В три държавни структури се готвят за протести заради заплати

В НСИ средното възнаграждение е 800-900 лева
45
В три държавни структури се готвят за протести заради заплати
Снимка: Dnes.bg, архив

В три държавни структури се обсъжда готовността за протестни действия с искане за по-добри условия на труд и повишаване на заплатите. Служителите в Комисията за защита на потребителите, Националния статистически институт и Комисията по досиетата все още не са уточнили дата и форма на демонстрацията, но това предстои да се случи скоро. Това обяви в Бургас Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа".

По думите ѝ напрежението сред служителите в редица държавни структури нараства в контекста на липсващ държавен бюджет за тази година, което на практика замрази заплатите, допълнителен удар е и високата инфлация. Средната заплата в сектора към днешна дата е около 2000 лева, посочиха от КТ "Подкрепа", позовавайки се на данни на националната статистика.

"Предвид високите цени на хранителните стоки, Комисията за защита на потребителите играе ключова роля. Тя трябва да упражнява контрол, в нея работят едва 200 души и то в цялата страна. Тези служители получават заплати под 1000 лева. Тук, разбира се, трябва да изключим висшите ръководни длъжности. В същата ситуация с малко служители и ниски месечни възнаграждения са поставени и колегите им в Комисията по досиетата. В Националния статистически институт също си дават сметка, че трудът на служителите не е оценен, защото с 800-900 лева брутна заплата не може да се живее нормално", коментира Атанасова.

От думите ѝ стана ясно, че бъдещите протестни демонстрации най-вероятно ще бъдат едночасови. “По закон нямаме задължение да уведомяваме предварително за едночасов протест. В случай, че не постигнем успех и няма увеличение на заплатите и подобряване при условията на труд, ще се предприемат активни стачни действия", посочи още Кремена Атанасова. /Станимир Димитров, БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна е политиката на държавата към държавните служители. В общия случай те са много високо квалифицирани със специфични умения и би трябвало да са много добре платени. Вместо това те са със заплати близки до минималната или на минимална заплата. Помня как след 1989 година един познат напусна и стана плочкаджия,, след като много време го държаха на минимална заплата, а беше единствения специалист в България в областта си.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавните служители трябва да се вдигнат на протест срещу прецакване държавата да им плаща на 100% осигуровките, а не 60% от осигуровките както е при всички останали. Това силно ги ощетява. Става дума за 97000 държавни служители.
26
6
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Доходи никакви инфлация невиждана жестоко манипулиране крадене саботиране грабене разруха ЕДНИ българи искат увеличение на доходите а други ги плюят е това ли са българите
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, излишната администрация, за която се говореше преди няколко години, все още ли е над 300 000 човека? Тогава се изтъкваше милозлива причина - били предимно жени, повечето вече на възраст, та да се изчакало постепенно да идат в пенсия, за да не останат изведнъж толкова много безработни. После щели да въведат електронно правителство. Но е видно, че не само общинска и държавна администращия са излишни. Тези в администрацията поне вършат нещо, което иначе биха го правили компютрите.
24
5
 
12
 
! Отговори
Това не е от днес преди 1 година
Имах позната, която преди 1990 г. работеше в Комитета за култура, на пъпа на София. Веднъж сподели - "Тази папка вчера беше там, днес я преместих тук. (Посочи два различни края на бюрото си). Направих го, за да изглежда, че върша нещо. Има дни, в които абсолютно нищо не правим, защо поне не може да си тръгнем по-рано, ами седим тук от 9 до 17 ч.?" Вече няма Комитет за култура, но в БАН все още работят така, като хуманитарните науки са се уредили да ходят в институте си само във вторник следобед.
23
2
 
17
 
! Отговори
До Хах преди 1 година
Ти казваш, че "нормален човек няма да седи на 800 лв да изпълнява какъвто и да е труд". Но забравяш, че тези пари може да се взимат и за нищо-не-правене. Ако някоя госпожа има заможен съпруг или стабилен баща, такава длъжност ще й гарантира натрупване на трудов стаж и осигуровки. Тези 800 лв ще са й за джоб-харчлък и ще ги получава, само защото към 10.00 ч отива в офиса си, пие кафе и клюкарства, кара два часа обедна почивка, през която обикаля магазините, а към 15.00 ч. си тръгва към дома.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2000 средна за сектора...20 служители в провинцията на минимална...пита се какво вземат в администрацията им в София та да усреднят 2000 в целия сектор
21
4
 
10
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 година
Браво!Най-големите лежачи и клатитестиси пари дирят......
20
2
 
8
 
! Отговори
аззз преди 1 година
Да се махат от там,и това и е много!
19
5
 
12
 
! Отговори
123 преди 1 година
А пък народа казва, че за 5 стотинки работа не сте свършили и не Ще да ви плаща!!! А? Излизайте на свободниш пазар на труда и се борете и вие за по-висока заплата! Аман от хрантутници!
18
5
 
13
 
! Отговори
Цинизъм преди 1 година
Чиновниците ,администрацията и държавните служители "толкова работа са свършили"че докараха България до мизерия и катастрофа а даже и пари искат??!!за нова ли?!
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пет стотинки работа в полза на народа не са свършили тези , а "искали пари" ,ако има истинска съдебна система ,да им бяха направили проверка , и то не една , за какво са вземали заплати- Защита на потребителите- видяхме я колко е /писа се и за месо, и за млечни, и за цени.../ стъкмическия- данни ,поръчани , не реални , досиета - само тези ,на които им казаха , но ...дайте им още пари за заплати - нека вицовете да продължат
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не са качили от 2020, не съм само аз, та кое нараства незнам.
15
5
 
14
 
! Отговори
До кога преди 1 година
Хора държавните служители/полицай,воени,чиновници,и пр.търтей/ по смисъла на ЗДОО не внасят лично данъци и осигуровки в НОИ, народа от данъците ги издържа им плаща пенсиите те и стотинка не внасят ,всичко се плаща от бедният народ.
14
4
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А защо не протестираха когато имаше парламент който да приеме желанията им и да ги отрази в бюджета на държавата? Егати държавата щом дори държавните търтей не знаят как функционира тази държава! Какво протестирате при служебно правителство? Нали има приет бюджет от НС? Там ако няма предвидено увеличение, значи не ви се полага! Да не говорим за факта, че работа за 1 стотинка не вършат за цяла година! Комисия по лапане на мухи и клатене на крака!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ех значи пак с тази стъкмистика.... Значи работниците взимали 800-1000 лв. а средната заплата е 2000. Значи началника с 3000, работниците с 1000, средно вземат 2000. Или един началник е с 10000, 10 работника с по 1000 и пак средно 2000. И нали пишат, че заплтите в БГ били нараснали през изминалата година с 19% и демек са убили инфлацията. Мозъчните клетки на българина са убити....
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква полза имаме от тия чиновници настанени с връзки из разни комисии и агенции, които по цял ден си клатят краката и се чудят с кого да се заяждат. И 1000 лв са им много
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавачка в лидъл -2000 хиляди лева заплата, млад лекар - 1200! Евала.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавният сектор е по добре платен от частния!
9
7
 
18
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Единственото, което се е вдигнало по времето на ГЕРБ са бедността и мизерията.