваля градския транспорт в Атина, дори в ония години имаше билети с отчитане на времето, където го въведоха в София сега. Аз се возих в един автобус и беше нов, чист и почти празен, седалки свободни, колкото си искаш.
155
1
 
3
 
! Отговори
Nick - до 159 преди 1 година
Отвори имот.бг де; Лозенец, Борово, Център, Стрелбище. Тристайни апартаменти 70-100кв спокойно намираш за по 800лв.; Ако пуснеш да търсиш подобни на продажби ще видиш цени от по 200-300к ЕУР. Тоест, голяма част от тези апартаменти са и на по-високи цени от 2к ЕУР квадрат... за мен логика в наемите-срещу цените на имотите в СФ няма.
154
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам, че някой е споменал Атина в коментарите. Със сигурност има и плюсове тоя град, ама като бях там 2003 г чаках на един сверофар 50 минути. Отделно от към презастрояване е много по-зле от София особено в ония години, но и сега. Почти няма зеленина има някакви портокали май са декоративни и не стават за ядене по улиците. Там ако ти се допикае и няма наоколо обществена тоалетна няма един храст къде да свършиш работа :) Аз бях лятото там и жегата беше бруталлна. 38 градуса след 9 вечерта.
153
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брокерката : "В момента е добре да купуват имоти" ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
152
3
 
15
 
! Отговори
Оскар Уайлд преди 1 година
Амбицията е последното убежище на неудачника. Само такива може да си дават парите в момента, за да си купят апартамент в София. Голям престиж, няма що - накрая получаваш панелна кутийка в Овча Купел... Това го казва софиянец н-то поколение без апартамент. Живея си под наем и си гледам живота и кефа и не ми се налага да козирувам на работодател, банки, майстори леворъки и тн.
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 157 София лятото не е чак толкова горещо (даже е доста поносимо) в сравнение с други части на България. В Русе и около Петрич лятото не се диша от жега.
150
3
 
3
 
! Отговори
Шокиран преди 1 година
Кой пък се навира сред ромеи, араби и тем подобни в Софето?.. трябва да им се плаща, нес 25% да ги ограбват